Blinken: İsrail ve Filistin ateşkesi için diplomatik girişimlere destek vereceğiz

Blinken, İsrail ve Filistin arasında ateşkes çağrılarına ilişkin 'Temaslarımızda, tarafların ateşkes istemesi durumunda desteğimizi sunmaya hazır olduğumuzu açığa kavuşturduk' dedi.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin ve İsrail arasında ateşkes yapılmasına dönük uluslararası çağrılara ilişkin açıklamada bulundu.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ı ziyareti sırasında konuşan Blinken, İsrail'in Gazze'de saldırılarını durdurmasına dönük çağrılara, "Şu ana kadar yaptığımız temaslarda, tarafların ateşkes istemesi durumunda desteğimizi ve iyi niyetimizi sunmaya hazır olduğumuzu açığa kavuşturduk" dedi.

Blinken, ABD'nin şu ana kadar oturumu durdurma girişiminde bulunduğu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çabalarını ise "memnuniyetle karşıladığını" söyledi.

Blinken, "Bu doğrultuda ilerleyecek olan diplomatik girişimlere desteğimiz olacak. Bunu yapmaya niyetli ve hazırız. Ancak nihayetinde tarafların ateşkesi istediklerini açığa kavuşturmaları gerek" diye konuştu.

'İsrail öz savunma yaparken sivilleri korumalı'

Blinken, İsrail'in haftasonu bombaladığı Associated Press ve El Cezire bürolarının bulunduğu binada Hamas'ın faaliyet yürüttüğüne dönük iddiaları için kendilerinden kanıt sunmalarını istediklerini söyledi.

Blinken, "İsrail'in, öz savunması kapsamında sivilleri korumak için özel bir sorumluluğu var. Bu, elbette gazetecileri korumayı da kapsıyor" diye konuştu.