Çeştur işçilerinden çalışma koşullarına tepki: 'Uzun saatler baskı altında çalışıyoruz'

Çeştur'a bağlı çalışan işçiler uzun saatler baskı altında çalıştıklarını anlattı. Maaşlarının geç ödendiğini söyleyen ve işten çıkmak zorunda kalan bazı işçilerse mobbinge işaret etti.

soL - İzmir

İzmir'de CHP'li Çeşme Belediyesi'ne bağlı Çeştur şirketinde çalışan işçiler kötü çalışma koşullarına tepki gösterdi. Mobbinge uğradığını anlatan işçiler, birden fazla alanda çalıştırıldıklarını söyledi. "Uzun saatler baskı altında çalıştırıldıklaırnı" anlatan işçiler sezonda tek bir günde 10 saat fazladan mesai yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Çalışma koşulları nedeniyle yıllardır çalıştığı işyerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirten bir işçiyse maaşlarının da düzensiz ve geç ödendiğini söyledi. Yönetim tarafından çalışanların "kayırıldığını", bazı çalışanlara baskı yapıldığını anlatan işçiler haftada 90 saat ve üzerinde çalışanlar olduğunu belirtti. 

İşyerindeki sıkıntıların neredeyse her bölümde olduğunu, sorunları konuşmak istediklerinde kendilerine yöneticileri tarafından geçiştirildiklerini ifade etti. Bir işçi "4 bin küsür lirayla Çeşme'de ailem olmasa sokakta kalmak zorunda kalırım. Üstelik bu ücretler yıllardır çalışanlar için bile geçerli" diye konuştu. 

'İşçiler istifaya zorlanıyor'

Başka bir işçi de yasaya göre uygun şekilde yer değişmeler yapılmadığına dikkat çekerek, "Zoraki şekilde işçi onayı alınmadan yapılıyor, işçiler istifaya zorlanıyor. Kanuna göre haklı fesih hakkı doğan tazminat alma olduğu halde tazminatlar verilmeyip tehdit ediliyor" dedi. Kendisi de baskılar nedeniyle işi bırakacağını belirten işçi şöyle konuştu:

"Tazminat alma hakkım var ama vermiyorlar, istifaya zorluyorlar. Başka arkadaş da izinsiz çalıştığı için bıraktı ama tazminat hakkı yasaya göre olmasına rağmen vermediler. Mahkemeye başvuracak. Hak ettiğimizi, hakkımızı alamıyoruz. Birkaç arkadaşımız yine mobing dolayısıyla işi bıraktı. Haklarını isteyince 'mahkemeye verin birşey alamazsınız' denildi. Şu anda mahkeme süreçleri başlayan arabulucuyu bekleyenler var."

Geçtiğimiz yıl da Çeşme Belediyesi'ne bağlı işçiler hak gaspına uğradıklarını fazla çalıştırılmalarına rağmen mesai ücretlerinin ödenmediğini belirtmişti.