DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, "Türkiye'de artık PKK'nin silahlı mücadelesinin sona erdiğini" ve "silahlı mücadeleye gerek olmadığının Abdullah Öcalan tarafından yapılacak bir çağrıyla ortaya konacağını" söyledi.
Haber Merkezi
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a "Meclis'te DEM Parti grup toplantısına katılıp terörün bittiğini ilan etme" çağrısıyla başlayan yeni "süreç" hakkında açıklamalarda bulundu.
Rudaw TV canlı yayınına katılan Çandar, sürecin şu anda büyük bir belirsizlik aşamasında olduğunu, öte yandan Öcalan'ın silah bırakma konusunda çağrı yapacağını söyledi.
Söz konusu çağrının 15 Şubat'ta yani Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 25. yıldönümünde yapılmasının beklendiğini ifade eden Çandar, çağrının Suriye'deki silahsızlanmayı kapsayıp kapsamayacağının henüz net olmadığını, ancak benzer bir çağrının Rojava'ya yapılmasının mantıklı olmayacağını ifade etti.
Çandar, İmralı'da görüntülü bir açıklama yapılabileceğine dair bilgilerin olduğunu fakat Suriye konusunda Türkiye ile Öcalan arasında henüz aşılmamış birkaç nokta bulunduğunu aktardı.
'Öcalan çağrı yapacak'
"Türkiye’de yeni bir süreç konuşuluyor, bu süreç şu anda hangi aşamada?" sorusuna "Büyük bir belirsizlik aşamasında" yanıtını veren Çandar, sözlerine şöyle devam etti:
"Bir de Kürt sorununun çözümü diye bu zaten nitelenmedi. İşin en başından beri bu barış projesidir. Bin yıl devam eden Türk-Kürt kardeşliğini tekrar yeniden Türkiye'nin bütünlüğünü, birliğini daha da güçlendirmek için canlandırma projesidir dendi. Kürt sorununun çözümünden ne anlaşılıyorsa önce bu barış projesi gerçekleşecek, ondan sonra o konuları konuşmaya başlayacağız gibi anlaşılıyor."
Çandar, söz konusu barıştan kastın "PKK'nin Türkiye'deki silahlı mücadelesinin sona erdiğinin ve silahlı mücadeleye gerek olmadığının Abdullah Öcalan tarafından yapılacak bir çağrıyla ortaya konması" olduğunu söyledi. Değindiği çağrının gerçekleşeceğini vurgulayan Çandar, "Gerçekleştikten sonra barış gelmiş varsayılacak. Ondan sonra da Kürt sorununun çözümü için gerekliyse o adımlara sıra gelecek diye bir beklenti, öyle bir anlayış var" dedi.
'Öcalan 12 yıl önce gayet açık ve net bir şekilde bu çağrıyı zaten yapmıştı'
Çandar, "Abdullah Öcalan’ın silah bırakma konusunda çağrı yapacağını düşünüyor musunuz?" sorusunu da şöyle cevapladı:
"Yapar yani Abdullah Öcalan 2013 yılının Nevruz mesajında bundan 12 yıl önce gayet açık ve net bir şekilde bu çağrıyı zaten yapmıştı. Öcalan'ın fikirlerini, düşüncelerini, neler söylediğini yakından izleyenler Abdullah Öcalan'ın zaten Türkiye'de Kürtlerin haklarını elde etmesi için artık silahlı mücadele yürütmesinin gerekmediğini, söylediğini biliyorlar. Yani 2025 yılında yaşıyoruz, PKK'nin silahlı mücadelesi 1984 yılında başladı. Yaklaşık 40 yıl geçti. Bugün Kürt meselesi Türkiye'nin her düzeyinde tartışılıyor."
'Görüntülü bir açıklama yapacağı bilgisi var bizde'
Çandar, Öcalan'ın Türkiye getirilişinin 25. yıl dönümü olan 15 Şubat'ta çağrı yapmasını beklediklerini aktardı.
Çandar, 15 Şubat'ta yayınlanacağı iddia edilen video mesaja ilişkin de "Abdullah Öcalan'ın yanında İmralı Adası'nda tutuklu bulunan diğer üç PKK'li ve aynı zamanda da kendisini ziyaret etmiş heyetle birlikte topluca bir görüntü vererek görüntülü bir açıklama yapacağı şeklinde bilgi var. Ama bu bilgi gerçek olacak mı, gerçekleşecek mi bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.
Öcalan ile Türkiye arasında Suriye'ye ilişkin aşılamamış birkaç nokta olabileceğini söyleyen Çandar, mütabakata vardıldığında Öcalan'ın görüntülü bir açıklama yapacağını söyledi. Çandar, "Yani yazılı bir açıklama yerine görüntülü bir açıklama yapacağı bilgisi bizde de var" şeklinde konuştu.
Çandar, "İmralı ziyaretleri bitti mi yoksa devam edecek mi?" sorusuna karşılık, "Bugüne kadar kararlaştırılan heyetin gideceği, geldikten sonra partilerle görüşüp o görüşmeler hakkında Abdullah Öcalan'a bilgi vereceği ve bundan bir süre sonra da Abdullah Öcalan'ın açıklama yapacağı ve yeni bir sürece doğru yol alacağımız idi. Şimdi o aşamasında işin duruyoruz" dedi ve "İmralı heyeti denilen meslektaşlarımızın az önce sözünü ettiğimiz açıklama için İmralı'ya gitmesi bekleniyor" açıklamasında bulundu.
'Öcalan'ın Rojava'ya böyle bir çağrı yapmasını beklemek mantıklı olmaz'
Çandar, Öcalan'ın benzer bir çağrıyı Rojava'ya yapmasının mantıklı olmayacağını da ifade etti.
Çandar, "Rojava’ya da aynı çağrıyı yapacağını düşünüyor musunuz" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bu çağrı Suriye'deki silahsızlanmayı da kapsayacak mı? O çok açık değil doğrusu. Suriye'de her şey daha çok yeni, çok taze. Suriye'de hiçbir şey belli değilken, Şam'a buyurun alın silahları, bizi de tek tek asker olarak kaydedin Suriye ordusuna diye bir şeyi hiç kimseden beklemek mantıklı olmaz.
Abdullah Öcalan'ın da böyle bir çağrı yapmasını beklemek mantıklı olmaz. Nasıl bir çağrı yapacak o anda şu an itibariyle o bir soru işareti açıkçası. Ama herhalde Suriye'ye dönük bir çağrı da bekleniyor ve Suriye'ye bir çağrı yapıldığı zaman çağrısını esas olarak yapmış olacak. Onun ne olacağını şu andan tam olarak kestiremiyoruz."
'Fısıltı gazetesi bu işlerin içinde Amerikalıların da olduğunu söylüyor'
Öte yandan Çandar, Öcalan'ın Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) eski başkanı Mesud Barzani ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi'ye mektup göndereceği yönündeki söylentilerin kulağına geldiğini söyledi. Söz konusu gelişmenin muhtemel olduğunu söyleyen Çandar, ABD'ye işaret ederek şöyle konuştu:
"Orada çok aktör var ve en önemlisi unutmayalım ki Amerikalılar var, gerek Türkiye ile Mazlum Abdi arasında gerek Mazlum Abdi ile Ahmet El Şara arasında temas sağlıyorlar. Bu bakımdan sadece Abdullah Öcalan'ın Mazlum Abdi'ye gönderdiği ya da göndereceği mektup değil mesaj değil aynı zamanda da Amerikalıların ve diğer başka bazı taraflarında oradaki aktörlere taşıyacağı mesajlar söz konusudur."
Çandar, "Adının tam olarak konulmadığı bu yeni sürece üçüncü ülkeler gözlemci olarak katılım sağlıyor mu" sorusuna ise "Yani bilmediğim bir şey hakkında yok diyemem ama olduğunu duymadık" şeklinde yanıtladı. Ancak Çandar yine ABD'ye işaret ederek, "Üçüncü taraf olma ihtimali yüksek ama Türkiye'deki fısıltı gazetesi bu işlerin içinde Amerikalıların da olduğunu söylüyor. Ama buna dair hiçbir kanıt en azından benim elimde yok" dedi.
Bakırhan: Öcalan önümüzdeki günlerde tarihi bir çağrı yapacak, DEM Parti de destekleyecek | ![]() |