Cargill işçilerinden yanıt var: Hakkımızı yedirmeyeceğiz, eylemlerimiz sürecek!

Sendikal haklarını kullanan işçileri işten çıkaran, işçi düşmanlığı mahkeme kararıyla tescillenen Cargill, iki yıldır direnen işçileri hâlâ işe başlatmadı. İşçiler hükümetten bir kıyak daha alan Cargill’e seslenirken, salgın sonrası mücadeleye hız vereceklerini aktardı.

Haber Merkezi

Cargill’in Bursa’daki fabrikasında sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler tam iki yıldır direnişlerini sürdürüyor.

İki yıllık direnişin hukuki ayağında zafer kazanan işçiler, şirketin hukuksuz şekilde işçileri yeniden işe başlatmamasına karşı eylemlerini sürdürüyordu.

Salgın dolayısıyla eylemleri İstanbul’a taşımayı şimdilik ertelemek durumunda kalan işçiler, salgın sonrası kaldıkları yerden mücadeleyi daha da yükselterek haklarını almakta kararlı.

Direnişin başından bu yana bulunan Tek Gıda-İş Sendikası’ndan Suat Karlıkaya, soL’a yaptığı açıklamada iki yıldır verdikleri mücadeleye dikkat çekerken, bu mücadeleye sessiz kalan iktidarın şirkete bir de yeni destek paketi açıklamasına şaşırmadıklarını söyledi.

Cargill anayasal suç işliyor

Patronlar lehine sürekli destek açıklanırken işçilere hiçbir destek verilmediğine işaret eden Karlıkaya, “Patron anayasal suç işliyor. İktidar da destek veriyor. Sistem işçinin lehine değil, bu yaşananların nedeni bu.” dedi.

“14 işçinin direnişinin nedeni bu haksızlıklara karşı durmaktır, başka yerlerde de bu haksızlıklar sürmesin diyedir” ifadesini kullanan Karlıkaya, sorunun sadece Cargill ile ilgili olmadığını, işçiler ve patronlar arasındaki mücadelenin süreceğine işaret etti.

İşçilerin mahkemede işe iade haklarını kazandığını aktaran Karlıkaya, “Mahkeme Cargill’in anayasal suç işlediğini hüküm altına aldı. Ancak şirket yine işi parayla çözmeye kalktı. Bunu kabul etmiyoruz, işçilerin işlerine iadesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Salgın sonrası mücadele büyüyecek

Direnişlerini İstanbul’a taşımaya karar verdiklerini ancak salgın ve işçi sağlığı nedeniyle bunu bir süre ertelediklerini dile getiren Karlıkaya, “Salgın sonrası tüm enerjimizle eylemlerimize devam edeceğiz, işçiler işlerine iade edilene kadar, hukuksuzluk son bulana kadar mücadele edeceğiz.” dedi.