İzmir'in Bayraklı ilçesinde geçtiğimiz yerel seçimlerin ardından yönetim değişti. CHP'nin yönettiği ilçede, Serdal Sandal yerine son seçimde aday gösterilen İrfan Önal Belediye Başkanı seçildi.
Ancak Önal'ın seçimlerden hemen sonra işçi maaşlarında yüzde 30 ila 40'ı bulan oranda kesintiye gitmesi üzerine çalışanlar iş bıraktı, eylem yaptı.
Yeni belediye başkanı göreve geldiğinde 90'a yakın kişi de işten çıkardı. Bunlardan 3'ü de anaokulunda çalışan öğretmenlerdi. Biri hamileydi.
İşten çıkarıldıktan sonra hem şirket hem de belediye yönetimiyle görüşen öğretmenlere belediyenin "mali zorlukları" gerekçe gösterilirken, herhangi bir alım yapılmayacağı söylendi. Hatta "Bir kişiyi alırsak hepinizi geri alacağız" diye de söz verildi.
Aradan birkaç ay geçtikten sonra anaokuluna 2 öğretmen alımı yapıldı.
İşten atılan öğretmenlerse duruma tepki gösterirken, sınavla işe girdiklerini belirterek "siyasi tartışmaların bir parçası olmak istemediklerini" söylüyor.
Anaokuluna 3 kat zam yapıldı, geziler 'çok masraflı' denilerek iptal edildi
Belediye şirketine bağlı çalışan anaokullarında 20 kadar öğretmen görev yapıyor ve öğretmenlerin tamamı Ege Üniversitesi tarafından yapılan yazılı sınava girip bu sınavdan başarılı olduktan sonra işe alınıyor.
Toplam 3 anaokulu bulunuyor. Bunlardan biri belediyenin çok katlı kültür merkezinin girişinde yer alıyor. Bir diğeri ise müstakil bina şeklinde hizmet veriyor. Yaklaşık 300 çocuk kapasiteli okullardan daha çok Bayraklı'nın alım gücü düşük aileleri yararlanıyor.
Yeni yönetimse anaokulu fiyatına zam kararı aldı. En yüksek fiyat 4 bin lirayken bu fiyat 12 bin liraya çıkarıldı. Fiyat artışına veliler büyük tepki gösterdi. Bazı veliler kayıt sildirmek zorunda kaldı.
soL'un edindiği bilgiye göre, anaokulunun bağlı olduğu şirketin başına eğitimle ilgisi olmayan biri getirildi. Söz konusu isim okulların eğitim koordinatörünü görevden aldı. Görevden alınan ismin yerine de yenisi atanmadı. Anaokullarından birinde müdürlük görevine atanan kişiye ise daha önce öğretmenlik yaptığı dönemde bir çocuğun suratına tükürdüğü gerekçesiyle eski belediye yönetimi tarafından disiplin cezası verildiği iddia ediliyor.
Bu değişikliklerin ardından eğitimin niteliğinde de değişiklikler yapıldı. Çocuklar için haftalık olarak düzenlenen orman gezileri, "çok masraflı" denilerek kaldırıldı.
Sığınma evi 'birkaç kadın geliyor' denilerek kapatıldı
İrfan Önal'ın attığı ilk adımlardan biri de belediyeye bağlı "kadın ve aile hizmetleri müdürlüğü"nü kapatmak oldu.
Ardından da belediyenin kadın sığınma evi kapatıldı.
Kentin merkez ilçeler arasındaki belediyelere bağlı 3 sığınma evinden biri olmasıyla övünülen sığınma evinin kapatılmasına gerekçe olarak, "birkaç kadının gelip gitmesi" gösterildi.
Ayrıca belediyeye ait Özel Nene Hatun Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun da kapatılacağı söyleniyor.
2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ilk ruhsat alan öğrenci yurdu olan yurt, 2020 yılından itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak barınma hizmeti veriyordu. Toplam 22 odayla 80 öğrenci kapasitesi bulunan yurtta ağırlıklı olarak Ege, Katip Çelebi ve Demokrasi üniversiteleri öğrencileri kalıyordu.
Tüm bu yaşananları ve hizmet vermeyen binaların nasıl kullanılacağını sormak üzere aradığımız, "daha sonra geri dönüş yapacaklarını" söyleyen belediye yönetimi ise şimdilik sorulara yanıt vermekten kaçınıyor.