Bakan doğruladı: Milli Eğitim Akademisi öğretmenleri gerici müfredatla donatacak

Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmenlere eğitim fakültelerinden farklı ne öğretileceği sorusuna Tekin “Biz çocuklarımıza, gençlerimize ne öğretmek istiyoruz, akademi buna odaklanacak” diye yanıt verdi.

Haber Merkezi

Ekim ayında yasalaşan Milli Eğitim Akademisi öğretmen atamalarında yeni bir engel olarak öğretmenlerin karşısına çıkarıldı.

Öğretmenler artık KPSS yerine Akademiye Giriş Sınavı’na girecek, buradan aldıkları puana göre Milli Eğitim Akademisi’ne girmeye hak kazananlar, 14 aylık eğitimden geçirilecek. Ancak bu akademide başarılı oldukları takdirde atamaları yapılacak.

Eğitim emekçileri başından beri karşı çıktıkları bu uygulamayla eğitim fakültelerinin devre dışı bırakıldığını, diplomalarının geçersiz hale getirildiğini ve Milli Eğitim Akademisi’nin öğretmenleri AKP tedrisatından geçirmeyi amaçladığını vurguluyordu.

Akademinin asıl amacı öğretmenleri yeni müfredata göre şekillendirmek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin dün katıldığı canlı yayında akademide verilecek eğitimlerin yeni müfredata odaklanacağını doğruladı.

Yani AKP “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında hayata geçirdiği yeni müfredat konusunda öğretmenleri Milli Eğitim Akademisi’nde eğitime tabi tutacak.

Tekin: Eksik olduğunu düşündüğümüz kısım tam da burası

Tekin dün NTV’de katıldığı canlı yayında Milli Eğitim Akademisi’nde “öğretmen adayları”na verilecek eğitimin, eğitim fakültelerinde verilenden farkının ne olacağına ilişkin soruyu yanıtladı.

“Bizim eksik olduğunu düşündüğümüz kısım tam da burası” diyen Tekin şunları kaydetti:

Üniversiteler, lisans programları akademik eğitim verirler. Bilim insanı yetiştirirler. Şöyle düşünün. Ortaöğretim matematik öğretmenliğinde okuyan bir gencimiz matematik bilgisini geliştirir, matematik uzmanı olur. Fakat matematik öğretmeni dediğimizde sadece bizim okullarımızda, bizim anlattığımız program çerçevesinde, biz akademide bunun üzerine odaklanacağız. Yani bizim programlarımızda biz çocuklarımıza, gençlerimize ne öğretmek istiyoruz, programlarımızda ne var, akademi bunun üzerine odaklanmış olacak.”

30 ilde açılması planlanıyor

Milli Eğitim Akademisi ve ilgili kurulların 1 Ocak itibariyle resmen oluşturulduğunu anlatan Tekin kamu kurumlarına ya da bakanlığa bağlı binaların akademiye dönüştürüleceğini, ilk etapta 30 ilde akademi kurmayı planladıklarını, bunların 1 Eylül’de faaliyete geçeceğini söyledi. Akademideki eğitimin 14 ay olarak planlandığını aktaran Tekin, “öğretmen adaylarının” bu sürenin büyük çoğunluğunu uygulamalı derslerde geçireceklerini kaydetti.

KPSS ile son atama yapılacak

Bakan Tekin, şöyle konuştu:

"Bundan sonra öğretmen adaylarımızı şöyle istihdam edeceğiz; KPSS değil, Akademiye Giriş Sınavı'nı ÖSYM ile birlikte organize ettik. Bu yıl ilki 13 Temmuz'da olacak. Bu sınavın sonuçlarına göre bizim ihtiyaç duyduğumuz öğretmen sayısı baz alınarak akademiye öğretmen adayı almış olacağız. Asgari ücretin biraz üzerinde sayılabilecek bir ücretle arkadaşlarımızı aday öğretmen olarak almış olacağız. Bunlar devlet memuru değiller, bunlar sadece öğretmen adaylığıyla ilgili süreci akademilerimizde tamamlamak üzere görevlendirdiğimiz, aramıza aldığımız arkadaşlarımız. Derslerin bir kısmı teorik olacak. Bu teorik dersler sonucu öğretmen adayı arkadaşlarımız bir sınava girecekler. Başarılı olanlar uygulama eğitimi aşamasına geçecekler. Uygulama eğitiminde de çoklu değerlendirme dediğimiz bir mekanizma var.”

2024 KPSS ile son bir defa öğretmen ataması yapılacağını ifade eden Tekin, ardından yeni süreçle atamaların yapılacağını bildirdi.

Akademideki eğitimler için üniversitelerden ders verme ya da geçici görevlendirmeyle personel sağlanacağını anlatan Tekin “Ama bizim buradaki asıl ayrıştığımız nokta veyahut da bu konulara bu kadar önem vermemizin sebebi öğretmen adayı arkadaşlarımızın uygulama ile ilgili kısımları biraz daha yoğun bir biçimde almaları ve mesleğe başladıklarında yabancılık çekmeden mesleğini birebir yapabilecekleri, çok başarılı olacakları bir zemin oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Akademi'de başarılı olan adayların atanacağını, puan üstünlüklerine göre tercih sunacaklarını bildiren Tekin, ihtiyaç duydukları öğretmen kadrolarının hangi okullarda olduğunu ilan edeceklerini, başvuruların ardından başarı puanlarına göre okullara yerleştirileceklerini belirtti.

Mülakatlarda 'haksızlık yok' iddiası

Son atamalarda mülakatlarda elenen öğretmenlerin mağduriyetine ilişkin itirazların yargıya taşınabileceğini söyleyen Tekin ortada bir haksızlık olmadığını savunarak “Kul hakkı yemeden adil bir biçimde sınavlarımızı, mülakatlarımızı yaptık” diye konuştu.

İş bırakan öğretmenlere ceza tehdidi

13 Ocak’ta kamu emekçilerinin iş bırakma eyleminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde okullara bir yazı göndererek eyleme katılan öğretmenler hakkında disiplin süreci işletilebileceği tehdidinde bulunmuştu.

Eğitim-İş Sendikası “Sendikal haklarımızı kullanmaktan bir adım geri atmayacağız”, Eğitim-Sen “MEB sendikal faaliyetleri engelleme suçu işlemektedir” diyerek bu adıma tepki göstermişti.

Bakan Tekin konuya ilişkin soru üzerine “Sendikal özgürlükler de anayasamızca güvence altına alınmış, ancak şunu bilmemiz lazım, uluslararası literatürün tamamı, insan haklarıyla ilgili bütün literatür ve evrensel belgeler bir temel hak ve hürriyetin kullanılmasıyla ilgili sınır çizerken şu kavrama atıf yaparlar, temel hak ve hürriyetler bir başkasının temel hak ve hürriyetini engellememek koşuluyla kullanılabilir” şeklinde konuştu.

İşlem başlatılan özel okul sayısı 750

MEB tarafından bazı özel okullar için fahiş fiyat incelemesi başlatıldığı açıklanmıştı. Tekin konuyla ilgili özel okul patronlarıyla ilgili sürekli görüştüklerini anlatarak “12 bin tane özel okulun içerisinde yanlış uygulama yapanlar var mıdır? Mutlaka olabilir” dedi.

Tekin 2025 yılında gelen şikayetler üzerine 750 okula işlem başlatıldığını söyledi.

'Milli Eğitim Akademisi' kabul edildi: AKP öğretmenleri kendi tedrisatından geçirecek
ogretmen