Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Beşevler’deki 'ibadet alanı' ısrarına tepkiler büyüyor: Ankaralılar dilekçe topluyor

Anıtkabir'e yakın mesafedeki eğitim alanına cami inşa etmek için Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın plan değişikliğine itiraz süresi yarın doluyor. Ankaralılar bu plana karşı imzalarını teslim etmeye başlarken, THTM konuyla ilgili bir videolu çağrı yayınladı.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 25.02.2025 , 17:00 Güncelleme Tarihi: 25.02.2025 , 17:01

Dönemin AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Melih Gökçek'in, Ankara’nın Beşevler semtindeki eğitim alanını "ibadet alanına" dönüştürme ısrarı defalarca yargı duvarına çarptı. 

Mansur Yavaş'ın başkanlığında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oybirliğiyle geçen ibadet alanı değişiklik kararı da en son Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) açtığı dava üzerine Ekim ayında yargı tarafından iptal edildi. Mahkeme, plan değişikliğinin "şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını" vurgulandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin davayı istinafa götürürken, sürece müdahil olmayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da geçtiğimiz ay bahse konu alanı eğitim ve ibadet alanları olarak bölen bir plan değişikliği yaptı. Değişiklik gerekçesinde, "ibadet alanı olarak planlanmış alanın aynı zamanda üniversite fakültelerine de hizmet vermesinin amaçlandığı" öne sürüldü.

Öte yandan alanın "eğitim" adı altında alanın Diyanet Akademisi'ne verilmek "külliyeye" çevrilmek istendiğine dair iddialar da Ankaralıların tepkisini çekiyor.

Ankaralılar dilekçe topluyor

Cumhuriyet'in başkentine ve yeşil alanlara sahip çıkan Ankaralılar, Bakanlığın planına itiraz etmek üzere yeniden dilekçeler toplamaya başladı. 

"Bölgede yapılaşmaya yol açan her türlü karara itiraz ediyorum" ifadelerini barındıran dilekçede, bahse konu alanda ibadet alanına ihtiyaç olmadığını göstermek üzere "bir tanesi 10 metre mesafede olmak üzere bölgede bulunan mevcut 35 adet cami ve ibadet alanının listesine" yer verildi.

Dilekçelerin bir bölümü dün Anıtpark Forumu'ndan yurttaşlar tarafından Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi ise yurttaşları Cumhuriyet değerlerine ve Ankara'ya sahip çıkmaya davet eden bir video yayınladı. THTM Çankaya Temsilciliği'nin hazırladığı video eşliğinde yapılan açıklamada Ankaralılar yarına kadar itiraz dilekçelerini teslim etmeye çağırıldılar. 

İtiraz dilekçelerine Çankaya ilçesine bağlı Konur Sokak 51 numarada bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden ulaşılabileceği hatırlatıldı.

Mahkeme iptal etti, ABB bakanlığa pas attı: Beşevler’deki cami projesi için imar planı
mansur

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.