Bakırköy Yenimahalle’de ‘rantsal’ dönüşüm: 'Bizi göçe zorluyorlar'

İstanbul Bakırköy’de bulunan Askent Sitesi’nin sakinleri, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını belirterek kendilerini mağdur etmeyecek, insani bir planlama yapılmasını talep ediyor. Site sakinleri Özgürlük Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak taleplerini duyurdu.

Yusuf Sağlamoğlu

Bakırköy Belediyesi, geçtiğimiz ay Yenimahalle’de bulunan ve 1999 depreminden bu yana kentsel dönüşümü bekleyen Askent Sitesi için yıkım sürecini başlatmıştı. Sitede yaşayanlara göre belediye, ortada bir plan, takvim ve bütçe olmaksızın 5 Şubat tarihinde sitenin elektrik, su ve doğalgazını keseceğini bildirdi. Bunun üzerine site sakinleri sokağa çıkarak tepkilerini göstermiş ve süreç bir ay süreyle ertelenmişti.

7 Mart tarihinde belediye, polisle beraber altyapı hizmetlerini kesmeye geldiğinde Askent Sitesi sakinleri kesim işlemini engellemiş ve işlem bir hafta süreyle yeniden ertelenmişti.

askent

Askent Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Vardar, sürecin iki buçuk yıl önce Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç’in "dönemin site yönetimine para vererek" karot aldırmasıyla başladığını belirtiyor. Sitedeki 4 bloğun karot sonucuna göre sitenin boşaltılması gerektiği site sakinlerine usülsüz bir şekilde muhtarlık aracılığıyla iletilmişti.

'Bu yalnızca bizim değil, Bakırköy’ün, İstanbul’un ve tüm Türkiye’nin sorunu'

Vardar, “Bizim sorunumuz kentsel yapılaşmaya karşı çıkarılan yasalardan, kanunlardan zarar görmemizdir. Eski yönetimimiz ve belediye yetkilileri hukuksuzca ve bize danışmadan karot alarak süreci başlattıktan sonra yönetimimizi değiştirdik. Yaklaşık olarak iki buçuk yıl boyunca istinaf mahkemelerinde kişisel davalar açarak, yürütmeyi durdurmaya çalışarak ve birtakım çözümler arayarak mücadelemizi bugüne kadar sürdürdük. Bu yalnızca bizim sorunumuz değil; bu Bakırköy’ün, İstanbul’un ve tüm Türkiye’nin sorunu. Kentsel dönüşüm adı altında bize sundukları şey, tamamen kentsel ranta dönmüş durumda. Biz 88 daireye sahip bir siteyiz ve bizler de insanız, etten kemikten yapılmış insanlarız. Burada yaşarken korkuyoruz, yaklaşık olarak 4 senedir kentsel dönüşüm yasalarının çıkması için uğraşıyoruz. Lakin bizi yönetenler, bunları çıkaramadıkları gibi bizi cezalandırmaya kalkışıyorlar. Kar kış demeden, hiçbir imkan sağlamadan insanları kapının önüne koymaya çalışıyorlar” diye tepki gösterdi.

vardar
Askent Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Vardar.

'Bize burada ölme, orada öl diyorlar'

Hükümet dahil başvurdukları her makam ve kurumun 6306 sayılı yasaya işaret ettiğini söyleyen Vardar, “Peki bu yasa bizi koruyor mu, yoksa bizi öldürmeye mi çalışıyorlar? 6 yıl önce istinaf kararı alınan, kentsel dönüşüme giren yüzlerce bina, binlerce mağdur vatandaş dururken bizim bunlara inanıp beklenti içinde olmamız imkansız. Bizi yönetenlerden hiçbir şekilde yardım görmediğimiz gibi ilgisizlikle karşılaşmakta, hatta hakaret işitmekteyiz” diyor.

İnsanların şu anda çaresizce evlerinden çıkmaya zorlandıklarını söyleyen Vardar "Taşınabilenlerin gittikleri evler de çürük. Bize ‘burada ölme, orada öl’ diyorlar. Ekonomik durumlarının olmaması bizleri ilgilendirmiyor, diyorlar. Yönetimi, hükümeti, bakanlığı ilgilendirmiyorsa kimi ilgilendiriyor? Bunların müsebbibi biz miyiz? 26 yıllık bir deprem gerçeğine karşı hiçbir plan, proje çıkarmadan bizi bugünlere getiren yönetim kadroları değil mi?” diye sordu.

'Sosyal belediyecilikle övünen belediye bize ‘ne haliniz varsa görün’ diyor'

Vardar, hiçbir plan, güvence sunulmadan yurttaşlardan evlerini boşaltmalarını istenmesine dair “Peki bu insanlar nereye gidecek? Bizi göçe zorluyorlar, yerlerimizden ediyorlar. Bizim talebimiz planların çıkarılması, bu planlar çıkana kadar da bize makul bir süre tanımaları. Ortak bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Sadece insanlara ‘çık dışarı, burası çürük bina’ demekle yönetecilik olmuyor. Sosyal belediyecilik böyle bir şey değil. Bizim istediğimiz rantsal değil halkçı bir dönüşüm. Haklı bir mücadeleyle yaşam alanlarımızı korumaya çalışıyoruz. Tüm komşularımızdan bize destek olmalarını, onların da yaşam alanlarını korumalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Site sakinleri, dönemin belediye başkan yardımcısı Cavit Ganiç’in kendileriyle “belediye yetkilisi değil, müteahhit sıfatıyla” konuşup binalarını yapmaya talip olduğunu söylüyor. Mevcut belediye başkan yardımcısı Ali Rıza Akyüz de aynı zamanda İmar Komisyonu başkanı olan bir müteahhit. Bu görevlilerin herhangi bir çözüm üretemediği söyleyen Askent Siteliler, aylardır belediyenin vaktiyle söz verdiği plan notu değişikliğini gerçekleştirmesini bekliyor.

1. Blok Yöneticisi Yasemin Bostan “Biz de buranın riskli olduğunu kabul ediyoruz, biz de anlaşmak istiyoruz. Ama anlaşabilme durumumuz yok. Şu an ne 5 kata, ne de artı bir kata anlaşabiliyoruz. Mevcut yerel yönetim bir senedir burada. Ayşegül Ovalıoğlu gelmeden önceki verilen ruhsatlar da iptal edilmiş. Şu an Bakırköy’de inşaat durmuş durumda. Tabii bu özellikle büyüklerimizde bir kaygıya ve korkuya yol açıyor. Ortada bir belirsizlik var. Ne Bakırköy Belediyesi’nden ne de oraya bağlı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nden hiç kimse bizi aydınlatmadı. Bize ‘ne haliniz varsa görün’ dediler. Evet burası riskli yapı ama bizim yeni bir binaya taşınma imkanımız da yok. Bir riskli yapıdan başka bir riskli yapıya geçeceğiz. Hiçbir şekilde yol göstermiyorlar” şeklinde konuştu.

bostan
1. Blok Yöneticisi Yasemin Bostan.

Askent Siteliler, Bakırköy Belediyesi’nden taleplerini bir bildiri yayımlayarak dile getirdi. Bildiride yer alan talepler şu şekilde:

  • Belediye Başkanımızın seçimlerden önce söz verdiği imar planı notu düzenlemesini hızlıca meclisten geçirip, askıya asmadan;
  • Bakırköy Belediyesi önce Yenimahalle’de halka Kentsel Dönüşüm sürecinin nasıl olacağına dair bilgi veren toplantılar yapmadan;
  • Bakırköy Belediyesi, Yenimahalle’de halka İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yıkılacak binalar için uygulanacak finansal desteklerini anlatmadan, desteklerin sağlanması için uğraş vermeden; tüm taleplerimiz karşılanmadan belediye, Askent’e ve evlerimize yıkım tebligatları göndermemeli.

Bakırköy'de basın açıklaması: 'Bu yasa evlerimize çökme yasasıdır'

Askentliler, kentsel dönüşüm adı altında ranta açılan evlerine, mahallerine sahip çıkmak için bu akşam saat 20.00'de Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına TKP Bakırköy İlçe Örgütü de destek verdi.

Basın açıklamasında, "AKP İktidarı, hiçbir şekilde denetlenmediği bir kentsel dönüşüm istiyordu, muhalefet iktidarın derdine derman oldu. AKP hayalini, muhalefet vekillerinin sayesinde bir yasa çıkararak gerçekleştirdi" denildi ve "Bu yasa evlerimize çökme yasasıdır. Bu yasa mülksüzleştirme yasasıdır. Bu yasanın adı 6306 sayılı Afet Yasası’dır.  Bu yasanın en çok uygulandığı yerler de Chp’li belediyelerdir. Demek ki yurttaşlar olarak boşuna oy vermişiz" ifadeleriyle devam edildi.

Bakırköy Belediyesi'nin yıllardır deprem riskine karşı herhangi bir faaliyet yürütmediği vurgulanan açıklamada, "Bakırköy Belediyesi, her nasılsa olası bir depremde Bakırköy’ün öncelikli riskli ilçelerden biri olduğunu hatırlamış görünüyor. Bunun nedenini biliyoruz: İnşaat sermayesi, müteahhitler yaşadığımız evlerden para kazansın diye.  Bakırköy Belediyesi, emekli aylıklarından başka hiçbir geliri olmayan bizleri olacak depremi bahane ederek, ömrümüz boyunca çalışarak alabildiğimiz, yaşadığımız evlerden çıkartıp, bir bilinmezlikle baş başa bırakmaya çalışıyor" denildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Bizler riskli yapılarda oturmak niyetinde değiliz! Elbette yaşadığımız konutların yenilenmesini, depreme dayanıklı hale getirilmesini istiyoruz. Bakırköy belediyesinin bizi hiçbir şekilde bilgilendirmeden, bize süreci anlatmadan, hangi adımları atacağına dair bizlerle hiçbir görüşme yapmadan hoyratça kolluk kuvvetleriyle birlikte gelip elektriğimizi, suyumuzu, doğalgazımızı kesmeye ve hepimizi sokağa atma çabasına karşı çıkıyoruz. Bakırköy belediyesini, bu uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz."

askent