CIA Çin'i DSÖ'yü tehdit etmekle suçladı

Alman istihbarat örgütünün ardından CIA de Çin’i koronavirüs salgınının ciddiyetinin üstünü örtmeye çalışmakla suçladı. 

Dış Haberler

ABD merkezi haber alma teşkilatı CIA tarafından hazırlanan bir raporda, Çin’in Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs hakkında küresel bir uyarı yayınlamasını engellemeye çalıştığı iddia edildi.

Newsweek dergisinde yer alan habere göre, henüz yayımlanmayan raporun, içeriği istihbarat görevlileri tarafından tasdik edildi. Raporda Çin’i DSÖ’yü, salgının bir uluslararası halk sağlığı acil durumu (PHEIC) olduğunu ilan etmesi halinde, örgütle çalışmayı sona erdirmekle tehdit ettiği iddia edildi.

Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerle ilgili spesifik tartışmalar hakkında yorum yapmayı reddederken, Newsweek’e yapılan açıklamada ‘‘tavsiyelerini bilime, en iyi kamu sağlığı uygulamalarına, kanıtlara, verilere ve bağımsız uzmanların önerilerine’’ dayandırdığını belirtti.

Der Spiegel’de yayımlanan iddiaların devamı

CIA raporunun, Çin’in salgını gizlediği ve virüsün Vuhan’daki bir laboratuvarda üretildiğine ilişkin Donald Trump tarafından dile getirilen fakat henüz herhangi bir somut kanıt sunulmayan iddiaları, bu kez DSÖ üzerinden yeniden gündeme taşımayı amaçladığı belirtiliyor.

Sputnik’in haberine göre CIA raporu, Almanya’da çıkan Der Spiegel dergisinde geçtiğimiz hafta yayımlanan haberlerin devamı niteliğini taşıyor. Dergi Alman dış istihbarat teşkilatına atıfta bulunarak, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in salgınla ilgili haberleri engellemek amacıyla kişisel olarak DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus üzerinde baskı kurduğunu iddia etmişti.

Der Spiegel’in haberinde 21 Ocak’ta gerçekleştirilen bir görüşmede, Başkan Cinping’in Ghebreyesus’a virüs insandan insana geçtiğine dair bilgileri saklamasını ve pandemi ilanını geciktirmesini söylediği ileri sürülmüştü.

DSÖ ve Çin’den yalanlama

Der Spiegel’in haberini yalanlayan DSÖ, haberdeki tutarsızlıklara dikkat çekerek söz konusu tarihlerde Ghebreyesus’un Şi ile görüşmediğini, sadece 28 Ocak’ta bir görüşme yaptıklarını, ama burada da uluslararası halk sağlığı acil durumu ilanının gündeme gelmediğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı da benzer şekilde, iddia edilen tarihte bir görüşme yapılmadığını belirtti.

Pandemiden farklı olarak PHEIC, salgının birden fazla ülkeyi tehdit ettiği ve eşgüdümlü bir uluslararası yanıt verilmesini gerektirdiği durumlarda ilan ediliyor.

DSÖ Acil Durum Komitesi PHEIC ilanını tartışmak için 22 ve 23 Ocak tarihlerinde toplanmış, fakat uzmanlar salgının henüz bu kategoriye girmediği sonucuna varılmıştı. DSÖ PHEIC ilanını 30 Ocak’ta yapmıştı.