Bir sonraki pandeminin adresi Amazonlar

Brezilyalı ekolojist Lapola, Amazonlar'da ormansızlaşma nedeniyle yaşanan ekolojik dengesizliğin bölgenin 'dünyanın en büyük koronavirüs havuzu' olmasına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Dış Haberler

Brezilyalı ekolojist David Lapola, bir sonraki pandeminin Amazon yağmur ormanlarından çıkabileceğini belirtti.

AFP'de yer alan habere göre, Lapola, Amazonlardaki ormansızlaştırmanın hayvanların yaşam alanlarını yok etmesiyle koronavirüs salgınının büyüyeceğini kaydetti.

Araştırmacılar, bir zamanlar yabani bölgeler olan yerlerin kentleşmesiyle hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkların ortaya çıktığının, buna yeni koronavirüsün de dahil olduğunun altını çiziyor.

İnsan faaliyetlerinin tropikal ormanların gelecek ekosistemini nasıl şekillendireceğini ilişkin araştırmalar yapan Lapola, buna benzer bir sürecin Amazon'da yaşandığına işaret etti.

Ajansa konuşan Lapora, "Amazon, büyük bir virüs deposu. Şansımızı zorlamasak iyi olur" dedi.

Lübnan büyüklüğünde ormansızlaşma

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ilk görev yılında Amazon'daki ormansızlaşma oranı yüzde 85'e yükseldi. Bu dönemde bölgede yaklaşık 10 bin kilometrekare büyüklüğünde ormansızlaşma yaşandı. Bu, neredeyse Lübnan'ın yüzölçümüne tekabül ediyor.

Ormansızlaşma hızı, bu yıl aynı şekilde devam ediyor. Brezilya Ulusal Alan Araştırmaları Enstitüsü (INPE) verilerine göre, Ocak ayından Nisan ayına kadar bölgede bin 202 kilometre kare ormansızlaşma gerçekleşti. Bu 4 aylık ormansızlaşmaya ilişkin yeni bir rekor oldu.

Lapola, bunan yalnızca gezegen için değil, insan sağlığı için de kötü haber olduğunu vurguladı.

Lapola, "Ekolojik dengesizlik yaratmanız durumunda, virüs hayvanlardan insanlara zıplayabilir" diye konuştu.

Amazon dünyanın en büyük koronavirüs havuzu haline gelebilir

HIV, Ebola ve dengue ateşi virüslerinde de benzer durum görüldüğünü söyleyen Lapola, "Tüm bu virüsler, ekolojik dengesizlikler yüzünden ortaya çıktı veya yayıldı" ifadelerini kullandı.

Bazı yarasa türleriyle ilişkilendirilen bu salgınlar şu ana kadar Güney Asya ve Afrika'da ortaya çıktı. Ancak, şu anki pandeminin yanı sıra diğer koronavirüs türlerinin de varlığına dikkat çeken Lapola, Amazon'un yoğun biyoçeşitliliğinin bölgeyi "dünyanın en büyük kornavirüs havuzu" yapabileceğini söyledi.

Lapola, "Bu, Amazon'u şu anki gibi akıl dışı bir şekilde kullanmamak için bir neden daha" dedi. Lapora, bunun yasa dışı çiftçiler, madenciler ve oduncular tarafından gerçekleştirilen ormansızlaşmaya karşı alarma geçmek için bir neden daha teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

Şu ana kadar Amazon ormanlarındaki yerli yerleşim bölgelerini madenciliğe ve tarıma açma girişimlerinde bulunan Bolsonaro, bu hafta "ormansızlaşmaya karşı mücadele" amacıyla bölgeye asker konuşlandırdı.

Lapola, Bolsonaro'nun çevrecilik kuruluşu IBAMA'ya destek sağlaması gerektiğini vurguladı. Bolsonaro IBAMA'ya ayrılan istihdam ve bütçeyi kesintiye uğratmıştı.

Lapola, "Umarım bir sonraki yönetimde gezegenin en büyük biyolojik hazinesini korumak konusunda daha dikkatli oluruz. Toplumumuz ve yağmur ormanlarımız arasındaki ilişkiyi yeniden yaratmalıyız. Aksi takdirde dünya daha fazala salgın görür, bu öngörülmesi zor olan karmaşık bir süreçtir. Bizim dikkatli hareket etmemiz en iyisi" dedi.