CHP’de kurultay sona erdi, gözler yeni ittifak çalışmalarında…

CHP’nin ‘hedef iktidar’ sloganıyla düzenlediği 37. Kurultay tamamlandı. Tek aday olarak girdiği Genel Başkanlık seçimini kazanan Kılıçdaroğlu, PM seçiminde de büyük oranda istediğini alırken, anahtar listesini 6 isim deldi. Öte yandan MYK'da yer alan 4 isim, aldığı düşük oylar sonucu PM'ye giremedi. Oluşan yeni PM ile CHP’de gözler artık yeni ittifak arayışlarına çevrilecek.

Haber Merkezi

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı Parti Meclisi seçimiyle sonlandı.

“Hedef iktidar” sloganıyla toplanan ancak “geniş ittifak” söyleminin damga vurduğu kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçilirken, Parti Meclisi seçimlerinde de büyük oranda istediğini aldı. Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı geniş anahtar liste 6 isim tarafından delinirken, bu isimler Eren Erdem, Gökhan Günaydın, Gaye Usluer, Aylin Nazlıaka, Müslim Sarı ve Gürsel Erol oldu.

En dikkat çekici sonuç ise partinin MYK'sında yer alan Tuncay Özkan, Ahmet Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Aykut Erdoğdu aldığı düşük oylar nedeniyle Parti Meclisi'ne giremedi.

Odak noktası ittifak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultay konuşmasında iktidarı “dostlarıyla” kazanacaklarını söylerken, Millet İttifakı’nı işaret etti, ittifakın “sembol” isimlerinden olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Millet İttifakı’nı da aşan geniş bir ittifaka işaret etti.

CHP'nin Kılıçdaroğlu'nun liderliği ve delege çoğunluğu ile girdiği yolun "sol" arayışları neredeyse bütünüyle geri çevirdiği, "merkez sağda" kurulacak ittifaklarla arayışlarını şekillendirdiğini söyleyebiliriz.

Bu tabloda "sol" çıkış arayışlarının CHP'de yerinin ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Şimdiden görülen CHP'nin düzenin ve sermayenin has partilerinden birisi olarak konumlanmaya ve solculuğu bir yedek sıfat olarak istismar etmeye devam edeceği...

Kılıçdaroğlu’nun listesinde dikkat çeken detay

Kılıçdaroğlu’nun listesi büyük oranda önümüzdeki dönemde olası ittifaklara itiraz etmeyecek isimlerden oluşurken, ilginç bir hamle de dikkat çekti. Kılıçdaroğlu 52 ismin gireceği PM için tam 80 isimlik bir anahtar liste çıkardı. 

Kadın kotası da düşünüldüğünde hazırlanan listenin neredeyse PM kontenjanın iki katı olduğu görüldü.

Kılıçdaroğlu’nun bu adımının listede yer alan ama seçilmesi düşük isimlere “olumlu” bir mesaj olduğu belirtilirken, listede yer alan partinin bazı önemli isimlerini ise “delegelerin sınamasına” bıraktığı değerlendirmesi yapıldı.

Yeni PM'de önemli kesikler

Haluk Koç, Ali Haydar Hakverdi, Ali Şeker, Erdal Aksünger, Gökhan Günaydın, Haluk Pekşen, İlhan Cihaner, Mehmet Ali Çelebi, Gaye Usluer, Müslüm Sarı, Eren Erdem ve Sera Kadıgil Sütçüoğlu gibi PM üyelerini listesine almayan Kılıçdaroğlu, muhaliflerinin önemli bir bölümünü liste dışı bıraktı.

Muharrem İnce’ye yakınlığıyla bilinen Ahmet Kaya’nın ve daha önce Gelecek İçin Biz ekibinde yer alan Selin Sayek Böke’nin de Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alması dikkat çekti.

Öte yandan CHP’ye yeniden dönen Aylin Nazlıaka’nın da anahtar listede yer aldığı ancak son anda listeden çıkarıldığı öne sürüldü.

Muhalifler kendi listelerini çıkardı...

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun 80 kişilik PM'sini delmek üzere muhalifler gün boyu kulis faaliyetleri yaptı.

Ancak yapılan bu faaliyetlere karşın seçimlerde önemli bir sonuç elde edilmesi beklenmiyor.

İşte CHP PM seçiminde muhalif isimlerin çıkardığı farklı listeler:

6 isim listeyi deldi, 4 MYK üyesi PM'ye giremedi

CHP'de genel başkanlık seçiminin önüne geçen PM seçimleri sonrası Kılıçdaroğlu'nun listesi büyük oranda kazandı.

Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı geniş anahtar liste 6 isim tarafından delinirken, bu isimler Eren Erdem, Gökhan Günaydın, Gaye Usluer, Aylin Nazlıaka, Müslim Sarı ve Gürsel Erol oldu.

En dikkat çekici sonuç ise partinin MYK'sında yer alan Tuncay Özkan, Ahmet Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Aykut Erdoğdu'nun aldığı düşük oylar nedeniyle Parti Meclisi'ne girememesi oldu.

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer alan Sezgin Tanrıkulu da PM'ye giremedi.