Sayfa yolu
Bahçeli'den 'erken seçim' mesajı
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 16.06.2026 , 11:49
Algoritmaya müdahale edin: Tek bir işlemle soL Haber’i Google’da ‘tercih edilen kaynak’ olarak seçin, aramalarınızda soL öne çıksın.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Konuşmasının büyük bölümünü bölgesel gelişmelere ayıran Bahçeli, iç siyasete değinmedi.
Açıklamalarına bölgesel gelişmelere değinerek başlayan Bahçeli, "Dozu her geçen gün artan sert güç savaşlarının ve bugünü puslu ve geleceği sisli günlerden geçiyoruz" dedi.
İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarının ateşkes kararlarına rağmen devam ettiğini vurgulayan Bahçeli, "1948 yılından beri Filistin halkının özgür yaşama hakkı engellemiş ve 1967 yılından beri işgal derinleşmiştir. Gazze işgal altındadır. Bugün karşımızda bulunan ve bölgenin barış damarlarını sızmış kan makinası Lübnan’a da saldırmıştır. Netanyahu kriz üretim mekanizmasıdır" şeklinde konuştu.
'Cumhurbaşkanımıza parmak sallamak akıl karargâhlarının teslim bayrağını çekmesidir'
Netanyahu yönetimine tepki gösteren Bahçeli, İsrail Başbakanı’nın AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan açıklamalarını da eleştirdi. Bahçeli, Netanyahu’nun siyasi geleceğini “kanlı bir güvenlik anlatısına” bağladığını öne sürerek şu ifadeleri kullandı:
Netanyahu yönetimi, bölgenin huzuruna kasteden bir kriz üretim mekanizmasıdır. Netanyahu'nun siyasi serencamı ayan beyan ortadadır. Başrolünde olduğu yolsuzluk dosyalarının, iç siyasette derinleşen meşruiyet krizinin, İsrail toplumunu parçalara ayıran iktidar hırsının ve fitilini ateşlediği uluslararası yargı mercilerinde yürüyen ağır süreçlerin gölgesinde yaşamaktadır.
Siyasi ömrünü kanlı bir güvenlik anlatısına bağlayan, koltuğunu muhafaza etmek için yangına körükle giden, iftira ve propaganda perdesiyle Ortadoğu'da yarattığı mezalimi örtmeye çalışan bu melun zihniyetin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alması, Netanyahu'nun acziyetinin, telaşının ve tükenmişliğinin ilanıdır.
Gazze'de çocukların cansız bedenleri toprağa verilirken, Filistinli esirlerin onuru çiğnenirken, Batı Şeria'da toprak gaspı sürerken, Lübnan'da tarihî ve kültürel doku bombalarla yerle bir olurken Türkiye'ye ahlak dersi vermeye kalkmak, Cumhurbaşkanımıza parmak sallamak, akıl karargâhlarının teslim bayrağını çekmesidir.
İİT ve BM'ye tepki
Bölgede süren katliama rağmen Birleşmiş Milletler'in (BM) sessiz kaldığını söyleyen Bahçeli, İslam İşbirliği Teşkilatı’na da tepki gösterdi. Bahçeli, Gazze’de yaşananlar karşısında kınama açıklamalarının yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi:
Buradan İslam İşbirliği Teşkilatına da seslenmek gerekir. Bu teşkilat, Kudüs hasretimizin, Mescid-i Aksa hassasiyetimizin ve Müslüman kardeşlerimize olan ortak sorumluluğumuzun sonucu olarak doğmuştur. Bu teşkilatın kuruluş harcında Kudüs varsa, varoluş gerekçesinde Filistin varsa, bugün Gazze yanarken, Batı Şeria kuşatılırken, İslam İşbirliği Teşkilatının kınama cümleleriyle yetinmesi izah edilemez. Buradan soruyoruz. Neredesiniz? Kudüs için kurulan irade nerededir? Gazze için gösterilmesi gereken müşterek duruş hangi engele takılmıştır? Mescid-i Aksa'nın incinen hürmetine karşı alınan kararlar hangi somut neticeye ulaşmıştır? Elbette yapılan ve yürütülen diplomatik girişim ve temasları yok saymıyoruz. Orta Doğu'daki acıya lal kesilen şarkının garabeti gözlerimizin önündeyken, ateşkes çağrılarını ve insani yardım vurgularını görmezden gelemeyiz. Ancak Gazze'de soykırım düzeni sürüyorsa, yardım koridorları hâlâ güvenlik endişesi taşıyorsa, İsrail'in savaş suçları karşısında caydırıcı bir ortak yaptırım zemini kurulamıyorsa, tüm bu çabalar kâğıt üzerinde kalacaktır. 57 devlet üyeli bu büyük teşkilatın tüm çaba ve çalışmasının, toplantı tutanaklarından, toplanıp dağılan diplomasi masalarından, sonuçsuz kalan bildirilerden, telkin ve teskin edici temennilerin gölgelerinden ibaret kalması beklenemez. Söz çoktan tükenmiştir. Artık mesuliyet, müeyyide ve müşterek hareket vaktidir.
ABD-İran Anlaşması
ABD ile İran arasında sağlanan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, mutabakatı olumlu karşıladıklarını ancak sürecin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, diplomasi sürecinin sabote edilmemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
Değerli dava arkadaşlarım, böylesine karanlık ve karmaşık bir tablonun ortasında, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında sağlanan mutabakatı sevindirici bulmakla birlikte dikkatle takip ediyoruz. Diplomasi kapısının aralanması, tedbir kapısının kapanması anlamına gelmeyecektir. İmzaların atılacağı güne kadar gerilimi tırmandıracak söylemlerden, tahrik edici hamlelerden, hain kumpaslardan ve olası sabotaj girişimlerinden hassasiyetle kaçınılmalıdır.
'Erken seçim' mesajı
Erken seçim tartışmalarına ilişkin de konuşan Bahçeli, "Seçimlerin zamanında yapılmasıyla Cumhurbaşkanımızın danışmanının verdiği tarih arasında saat farkı dahi yoktur. Önemli olan seçimlerin zamanında yapılmasıdır. Cumhurbaşkanımız görevdedir, biz de arkasındayız" dedi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.