Ayşe İnceyol hayattan koparıldı: Katleden hâlâ firari, diğer sanıklar serbest

Tecavüz edilen, ardından evi basılan, babası ve ağabeyiyle birlikte öldürülen Ayşe İnceyol'un katledilmesine ilişkin soruşturma aylardır tamamlanmadı. Ayrı görülen tecavüz davası sanıklarıysa serbest.

Aslı İnanmışık

Muş'ta yaşayan evli ve 6 çocuklu Cihan Oral, Bitlis'te yaşayan Ayşe İnceyol'la iletişime geçiyor. Evli olduğunu saklıyor ve "evleneceğiz" diyerek kandırıyor. 

27 yaşındaki Ayşe İnceyol, Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı bir köyde, yoksul, çobanlıkla geçinen bir ailenin kızı.

Cihan Oral'a inanan Ayşe, sevgili olduğu kişinin evli olduğunu çevreden öğreniyor.

Oral, Ayşe'yi "kuma" almak istediğini söylüyor ama Ayşe bunu kabul etmiyor ve peşini bırakmasını istiyor.

Kabus da böylece başlıyor.

Taciz, tehdit, tecavüz...

Cihan Oral, Ayşe'yi sürekli taciz etmeye başlıyor. Takip ediyor, evine gidiyor, Ayşe'yi ve ailesini silahla tehdit ediyor. En sonunda da bir gün tarlada kardeşiyle çobanlıktan dönerken, yanına birkaç kişiyi alan Cihan Oral Ayşe'yi kaçırıyor.

Bu sırada ailesi kızlarına sahip çıkıp Ayşe'yi arıyorlar, kaçırıldıktan sonra kayıp ihbarında bulunuyorlar.

Saldırgan, Ayşe'ye defalarca tecavüz ediyor ve bir akrabasının çiftliğine kaçırıyor. Sonra da Ayşe'ye "Seni karakola götüreceğim, karakoldakiler de beni tanıyor, dediğim ifadeyi vereceksin" diyerek ailesini öldürmekle tehdit edip korkutuyor.

Ayşe de karakolda "rızasıyla Cihan Oral'la gittiğini, şikayetçi olmadığını" söylemek zorunda kalıyor. 

Daha sonra Cihan Oral'dan bağımsız ikinci kez karakola giden ve ilk ifadesine dayanarak "hayatından endişe ettiğini, eve dönemeyeceğini" söyleyen Ayşe, kadın sığınma evine yerleştiriliyor.

Fakat baba kızını arayıp buluyor ve kendisine zarar vermeyeceklerini anlatıp Ayşe'yi eve götürüyor. Ayşe de böylelikle karakoldaki ifadesini tehditle verdiğini söyleyerek hemen şikayetçi oluyor.

Adli kontrolle serbest bırakıldı, Ayşe'yi, babasını ve ağabeyini katletti

Ardından Cihan Oral ve yakınları tarafından "Seni de aileni de öldürürüz" diye yeniden tehditler başlıyor.

Soruşturma bir süre devam ediyor ve Cihan Oral ile yardım edenlerden örnek alınıyor. Tecavüz iddiasına rağmen saldırgan adli kontrolle serbest bırakılıyor.

Adli kontrolle bırakılmasından 2 ay sonra Cihan Oral, elinde uzun namlulu silahıyla Ayşe'nin ailesiyle birlikte kaldığı evi basıyor. Ayşe'yi, babası Musa İnceyol'u ve ağabeyi Neytullah İnceyol'u katlediyor. Annesi Nermin İnceyol'u da ağır yaralıyor.

Ayşe'nin daha önce kaçırıldığına tanıklık eden ve o sırada çobanlık yapan kardeşi Hacer ile iş için şehir dışında olan kardeşi Zekeriya ve yaralanan anne kurtuluyor. 

Aileden şehir dışında yaşayan abla dışında 3 kişi geriye kalıyor. Kardeş Zekeriya Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'ne ulaşarak yardım istiyor. Tecavüz Muş'ta yaşandığı için orada ayrı bir dava sürüyor.

Ayşe ile aileden ölen 2 kişinin katledilmesine ilişkin ise Bitlis'teki soruşturma ayrı sürüyor ve hâlâ tamamlanıp yargılama aşamasına geçilebilmiş değil.

Daha çarpıcı olanı ise tecavüzcü ve katil Cihan Oral hiç yakalanamıyor. Aileyi öldürüp kayıplara karışıyor.

Aşiret mensubu olduğu bilinen 35 yaşındaki Cihan Oral'a dair aylardır iz yok.

Polis ve jandarma "Kesinlikle yurtdışında değil, kaçmış olsa haberimiz olur" iddiasında bulunuyor. 

Cihan Oral, 9 Mart'tan bu yana firari.

Ayrı görülen tecavüz davasının sanıkları da serbest

Tecavüze ilişkin davanın bugün üçüncü celsesi Muş'ta görüldü.

Cihan Oral'ı evine götürerek yardım eden bir tanık duruşmada "Ayşe'ye sordum, rızası var. Onlar evleneceklerdi. Ben bir şey bilmem, görmedim" demekle yetinerek susuyor. Ancak evini açan tanığın Ayşe'yi üstü başı paramparça getirildiğinde orada olduğu söyleniyor. Bu tanık da adli kontrolle serbest bırakıldı.

Sanık vekilleri de ısrarla "Suç oluşmadı" diyorlar.

'Tutukluluk kararı verilseydi ne Ayşe ne ailesi ölecekti'

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına davayı takip eden ve Ayşe'nin öldürülmesinin ardından dosyayı üstlenen Çisel Demirkan, "Bu dosyada bir şekilde herkes adli kontrolle serbest, sanık firari, hakkında sözde bir yakalama var ama kimsenin bir şey yapmak gibi bir niyeti olmadığını görüyoruz. Zamanında verilen adli kontrol yüzünden Ayşe öldürüldü. Tutukluluk kararı verilseydi ne Ayşe ne ailesi ölecekti" diyor.

'Kim öldürdü, niye öldürdü çok açık, biz hâlâ yargılama aşamasına geçemedik'

Ayşe ve ailesinden iki kişinin ölümüne ilişkin soruşturmanın aylardır bitirilmediğine dikkat çeken Demirkan, "Ayşe öldürüleli Mart ayında 1 yıl olacak, kim öldürdü, niye öldürdü çok açık, biz hâlâ yargılama aşamasına geçemedik. Hiçbir ilerlememiz yok" diye konuşuyor.

Bugünkü celsede, Cihan Oral kaçak olduğu için diğer sanıklar bakımından dosyanın ayrılması talep edildi.

Ancak Ayşe'yi temsil eden dernek "Cihan geldiğinde suça iştirakı ispatlayabilir, bunu itiraf edebilir" savıyla buna itiraz etti. Mahkeme başkanı bu itirazı kabul ederek dosyayı ayırmadı.

Cihan Oral tarafından katledilen Ayşe'nin tecavüz davasının bir sonraki duruşması 6 Şubat'a ertelendi.