Avrupa Komünist İnisiyatifi: ‘Sosyalizm ya da barbarlık’ sloganı her zamankinden daha güncel

Avrupa Komünist İnisiyatifi bahar ayı toplantısını salgın koşulları nedeniyle telekonferans yoluyla gerçekleştirdi. 'Pandemi ve kapitalizmin yeni kriz koşullarında komünist ve işçi partilerinin mücadelesi' başlığı altında gündemler konuşuldu.

Dış Haberler

Yunanistan Komünist Partisi’nin inisiyatifiyle düzenlenen toplantı, olağanüstü koşullarda gerçekleşen bu yılki 1 Mayıs ve 75. yılı kutlanan 9 Mayıs Faşizme Karşı Zafer Günü’nün hemen ardından 10 Mayıs’ta gerçekleşti. 24 partinin katıldığı toplantıda ülkelerde sağlık sistemi ve emekçilerin haklarındaki durum, hükümetlerin ve AB’nin aldığı önlemler ve sermayenin saldırısı değerlendirildi. 

Toplantıda Covid-19 pandemisinin kapitalist ülkelerin sağlık sistemlerinin yetersizliğini gösterdiği saptandı: Tekellerin kârlılığını desteklemek için hükümetler kamusal sağlık hizmetine yeterli kaynak ayırmıyor ve bu alanda yeterli istihdam yaratmıyorlar. Salgın karşısında alınan önlemler ağır yük altındaki doktorların ve hemşirelerin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Ayrıca Covid-19 aşısının patenti, tedaviler ve gerekli tıbbi malzeme üzerine yürütülen rekabet kapitalist ülkeler ve tekelleri arasındaki çelişkileri derinleştiriyor.

Ekonomideki yavaşlamayı takip eden yeni krizi değerlendiren İnisiyatif partileri, tekellere büyük kaynak aktaran burjuva hükümetlerinin emekçiler karşısında önlemler almasını eleştirdiler. İşsizlik artarken esnek istihdam biçimlerine, emek karşıtı yeni düzenlemelere ve sendika haklarının askıya alınmasına yönelik genel bir eğilim olduğu gözlemi paylaşıldı. Kapitalist krizin faturasının işçi sınıfı ve diğer halk tabakalarına bir kez daha ödetilmek istendiği öngörüldü.

Avrupa Komünist İnisiyatifi’ne bağlı partiler, bu koşullar altında nasıl mücadele edeceklerini tartıştılar. Telekonferans sırasında öncelikle pandemiye karşı büyük zorluklarla mücadele eden doktorlar, hemşireler ve sağlık emekçilerine en içten duygularla teşekkür edildi. Tedavi gören hastalara dayanışma ve geçmiş olsun dilekleri iletildi. Ayrıca salgından en çok etkilenen ülkelere yönelik Küba'nın sergilediği dayanışma selamlandı.

Partiler, şu başlıklarda mücadeleye hız vermeye karar verdiler:

  • Kamusal sağlık sisteminin derhal takviye edilmesi; doktorların ve hemşirelerin tüm haklarıyla istihdam edilmeleri; Yoğun Bakım Üniteleri, halk sağlığı ve araştırma hizmetleri altyapısı için ihtiyaçların eksiksiz karşılanması.
  • Koruyucu malzemelerin (maskeler, eldivenler, dezenfektanlar vb.) devlet tarafından derhal halka ücretsiz sunulması ve vurgunculukla mücadele edilmesi; bu mücadeleyi veren sağlık personeline her türlü koruma önleminin derhal sağlanması.

Avrupa komünist ve işçi partileri, sermaye saldırısına karşı mücadeleye önderlik edeceklerini ilan ettiler. Bunlar arasında kriz bahanesiyle yaygın işten çıkarmalar, ücretlerin baskılanması, çalışma saatleri, izinler ve diğer işçi haklarının gasp edilmesi sıralandı. Kapitalist krizin faturasını ödemeyi reddeden sınıf sendikalarıyla dayanışma ifade edildi. 

ABD, NATO ve AB'nin emperyalist planlarına karşı çıkan İnisiyatif partileri, halkların yaşam koşullarını zorlaştıran ve suç teşkil eden yaptırımları ve ekonomik tecridi de mahkum ettiler. İnisiyatif toplantısında mevcut durumun kapitalist üretim tarzının derin çıkmazlarını ortaya serdiği kabul edildi. “Bu koşullar altında ‘Sosyalizm ya da barbarlık’ sloganı her zamankinden daha günceldir” denildi.