Çekya lideri Andrej Babiš: Her AB ülkesi 1 Rus diplomatını sınır dışı etsin

Çekya Başbakanı, her AB ülkesinden 1 adet Rus diplomatın istenmeyen kişi ilan edilmesini talep etti.

Dış Haberler

Çekya Başbakanı Andrej Babiš Cumartesi günü yaptığı açıklamada, diğer AB liderlerinden "en az bir" Rus diplomatını sınır dışı etmelerini istedi. Prag Vrbetice'de 2014'te gerçekleşen cephane deposundaki patlamalar nedeniyle Rusya'yı sorumlu tutarken AB ülkelerinden bu konuda dayanışma talep etti.

Babiš, Portekiz'in Porto kentinde gayrı resmi bir AB toplantısı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, bloğun bir üye ülkeye yönelik her türlü "saldırıyı" herkese yönelik saldırı olarak ele alması gerektiğini söyledi.

Başbakan, AB liderlerinin iki günlük zirvenin oturum aralarında Cuma akşamı konuyla ilgili kapsamlı bir tartışma yaptıklarını, ancak toplantı gayri resmi olduğu için herhangi bir yazılı karar vermediklerini de sözlerine ekledi.

Babiš, Mayıs ayı sonlarında yapılacak bir sonraki Avrupa Konseyi zirvesinde AB-Rusya ilişkileri konusunda daha kapsamlı bir tartışmanın beklendiğini kaydetti.

Geçtiğimiz ay Prag, 18 Rus diplomatın istenmeyen kişi ilan etmişti. Babiš'e göre böyle bir hareketin nedeni, iki Çek vatandaşının hayatını kaybettiği 2014 patlamalarına Rus askeri istihbarat görevlilerinin karıştığı iddiasıydı.

İddiaları kesin bir şekilde reddeden Moskova, 20 Çek diplomatını sınır dışı ederek misillemede bulundu ve bu da Prag'ı yanıt olarak daha fazla diplomatı sınır dışı etmeye sevk etti.