Bolivya'da madencilerden muhtıra: Ya seçim olur ya da ayaklanma

Bolivya'da darbe hükümetinin seçim tarihini onaylamaması üzerine açıklama yapan Bolivya İşçilerin Merkezi sendikası seçim olmadığı takdirde ayaklanmanın başlayacağını söyledi.

Dış Haberler

Bolivya menşeli Radio Kawsachun Coca'nın haberine göre Bolivya İşçilerin Merkezi'ne (COB) bağlı Bolivya Maden İşçileri Sedikası Federasyonu (FSTMB) yaptığı açıklamada darbe hükümetine seçimleri düzenlemesi için muhtıra verdi. Seçimler için 6 Eylül tarihinin onaylanmadığı taktirde ayaklanmanın başlayacağının söylendiği açıklamada, "Eğer seçim yasasını onaylamazlarsa, Bolivya halkının mücadelesi için işçiler sokaklara ve yollara dökülecek" denildi.

Bolivya'da geçtiğimiz yıl gerçekleşen askeri darbe sonucu Evo Morales'in başkanlığındaki MAS hükümeti devrilmiş ve darbenin ardından ırkçı Jeanine Áñez'in kendi kendisini başkan ilan etmesiyle aşırı sağcı ve ABD yandaşı bir hükümet kurulmuştu. Baskıların ardından cunta Mayıs ayında tekrardan seçimlerin olması sözünü vermiş ancak mevcut Covid-19 pandemisi nedeniyle seçimlerin ertelenmesi söz konusu olmuştu.

Seçimlerin 6 Eylül'e ertelenmesi beklenirken cunta hükümetinin başındaki Áñez hâlâ seçim kararını onaylamış değil. Darbeye rağmen Áñez ve onun yandaşları Bolivya Senato'sunda üstünlüğü sağlayabilmiş değil. Geçtiğimiz gün Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) üyesi Senato Başkanı Evo Copa "Bolivya halkının meşru bir hükümete ihtiyacı" olduğunu söyleyerek, seçimler için 6 Eylül tarihinin bir an önce onaylanması çağrısında bulundu.

Morales: Ordu halk hareketlerini düşman olarak gören ABD doktirinlerine geri döndü

Darbenin ardından sürgünde yaşayan eski devlet başkanı Evo Morales, dün yaptığı bir açıklamada Bolivya Ordusu içerisinden yurtseverlerin kendisiyle bağlantı kurarak ordunun halk hareketlerine karşı "Terörle mücadele" uygulamalarına başladığını aktardı.

Morales kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yurtsever ve kurumsal askerler, şifrelenmiş bir kanal üzerinden 06/06/20 tarihinde terörle mücadele ve hazırlık uygulamalarını yürütmek için talimatlar aldıklarını bildirdi, bu halk hareketlerini 'düşman' olarak gören ABD Ulusal Güvenlik Doktirinleri'ne geri dönüştür" dedi.