Büyük rezalet: Devlet konteyner kentin arsa kirasını ödemedi, depremzedeler tahliye ediliyor!

Hatay'da yaşanan olay depremzedelere "bu kadarı da olmaz" dedirtti. Devlet konteynerkent için kiraladığı arazinin parasını ödemediği için depremzedeler tahliye edilecek.

Özkan Öztaş

Hatay'daki çok sayıda konteyner kentten biri, Küçükdalyan-1 GKM, diğer adıyla Aselsan-1. Bu konteyner kentleri devlet, şahıslara ait arazilere inşa etti ve toprak sahiplerine kira ödüyor.

Ancak Küçükdalyan-1 GKM Konteyner Kenti'ndeki arazinin bir bölümünde kalan depremzedeler arazinin kirası ödenmediği için tahliye ediliyor. Arazi sahibinin "Kirayı ödemediler. Ben de depremzedeyim ve gelire ihtiyacım var" dediği iddia edilirken konteyner kentte kalan depremzedeler soL'a konuştu: "Hiçbir açıklama yapmadan 'tahliye edin' dediler."

Küçükdalyan-1 GKM'de toplam 518 konteyner var. Arazi, farklı kişilere ait. Devletin kirasını ödemediği vatandaşın arazisi üzerinde 37 konteyner bulunuyor. Şimdi bu konteynerler boşaltılıyor.

Öğretmenler haberi yarıyıl tatilinde, Hatay'da değilken aldı

Hatay'da Küçükdalyan-1 GKM (Aselsan-1) konteyner kentinde kalan depremzedeler soL'a verdikleri bilgilerde birçok öğretmenin konteynerde kaldığını, birçoğunun şehir dışından gelen öğretmenler olduğunu ve bu süreçte özel olarak mağdur edildiklerini ifade ediyor. Konuya dair soL'a konuşan bir depremzede, "Devlet burada arazileri kiralayıp konteyner kentleri inşa etti. Bu arazi geniş bir arazi. Arazinin bir kısmında kira ödenmemiş. Neden ödenmedi, nasıl oldu bilmiyoruz tabii. Şimdi burada mal sahibi mülk sahibi diye bir ayrım kalmadı. Herkes depremzede. Arazi sahibi de kirasını istiyor. Belki de satıp başının çaresine bakacak. Dolayısıyla itiraz etmiş ve tahliye talep etmiş. Şimdi konteyner kentin bu kısmını boşaltacaklar" sözleriyle anlatıyor yaşananları. 

'İlk günden bu yana sorunlar yaşadık, zar zor kurduk düzenimizi, şimdi de çıkıyoruz'

Haberi şehir dışında alan öğretmenlerden biri soL'a verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi.

"Biz öğretmen arkadaşlarla beraber aynı konteynerde kalıyoruz. İlk günden beri elektrik, su tesisatı, klimalarla ilgili sorunlar yaşadık. Bu sorunları hallettik daha yeni düzen kurmuştuk. Bir sürü eksik giderdik. Maddi ve manevi emek vererek tamamladık her şeyi. Kendimize uygun hale getirdik yasam alanı oluşturduk derken şimdi de hiç bir bilgi vermeden bir an önce boşaltın dediler. Taşınması, nakliyesi tekrar sıfırdan başlayıp eksikleri tamamlamak çok zor. Okullar açıkken bunları yapmak çok daha zor. Yaşamımız tam da kolaylaşacak derken tekrardan zora girdi. Yine aynı sorunları yaşamak istemiyorum ben. Ara tatide bu haberle çok moralim bozuldu. Ailemle azıcık bu gündemlerden uzak güzel bir zaman geçirme umudum vardı. Şimdi her şey başa sardı"

Valilik'ten depremzedeye: 'Masraf yaparken bana mı sordunuz?'

Tahliye talebini alan depremzedeler Hatay Valiliği'ni telefonla arayıp konuyu teyit etmek isteyince valilik makamındaki bir yetkili durumu onaylıyor ve mahkeme sonuç yazısının bu şekilde olduğunu, mecburen alanı tahliye etmeleri gerektiğini belirtiyor. 

soL'a konuşan bir depremzede, valilikteki yetkiliye "İyi ama o kadar masraf ettik, yağmur sularına karşı konteynerin önüne fayanslar yaptık ne olacak şimdi" demesi üzerine yetkilinin kendisine "Masraf yaparken bana mu sordunuz, sonuçta kendiniz için yaptınız masrafı" yanıtı verdiğini iddia ediyor.

Sendika olayı doğruladı

Komuya dair Eğitim Bir-Sen'in öğretmenlere ilettiği mesajla durumu doğruladığını belirten konteyner kentte kalan öğretmenler, yaşanan duruma tepki gösteriyor. 

Sendikanın öğretmenlere ilettiği bilgilendirme mesajında "ASELSAN-1 de ikamet eden öğretmenlerimizin bir kısmının aranarak buradan çıkmaları gerektiği söylendiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda ASELSAN-1 in bir kısmında mahkeme kararından kaynaklanan bir sorun olduğu fakat şimdilik hiçbir öğretmenimizin yerinden çıkarılmayacağı, Hatay Valiliği veya Afad tarafından bir anlaşmaya varılma ihtimalinin olduğu, anlaşma olmaması durumunda Aselsan -1 in hemen yakınında kurulu olan Konteyner kente nakil yapılabileceği tarafımıza bildirilmiştir" dediği ifade ediliyor.

'Bize 5 yıl buradasınız demişlerdi'

Konuya dair soL'a konuşan depremzedeler, "Sürekli yer değiştiriyoruz. Buraya ilk geldiğimizde çadırdaydık. Çadırları kaldırdılar konteynere geçtik. Sonra da buradan da çıkmamız gerektiğini söylüyorlar. Burada yaşam koşulları zaten zor. Böyle işler olunca da iyice zorlaşıyor her şey" diyor. 

Yaşanan soruna dair resmi makamlar tarafından resmi bir açıklama yapılmazken depremzedeler yaşanan duruma dair acil çözüm talep ediyor. Sorunun başka örneklerde de tekrar etme durumunun endişe ettiklerini ifade eden depremzededeler böylesi bir durumda arazi sahiplerinin konteynerleri kaldırtmak için adım atacaklarını ifade ediyor.