Bir günde 6,4 milyar Dolar kazanıyor ama... Amazon patronu işçi kıyımına devam ediyor

Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlerle birlikte işleri açılan e-ticaret tekeli Amazon'un sahibi Jeff Bezos bir günde servetini 6,4 milyar dolar arttırdı. Şirket depolarda gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen üç işçiyi daha işten çıkardı.

Dış Haberler

ABD’de işsiz olduğunu bildiren kişi sayısı 16 milyona ulaşırken dev tekeller kârlarını arttırmaya devam ediyor. Salgın sayesinde işleri açılan dev e-ticaret tekeli Amazon’un patronu bir günde servetini 6,4 milyar dolar arttırırken, çalışma koşullarına itiraz eden üç Amazon işçisi daha işten çıkarıldı. 

Salgının kazananı Bezos

Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Salı günü şirketin hisse senetlerinin yüzde 5,3’lük bir artış göstererek 2,283 dolardan alıcı bulması üzerine sadece bir günde 6,4 milyar dolar kâr elde etti. Bu artışla birlikte Amazon senetlerinin net değeri 138,5 milyar dolara yükseldi.

Sputnik’in haberine göre Jeff Bezos, Forbes’un dünyanın en zenginleri listesinde yer alıp, Covid-19 sırasında kayda değer kazanç elde eden tek isim değil. Amazon’un rakibi Walmart’ın hisse senetlerinde de artış yaşandığı ve Walmart ailesinin net değerinin bu yılın başlangıcından bu yana yüzde 5’lik bir artışla 169 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. 

Salgınla birlikte başlayan evde kal uygulamasının Amazon’un siparişlerinde ani bir yükselişe neden olduğu, ABD’ye yayılmış 500’den fazla deposundaki faaliyetlere devam kararı alan şirketin siparişleri yetiştirmek için 100 bin yeni işçi almaya karar verdiği açıklanmıştı.

Üç işçi daha işten atıldı

E-ticaret tekeli Amazon şirket politikalarına itiraz eden ve özellikle salgın için yeterli önlem alınmayan depolardaki çalışma koşullarına karşı seslerini yükselten işçilere yönelik baskılarla da gündemde. Nisan ayının başında New York Staten Island’daki Amazon deposu işçilerinin, deponun kapatılarak dezenfekte edilmesi ve bu süre zarfında işçilere ücretli izin verilmesi talebiyle düzenledikleri eylemin ardından Chris Smalls isimli öncü işçi, güvenlik önlemlerini ihlal ettiği gerekçesiyle işten çıkarılmıştı.

Geçtiğimiz hafta içindeyse depolardaki çalışma koşullarına itiraz eden üç işçinin daha işine son verildiği öğrenildi.

Amazon’un Minnesota deposunda çalışan ve şirket politikalarına karşı eylemlerin düzenlenmesine öncülük yapan Bashir Mohammad geçen hafta işten çıkarılırken, depolardaki koşulların durumunu kamuoyuyla paylaşan iki Amazon teknisyeni, Emily Cunningham ve Maren Costa da Cuma günü işten atıldı. 

''Saygı duyuyoruz ama...''

Amazon’dan yapılan açıklamada Cunningham ve Costa için ‘‘çalışanlarımızın işverenlerinin çalışma koşullarını eleştirme haklarını destekliyoruz, fakat bu her türlü şirket içi politikadan açık bir muafiyet anlamına gelmiyor. Bu çalışanlarımızın iş akdini tekrar tekrar şirket içi politikaları ihlal ettikleri için feshettik’’ denildi. 

Şirket sözcüsü Kristen Kish, Mohammed’in işten çıkarılması ile ilgili olaraksa çalışanların protestoda bulunma haklarını tanıdıklarını ve buna saygı duyduklarını, ancak Mohammed’in uygunsuz konuşarak, davranarak ve toplumsal mesafe kurallarını ihlal ederek disiplinsiz davrandığı için işten çıkarıldığını belirtti.

Amazon, salgın sayesinde öncü işçileri işten çıkarmak için aradığı fırsatı bulmuş gibi gözüküyor. Şirketin depolardaki çalışma koşullarına itiraz eden işçileri susturmak ve işçi hareketini bastırmak için öncü işçileri sosyal mesafe ve karantina koşullarına uymadıkları gerekçesiyle işten çıkarma yolunu seçtiği görülüyor.