Berkin Elvan katledilişinin 10. yılında mezarı başında anıldı

Haziran Direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülü ile başından yaralanıp hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün onuncu yıldönümünde anıldı.

Haber Merkezi

Haziran Direnişi sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurulup 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölümünün onuncu yılında mezarı başında anıldı. 

İstanbul’un Şişli ilçesindeki Feriköy Mezarlığı’ndaki anmaya Elvan’ın ailesi, arkadaşları ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi katıldı. “15’inde bir fidan, Berkin Elvan”, “Berkin Elvan ölümsüzdür” ve “Gezi tutsakları onurumuzdur” sloganları attı. 

Artı Gerçek’ten Ezgi Yıldız’ın haberine göre, Gülsüm Elvan ve Sami Elvan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Rakel Dink, Murat Çepni ve Meral Danış Beştaş Berkin Elvan’ın mezarına karanfil bıraktı.

Anne Gülsüm Elvan, oğlunun mezarına karanfil bırakırken, “Oğlum sen bu kadar uzun uyumazdın” dedi.

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, avukatların yargı sürecine ilişkin bilgi verdiğini aktararak, “11 yıldır Berkin için adalet mücadelesi verdiğimiz süreçte bizlere destek olduğunuz için hepinize minnettarız. Sizden aldığımız güçle, sizden aldığımız enerjiyle bugünlere kadar geldik. Mahkeme sürecini avukat anlattı ben onlardan bahsetmeyeceğim sadece sizlere teşekkür edeceğim" diye konuştu.

Dava sonucunda ne oldu?

18 Haziran 2021 günü görülen duruşmada dava hakkında karar verildi. Berkin Elvan’ı öldüren sanık polis Fatih Dalgalı hakkında önce kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi, daha sonra “olası kast ile öldürme” nedeniyle müebbet hapis cezası 20 yıla indirildi. Tanığın iyi hali ve geleceği üzerindeki etkisi düşünülerek indirim yapıldı ve 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ayrıca TCK 82/1-e maddesinde düzenlenen “çocuğa karşı öldürme suçu” nitelikli halinden ceza verilmesi talebi, sanığın Berkin Elvan’ın yaşının küçük olduğunu bilerek suçu işlediğine dair delil olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Son olarak tanığın aktif görevde olması, duruşmaları takip etmesi, istinaf ve temyizde geçecek süreler, tabi olacağı infaz rejimi ve tutuklamanın neticede bir koruma tedbiri olması gerekçeleriyle tutuklama talepleri reddedildi ve yalnızca yurtdışına çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi. Yurt dışına çıkışı yasaklanan Dalgalı, tutuklama kararı verilmediği için cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.