Bulgaristan avroya hazırlanıyor

Bulgaristan Başbakanı Borisov AB'nin salgın fonlarından nemalanmak için avroya geçme niyetinde. Hükümet süreci hızlandırmak için jet hızıyla hareket ederken enflasyondan korkan halkın kararsızlığı sürüyor.

Dış Haberler

Şubat ayında kamuoyunun henüz buna hazır olmadığını öne sürerek Bulgaristan'ın avro para birimine geçmeyeceğinin altını çizen Başbakan Boyko Borisov, AB'nin koronavirüs fonlarından yararlanabilmek için çark etti.

Çarşamba günü ülkenin birinci yatırım bankası Fibank 100 milyon avroluk sermaye artırımı planını yeniden devreye soktu. Bu adımın avro bölgesine girmenin koşulu olan kambiyo kuru mekanizmasına entegre olma yolundaki en büyük engeli ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Süreci hızlandırmak için parlamento da hükümetin 5 milyar avroluk dış borçlanmaya gidebilmesinin önünü açan bir yasayı göz açıp kapayıncaya dek onayladı.

Borisov Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ile konuştuğunu ve Nisan sonuna dek ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını açıkladı. Kambiyo kuru mekanizmasına ya da avro bölgesine dahil olan ülkelerin toparlanmak için trilyonlarca avroyu kullanabileceğini vurgulayan başbakan, üye olmayanların "kendi başının çaresine bakmaya" bırakılacağını biliyor. Bulgar hükümeti yangından kaçırır gibi attığı adımlarda hız kesmez ve süreç pürüzsüz ilerlerse Bulgaristan 2023'te avro bölgesine girebilir.

Borisov günü kurtarmanın derdinde olabilir ama halkın büyük bölümü avroya geçişin korkunç bir enflasyon dalgasını beraberinde getireceğini şimdiden biliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın dağıtacağı para Borissov'un iştahını kabartırken bu yol Bulgaristan halkının kaygılarını ve sorunlarını büyütecek gibi görünüyor.