Biden'dan orduya talimat: ABD Gazze sahiline ‘geçici’ liman kuracak

Biden ABD ordusuna Gazze sahiline “insani yardım” geçişi gerekçesiyle “geçici iskele” kurma talimatı verdi. Bir ABD yetkilisi bölgeye daha fazla ABD askeri gönderilebileceğini belirtti.

Dış Haberler

İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırımın suç ortağı ABD, Gazze’de açlıkla boğuşan Filistinlilere “insani yardım” taşıma bahanesiyle bölgeye geçici liman kurmaya hazırlanıyor.

Askerlerinin Gazze’de karaya ayak basmayacağını öne süren ABD'nin denizde gerçekleştirilecek inşa çalışmaları için bölgeye yeni birlikler göndermesi de sözkonusu.

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'de yaptığı "Birliğin Durumu" (State of the Union) konuşmasında orduya, Gazze sahiline geçici bir liman kurulması yönünde talimat verdiğini açıkladı.

Söz konusu geçici liman ile Gazze'ye deniz yoluyla daha yüksek miktarda insani yardımın gireceğini ancak ABD askerlerinin Gazze'ye ayak basmayacağını belirten Biden şöyle konuştu:

"Bu geçici liman yüksek miktarda insani yardımın her gün Gazze'ye girişini mümkün kılacaktır, ancak İsrail de üzerine düşeni yapmalıdır. İsrail Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının ateş altında kalmadığından emin olmalıdır. İsrail liderlerine bunu söyledim. İnsani yardım bir pazarlık unsuru ya da ikincil konu olamaz.”

Biden'a Kongre önünde protesto

Biden’ın konuşma yaptığı sırada Kongre önünde bir araya gelenler Filistin’e destek vererek Gazze’de acil kalıcı ateşkes çağrısı yaptı, ABD yönetimini protesto etti.

Sevkiyat Kıbrıs'tan, İsrail'le işbirliği yapılacak

Bir Beyaz Saray yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, geçici iskele üzerinden Gazze’ye günlük yüzlerce ek kamyon dolusu yardım geçeceğini söyledi. Yetkili ilk sevkiyatların Kıbrıs’ın Larnaka limanından yapılacağını belirtti.

Biden’ın konuşmasından kısa süre önce gazetecilere konuşan ismi açıklanmayan yetkili ABD’nin “karadaki güvenlik gereklilikleri konusunda İsrail ile işbirliği yapacağını” söyledi.

Beyaz Saray yetkilisi, geçici liman üzerinden Gazze’ye ulaştırılacak yardımların dağıtımınınsa BM ve insani yardım gruplarıyla koordineli olarak gerçekleştirileceğini belirtti.

ABD bölgedeki askeri varlığını artıracak

Aynı yetkili sözkonusu operasyonun planlanması ve uygulamaya geçmesinin birkaç hafta süreceğini kaydetti.

Beyaz Saray yetkilisi bu görevi üstlenecek güçlerin ya halihazırda bölgede olduğunu ya da çok yakında orada olacağını söyledi. Bu sözler ABD’nin bölgedeki askeri varlığını artıracağına işaret ediyor.

Beyaz Saray’a göre operasyon karaya ABD askerinin çıkmasını kapsamayacak, liman ve geçici iskelenin inşası denizden yürütülecek.

ABD’li üst düzey yetkili, yaptıkları planlamaya göre açık denizdeki askeri gemilerde ABD askeri personelinin bulunacağını ancak planın iskele ya da geçit yolunun inşası için ABD askeri personelinin karaya çıkmasını kapsamayacağını kaydetti.

Reuters’a konuşan bir İsrailli yetkiliyse ABD’nin geçici liman inşasını “tamamen desteklediklerini” söyledi.

Biden konuşmasında inşa edilecek geçici iskele üzerinden sevk edilecek malzemeleri “gıda, su, ilaç ve geçici barınma malzemeleri” olarak açıkladı.

Barguti: Dikkat dağıtma çabası

ABD Başkanı aynı konuşmasında müttefiki İsrail’e desteğinin kararlılıkla sürdüğünü de vurgularken İsrail’e desteklerinin ve silah satışının durmayacağı mesajını da verdi.

Filistinli siyasetçi Mustafa Barguti, El Cezire’ye yaptığı açıklamada ABD’nin bu adımını Gazze’de olanlara ilişkin bir dikkat dağıtma çabası olarak niteledi.

Barguti “Bu, dikkatleri 'gerçek mesele'den yine bir başka bir yöne çekme çabası olarak görünüyor. Ki o gerçek mesele, Gazze’nin kuzeyinde 700 bin insanın açlıkla boğuşması ve İsrail’in onlara insan yardım ulaştırılmasına izin vermemesidir” dedi.