BM Genel Sekreteri: Bu anlamsız kan dökme döngüsü derhal durmalı

BM Güvenlik Konseyi toplantısının açılışında konuşan Genel Sekreter Guterres, İsrail ve Filistin'e seslendi ve 'Bu anlamsız kan dökme, terör ve yıkım döngüsü derhal sona ermeli' ifadesini kullandı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail'in Filistin ve Gazze'deki saldırılarını görüşmek üzere yaptığı toplantının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres iki tarafa da seslendi ve "Bu anlamsız kan dökme, terör ve yıkım döngüsü derhal sona ermeli" ifadesini kullandı.

ABD'nin talebi üzerine ertelenen BMGK'nin konuyla ilgili ilk açık oturumunun açılışında konuşan Guterres "Çatışma derhal durmalı" dedi.

Bir hafta boyunca 200'ün üzerinde insanın ölümüne yol açan saldırıları "dehşet verici" diye niteleyen Guterres "Bunun kontrol edilemez güvenlik krizi ve insani krize dönüşmesi, sadece Filistin topraklarında ve İsrail'de değil bir bütün olarak tüm bölgede daha fazla köktenciliği beslemesi potansiyeli var" diye konuştu.

Bugün 40 Filistinlinin yaşamını yitirdiği saldırıları kınayan Guterres ayrıca İsrail'in dün Gazze'de El Cezire ve Associated Press'in ofislerinin de bulunduğu binaya yönelik saldırılarına atıfta bulunarak "Gazetecilerin korkusuzca ve taciz edilmeden çalışmalarına izin verilmeli. Gazze'deki medya ofislerinin yıkılması son derece endişe verici" ifadesini kullandı.

Guterres, "Bir tarafta roket ve havan, diğer tarafta hava saldırısı ve topçu bombardımanları durmalı. Tüm taraflara sesleniyorum, bu çağrıyı dikkate alın" dedi.

Filistinlileri Kudüs'ten çıkarmaya çalışan köktenci Yahudi hareketlerin yükselişinin krizi tırmandırdığını ve endişe verici olduğunu söyleyen Guterres ayrıca İsrail içindeki çetelerin de krizi daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

BM'nin "derhal ateşkes" için tüm taraflarla etkin olarak temaslarda bulunduğunu söyleyen Guterres, taraflara "arabuluculuk çabalarının başarıya ulaşmasına izin verme" çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri "Önümüzdeki tek yol ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve önceki anlaşmalara dayalı her iki devletin başkentinin de Kudüs olduğu, karşılıklı tanıma, tarafların bir arada barış ve güven içinde olacağı iki devletli çözüm için müzakerelere dönülmesi. Bu şiddet döngüsü ne kadar uzun sürerse, nihai hedefe ulaşmak da o kadar zor olacak" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin geçen haftaki iki kapalı oturumunda ABD'nin engellemesi yüzünden İsrail'in saldırılarına karşı herhangi bir açıklama yapılmamıştı.