Batı Afrika gıda kriziyle karşı karşıya: Covid-19 ve silahlı çatışmalar

Dünya Gıda Programı, Covid-19 salgınının büyüdüğü Batı Afrika'da Ağustos ayına kadar 43 milyondan fazla insanın gıda yardımına ihtiyaç duyabileceğini kaydetti. Yetkililer, salgının yanı sıra bölgede halihazırda süren silahlı çatışmalara ve insanların yurdundan edilmelerine dikkat çekti.

Dış Haberler

Dünya Gıda Programı (WFP), Covid-19 salgınının hızla yayıldığı Batı Afrika'da 43 milyondan fazla insanın önümüzdeki aylarda gıda yardımına acil ihtiyaç duyabileceğini kaydetti.

Telesur'da yer alan habere göre, kıtada gıda güvencesizliği de ikiye katlanarak 265 milyon insanı etkileyebilir. Salgının en yoğun olduğu Batı Afrika'da bu konuda endişelerin arttığı belirtiliyor.

Sahel ve Çad Gölü bölgesinde artan cihatçı saldırıları ve iklim değişikliği kaynaklı hayati gıda tedariği eksikliğiyle boğuşulan Batı Afrika'da Covid-19 pandemisinin de ciddi tehdit oluşturmaya başladığı kaydedildi.

Gıda yardımı ihtiyacı 2 katına çıkabilir

WFP, daha önce Batı Afrika'da gıda güvencesizliğinde yüzde 70 oranında bir yükseliş beklediğini ve bu oranla 21 milyon insanın gıda güvensizliği yaşayacağını aktarmıştı. WFP, gerekli adımların atılmaması durumunda, buna ek olarak Ağustos ayında kadar 22 milyon insanın daha gıda yardımına ihtiyaç duyabileceğini belirtti.

WFP'nin Batı ve Orta Afrika Direktörü Dr. Chris Nikoi, "Covid-19 öncesinde dahi insanları kötü etkileyen çok sayıda şok yaşıyorduk. Batı Afrika genelindeki çatışmalardan dolayı gıda akışı halihazırda yeterli değil" diye konuştu.

Bölgedeki bazı ülkelerde zorlukların giderek arttığı belirtiliyor. Nijerya'nın kuzey eyaleti Kano'da Covid-19 kaynaklı yüzlerce ölüm yaşanırken, ülkenin diğer yerlerinden benzer raporların geldiği ve sağlık yetkililerinin diğer 7 eyalette salgın incelemesi yürüttükleri kaydedildi.

Ülkede üst üste gerçekleşen ölümlerin ve test sayısındaki azlığın ülkenin sağlık sistemi kapasitesine ilişkin şüphelere yol açtığı aktarıldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) kuruluşu, bir diğer Batı Afrika ülkesi olan Gine-Bissau'da iki hafta önce Covid-19 vakalarının 54'ten 900'e yükseldiğini ve küçük ülkede sağlık hizmetlerinin tıkandığını açıkladı.

Ülkedeki MSF Yöneticisi Monica Negrete, "Gine-Bissau gibi küçük bir ülkede böylesine artışın olması, virüsün topluluklar içinde tahminimizden daha hızlı yayıldığını gösteriyor" dedi.

Bölgede bir diğer sorun: Silahlı çatışmalar ve yurdundan edilen insanlar

Sahel bölgesinde ve Nijerya'nın kuzey doğusunda milyonlarca insanın, yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda yerlerinden edilmiş olmasının Batı Afrika'daki bir diğer sorun olduğuna dikkat çekildi.

Mali, Nijer, Moritanya, Çad ve Burkina Faso ülkelerini kapsayan Sahel bölgesinde yaklaşık 4,5 milyon insan yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Geçen yıl yalnızca Burkina Faso'da 838 bin insan bölgedeki şiddetten kaçtı. Nijerya'nın kuzey doğusundaysa 1,8 milyona yakın insan yurtlarından edildi.

Yurtların edilen insanlar arasında salgına yönelik tedbirlerin hızlıca alındığı belirtilirken, yardım kuruluşları bu tedbirlerin gıda dağıtımını yavaşlattığını ve açlığı arttırdığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de virüs tedbirleri kapsamında okulların kapatılmasından dolayı 65 milyon çocuğun okuldaki beslenme saatlerinden mahrum kaldığını tahmin ettiklerini açıkladı.

Afrika genelinde şu ana kadar 75 binden fazla vaka görüldü. Kıtada virüs kaynaklı 2 sibn 563 ölüm gerçekleşti.