Çin ordusundan Hong Kong uyarısı

Yeni ulusal güvenlik yasasıyla birlikte protestoların yeniden şiddetlendiği Hong Kong'da Çin Halk Kurtuluş Ordusu ulusal güvenliği korumaya hazır olduğunu açıklarken, Çin'in Hong Kong'daki irtibat ofisi de merkezi hükümetin kararlılığının hafife alınmaması uyarısında bulundu.

Dış Haberler

Hong Kong’a yönelik yeni ulusal güvenlik yasasının tetiklediği protesto gösterileri şiddetlenirken, şehirde bulunan Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı garnizon Hong Kong’da Çin’in egemenliğini korumaya hazır ve muktedir olduğunu açıkladı.

Hong Kong meclisinde Çin ulusal marşının alay konusu yapılmasını suç haline getiren bir yasa üzerine görüşmelerin başlanacağı Çarşamba günü için yeni gösteri çağrılarının yapılması üzerine, Çin ordusunun Hong Kong’da konuşlanan birliğinden müdahale uyarısı geldi. Çin devlet televizyonuna verdiği demeçte garnizon komutanı Chen Daoxiang, ordunun şehirde ulusal güvenliği korumak için gerekli kararlılığa, özgüvene ve yeterliliğe sahip olduğunu söyledi.

Çin’in Hong Kong’da bulunan irtibat bürosu da Pazar günü çıkan olaylarla ilgili bir açıklama yaparak, Beijing’in Hong Kong’un bağımsızlığına yönelik çağrılar karşısında sert önlemler alma konusundaki kararlılığının ‘‘hafife alınmaması’’ konusunda uyarıda bulundu.

Çin irtibat bürosu sözcüğü tarafından yapılan açıklamada ‘‘bu insanları ve arkalarındaki güçleri, merkezi hükümetin ulusal egemenlik, güvenlik ve kalkınmayla ilgili çıkarlarına sahip çıkmak ve Hong Kong’un refah ve istikrarı ile Hong Kong’daki vatandaşların temel çıkarlarını korumak konusunda sahip olduğu sağlam kararlılığı hafife almamaları için uyarıyoruz’’ denildi.

Ulusal marşla ilgili yasa tasarısının görüşülmeye başlanacağı Çarşamba günü geniş çaplı gösterilerin gerçekleşmesi beklenirken, yetkilerin meclisin çevresindeki bölgelerin yaya geçişine kapatılmasına yönelik tedbirler aldığı kaydedildi. 

Meclis gündemine getirilen yasa tasarısında, sözlerini değiştirerek ya da saygısız bir şekilde söylemek gibi ulusal marşa hakaret etmeyi amaçlayan eylemlerin suç haline getirilmesi öngörülüyor. Çin ulusal marşının geçtiğimiz yıl içinde Hong Kong’da oynanan futbol karşılaşmaları sırasında yuhalanmasının ardından gündeme gelen yeni yasaya göre, ulusal marşa hakaret edenler üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.