Çin Büyükelçiliği: 26 milyon aşı teslim ettik, siyasi bir nedenden ötürü yavaşlama yok

Çin'in Ankara Büyükelçiliği, Sinovac aşısının tedariği hakkındaki sözleşme tartışması ve 50 milyon doz için anlaşılmasına rağmen henüz bu miktarın teslim edilmemesi üzerine sorulara yanıt verdi.

Haber Merkezi

 

Çin’in Ankara Büyükelçiliği 7 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla Türkiye’ye 26 milyon doz Sinovac aşısı teslim ettiklerini açıkladı. Yetkin Report'tan Murat Yetkin'e konuşan elçilik kaynakları aşı teslimatında "yavaşlama" olduğunu söyledi ancak yavaşlamanın kasıtlı olmadığını ve "siyasi bir nedene de dayanmadığını" belirtti.

Kaynaklar, aşı teslimatında yaşanan sorunun Uygur Türkleriyle ilgili olup olmadığına ilişkin olarak yöneltilen soruya, "Hayır. Aşı teslimatının yavaşlamasıyla bu konunun, hiçbir siyasi konunun herhangi bir ilgisi yok. Türkiye ile ilişkilerimizde siyasi bir sorun yok" yanıtını verdi.

Bununla birlikte elçilik kaynakları, şimdiye dek teslim edilen 26 milyon doz aşının, Çin'in 100 milyon doz olan toplam aşı ihracatının dörtte birinden fazlasını oluşturduğunu kaydetti.

Elçilik yetkilileri aşı teslimatında yaşanan sorunun iddia edildiği gibi "Uygur Türkleriyle ilgili olup olmadığına" ilişkin olarak yöneltilen soruya, "Hayır. Aşı teslimatının yavaşlamasıyla bu konunun, hiçbir siyasi konunun herhangi bir ilgisi yok. Türkiye ile ilişkilerimizde siyasi bir sorun yok" yanıtını verdi.

Türkiye'nin, Çin'den aşı ithal eden ülkeler listesinde ilk sırada yer aldığını belirten kaynak "Çin'in aşılama oranı Türkiye'nin yarısı kadar" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Sinovac'ın aşısının tedariği hakkında sözleşmeye tarihinin sona erdiğini ve 50 milyon doz için anlaşılmasına rağmen 25 milyon dozun teslim edilmediğini gündeme getirmişti.