Bugün Eczacılık Günü: Tüm sorunlara rağmen salgınla mücadelede ön saftalar

Bugün, salgın riskine ve tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam eden eczacıların günü. Eczacılık Günü'nde, eczacıların çalışma koşullarını, Covid-19 salgınıyla mücadeledeki yerlerini İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu ile konuştuk.

Haber Merkezi

Covid-19 salgını ile mücadelede önemli görevleri yerine getiren eczacıların günü bugün.

Pandeminin Türkiye'de en fazla görüldüğü İstanbul'da ve diğer kentlerde ağır şartlarda çalışan eczacılar, birçok problemle karşılaşıyor.

Maske satışları, koruyucu ekipman sıkıntısı, hastalık riski...

Eczacılık Günü'nde, eczacıların çalışma koşullarını, Covid-19 salgınıyla mücadeledeki yerlerini İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu ile konuştuk.

'Eczacılar pandemi ile en ön safta mücadele ediyor'

Cenap Sarıalioğlu, eczacıların pandemi ile ön safta mücadele ettiğini belirtirken, 'Hastanelerin büyük bir kısmı pandemi hastanelerine çevrildi. Birçok hastane poliklinik hizmeti vermiyor artık. Bu yüzden hastanelerde verilmesi gereken poliklinik hizmetleri verilemiyor. Bir yandan acil sağlık merkezleri hasta kabullerini azalttılar. 100 hasta yerine 20-30 hasta kabul ediliyor acil sağlık merkezlerinde. Hastaneye gidemeyen bütün hastalar eczanelere geliyorlar. Biz hastaların şikayetlerini, sıkıntılarını dinliyoruz. Gerek duyarsak onları pandemi hastanesine yönlendiriyoruz. Gerek görmezsek de ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bir yandan da hastayı analiz edip, yönlendirmeye çalışıyoruz'' dedi.

'Koruyucu ekipman talebimiz karşılanmıyor'

Pandemi ile birlikte artan risklere değinen Sarıalioğlu, eczacıların koruyucu ekipman talebinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmadığını söyledi. Eczacıların kendi önlemlerini almak zorunda kaldıklarını ifade eden İstanbul Eczacılar Odası Başkanı, ''Şu an eczacılar yoğun bir tempoda çalışıyorlar. Covid-19 pandemisi ile ilgili  eczanelerde risk oranımız yükseldi. Covid-19 testi pozitif çıkan meslektaşlarımız var. Bazı eczanelerimizi kapatmak zorunda kaldık pozitif vakalardan dolayı. Bunun yanı sıra koruyucu ekipman talebimiz var Sağlık Bakanlığı'ndan. Yaklaşık bir ay oldu. Bununla ilgili olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadı. Biz de kendi önlemlerimizi alarak hem kendimizi hem çalışanlarımızı hem de vatandaşlarımızı  korumaya çalışarak hizmet vermeye devam ediyoruz'' ifadesini kullandı.

'Meslek sorunlarımız artarak devam ediyor'

Sarıalioğlu ayrıca salgın öncesindeki sorunların hala devam ettiğini, ''Pandemi öncesindeki mesleki sorunlarımız hala duruyor. İlaç fiyat kararnamesini güncelleme talebimiz vardı, olduğu gibi duruyor. Kamu kurum iskontosu uygulamayan ilaçlar sorunumuz vardı, olduğu gibi duruyor.  Meslek hakkı talebimiz vardı, olduğu gibi duruyor. Bunlar gibi birçok mesleki problemimiz var ve bunlar devam ediyor. Onlara ek olarak pandeminin yarattığı sorunlarımız oluştu. Mesela pandemiden önce eczaneye gelen hastadan kendimizi korumamız gerekmiyordu. Hastalara süphe ile yaklaşmamız gerekmiyordu. Daha tedirgin olmadığımız bir hizmet veriyorduk'' sözleriyle dile getirdi.

İstanbul'da 3, Türkiye'de 5 eczacı yaşamını yitirdi

Sarıalioğlu son olarak eczanelerde yaşanan Covid-19 kaynaklı ölümlere değinerek, ''30 civarında eczacımız, 40 civarında eczane çalışanımız Covid-19'a yakalandı. İstanbul'da 3 eczacımız ve bir teknisyenimiz Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Türkiye genelinde de 5 eczacımız yaşamını yitirdi'' dedi.