Bakan'ın inşaatları Bodrum'u bitirdi: 'Rant için doğa katlediliyor, halk plajlara inemiyor'

Bakanın projelerini takip etmeye yetişemediklerini söyleyen Bodrum Kent Konseyi Sözcüsü, rant için doğanın katledildiğini, sit alanı koylara oteller, tatil köylerinin peşi sıra yapıldığını anlattı.

Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Bodrum'da inşa ettirdiği oteli için binlerce ağacın kesildiğini, halkın plajlardan yararlanmasının engellendiğini ortaya çıktı. Konuyu gündeme getiren BirGün yazarı Timur Soykan, "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin turizm cenneti Bodrum’a parsel parsel çöküyor. Ses bile çıkmıyor" diye yazdı. 

Otelin, internet sitesinde "Caja by Maxx Royal; Bodrum’un en güzel koylarından biri olan Hebil Koyu’nda, doğanın tüm renklerinin masmavi sulara uzandığı özel bir konumda yer alıyor. Zeytin ve çam ağaçları, tepelerden Hebil Koyu’na doğru uzanıyor" sözleriyle tanıtım yapıldığı ifade eden Soykan, sözkonusu koyda daha önce Bodrum Hilton Türkbükü Oteli'nin bulunduğunu anlattı. Aralık 2020’de Bakan Ersoy'un oteli, sahibi Azerbaycan merkezli ISR Turizm Şirketi’nden satın aldığını ve adını 15 Ocak 2021’de MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş. olarak değiştirdiğini aktardı.

Hazine arazisini aldı, diğer bakanlardan teşvik istedi

"Bakan için ‘kendin pişir kendin ye’ süreci başladı" diyen Soykan, Mehmet Nuri Ersoy'un 115 bin metrekarelik alana bitişik 25 dönüm arazinin tahsisi için kendi bakanlığına başvurduğunu hatırlattı. 25 dönüm Hazine arazini alan bakan habere göre 307 oda ve 870 yataklı beş yıldızlı tatil köyünün inşaatına başladı.

Kabinedeki diğer bakanlardan teşvik de isteyen Turizm Bakanı’nın şirketi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan bu tatil köyü için 2 milyar 350 milyon lira yatırım teşvik desteği de aldı.

Cengiz Holding’in beton santralı kuruldu

Timur Soykan'ın "Bakan, Bodrum’u yiyip bitiriyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Bu koydaki Bodrum Hilton Türkbükü Oteli tamamen yıkıldı ve asbest içeren tonlarca hafriyat için de ‘kendin pişir kendin ye’ süreci işledi. Gölköy’deki sulak alan Milli Emlak’tan bakanın şirketinin hafriyatlarının dökülmesi için tahsis edildi. Geçici izin belgesi bitince de buraya Cengiz Holding’in Cennet Koyu ve Göktepe’de doğayı talan edeceği inşaatlar için üretim yapan beton santralı kuruldu. Sit alanına da taşan bu alanda üretim sürüyor ve binlerce hafriyat kamyonu Torba ile Gündoğan arasında aralıksız sefer yapıyor.

Villaların kaba inşaatı sürerken birden Turizm Bakanlığı, otelin hemen arkasında bir halk plajı çalışması başlattı. Ne hikmetse çok geniş bir alandaki bu çalışmada kıyıdaki kayalar kırıldı, ağaçlar kesilerek yollar açıldı. Çevre örgütleri büyük doğa tahribatı yaşandığını ve asıl amacın otele yeni bir plaj yapmak olduğunu iddia ediyor.

Adalıyalı Kissebükü Koyu’na da otel yaptırıyor

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bodrum talanı durdurulamıyor. Bu ayın başında Bodrum’da Adalıyalı Kissebükü Koyu’na Maxx Royal Bodrum Oteli yapmak için harekete geçti. 5 yıldızlı otel projesinin ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu. 124 dönüm tapulu alanda 325 oda ve 750 yataklı otel yapacak. Çevreciler 2014 yılında bu otel projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporuna karşı hukuk mücadelesi vermişti. 2019 yılında mahkeme, otel projesi için ÇED raporunun gerekli olduğuna karar verdi. Bakanın şirketi bunun üzerine ÇED raporu için başvurdu.

'Bodrum'da plajların büyük kısmı büyük şirketlerce işgal edildi, halk inemiyor'

Bodrum Kent Konseyi Sözcüsü Mir Bahattin Demir, artık Kültür ve Turizm Bakanı’nın projelerini takip etmeye yetişemediklerini anlatıyor. Bodrum’da rant için doğanın katledildiğini, sit alanı olan koylara oteller, tatil köylerinin peşi sıra yapıldığını anlatan Mir Bahattin Demir, "Açtığımız davalar yıllar sürüyor ama bu sırada inşaatlarına devam ediyorlar. Mahkemede lehimize karar çıkıyor ama uygulanmıyor. Plajların büyük kısmı büyük şirketlerce işgal edildi, halk inemiyor. Bakanın, Hebil Koyu’daki oteline dava bile açamadık. Sayımız çok az. Bodrum öldürülüyor, yetişemiyoruz. Muğla Çevre Platformu Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği olarak farklı noktalarda açtığımız 25 dava var. Hebil Koyu’na hem otel hem de yanında ‘halk plajı’ adı altında yaptıkları çalışmalarla büyük zarar verdiler. Burasının aslında otelin ikinci plajı olacağını herkes biliyor" diye konuştu.

Bodrum Belediyesi yetkilileri ise Turizm Bakanlığı’nın yetkisiyle projelerin yapıldığını ve kendilerinin müdahale edemediğini savunuyor."