Antalya’daki imar rantında CHP-AKP işbirliği

Antalya’da arazisi satın alınmadan ve imar planı onaylanmadan aylar önce proje üzerinden konut satışına başlanan skandal imar düzenlemesi dün CHP ve AKP’nin oylarıyla Belediye Meclisinde onaylandı.

Yusuf Yavuz

Antalya’nın Kepez ilçesindeki 2 katlı AVM’nin yıkılarak yerine 15 katlı lüks konut ve otel kullanımı getiren imar planı değişikliği CHP ve AKP’nin oylarıyla dünkü Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunda onaylandı.

Henüz arazi satışı yapılmadan ve imar planı onaylanmadan proje üzerinden talep toplayarak daire satışı yapıldığı ortaya çıkan kişiye özel imar düzenlemesinin onaylanması kent kamuoyunda tepki çekti. Antalya Kent Konseyi ise konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak yapılan düzenlemenin kent altyapısına getireceği sorunlara dikkat çekti.

AVM'ler bölgesinde 15 katlı rezidans projeleri

Antalya’nın Cumhuriyet dönemindeki endüstriyel gelişme adımlarına sahne olan Kepez-Fabrikalar Mahallesi’nde pamuklu dokuma, yağ sanayi ve pil fabrikası gibi kamu eliyle yapılıp işletilen tesisler yer alıyordu. Bir kısmında 2000’li yıllarda AVM’ler inşa edilen Fabrikalar Mahallesi’ndeki kamuya ait bazı alanlar da kent halkının ve meslek odalarının verdiği mücadele sonucu park ve müze alanları olarak halkın kullanımına açıldı. Ancak bölgedeki imar rantı talepleri bitmedi.

Kepez-Fabrikalar Mahallesi’nde bulunan MİGROS A.Ş’ye ait 32 bin metrekarelik parselin üzerinde 2 katlı KİPA AVM binası yer alıyor. Söz konusu parsel, 11 Temmuz 2024 tarihinde yapılan satış işlemiyle 875 milyon TL bedel ile Ankara merkezli inşaat şirketine satıldı. Ancak mevcutta 3 ayrı AVM’nin bulunduğu bu bölgede hem Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arazide hem de bitişiğindeki KİPA AVM’nin arazisinde15 katlı yeni rezidans ve otel projeleri gündemde.

İmar planı onaylanmadan 8 ay önce daire satışına başlanmış

Mevcuttaki trafik yükü ve yetersiz altyapı nedeniyle sorunların yaşandığı bu bölgede Ankara merkezli bir inşaat firmasının daha imar planı onaylanmadan daire satışına başlaması şaşkınlık yaratmıştı. İmar değişikliği talebinin sahibi olan şirketin, Mart 2024’te sosyal medyadan projeyi duyurarak talep toplamaya ve daire satışı yapmaya başladığı ortaya çıkmıştı. 

'İlgilenenler bir an önce daire bedelini hesaba yatırsın'

İnşaat şirketinin 9 Mart 2024 tarihli sosyal medya paylaşımında, Antalya’da yeni bir konut projesine başlanacağı duyurularak katılım bedeliyle üye kaydı yapılabileceği belirtiliyor. Daire sayısının kısıtlı, talebin ise yüksek olduğu belirtilen paylaşımda, İBAN numaraları da verilerek şu ifadeler kullanılıyor: “İlgilenenlerin bir an önce talep ettiği daire bedelini banka hesap numaralarına göndermeleri gerekmektedir. Üyelik kabullerinde, üyelik bedeli yatırma sırası esas alınacaktır.”

'Özel şahıs' talebi CHP ve AKP oylarıyla onaylandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı gündemine alınan plan değişikliği talebi ile Fabrikalar Mahallesi 25044/1 parselin kullanım kararı Merkezi İş Alanı’ndan "Ticaret-Turizm-Konut Alanı"na dönüştürülmesi istendi. “Özel şahıs” talebi olarak geçtiğimiz ay Meclis'e sunulan plan değişikliği, ilgili komisyona gönderilmişti. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Mithat Aras ve komisyon üyeleri Hasan Can Kamburoğlu, Mehmet Burak Çeker, Hasan Cumhur Göncü’nün imzasını taşıyan 1/5000 ve 1/25000'lik Nazım İmar Planı Değişikliği talebi, 11 Kasım 2024 tarihinde yapılan Meclis toplantısında CHP ve AKP’nin oylarıyla oybirliği ile onaylandı.

Rezidans yapılmak istenen parselde 2 katlı AVM yer alıyor.

Komisyon Başkanı da Meclis Başkanı da aynı

Böylece daha arazisi satın alınmadan, ilgili parselin imar planları onaylanmadan aylar önce proje üzerinden satış yapılarak bir imar rantı skandalına imza atılan Antalya’da Büyükşehir Belediye Meclisi de tartışmalı düzenlemeyi onaylamış oldu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in katılmadığı Meclis oturumunu, plan değişikliği raporunu Meclis’e sunan komisyonun CHP’li Başkanı Mithat Aras’ın yönetmesi dikkat çekti.

MHP oy kullanmadı

Gündemin 7 ve 8. Maddelerinde yer alan imar değişikliği talebiyle ilgili oy kullanmayan MHP grubu adına konuşan Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, oturum başında yaptığı konuşmada bütüncül anlayıştan uzak, parsel bazlı ve kamuoyunda rant tadilatı olarak görülen, günü kurtarma uygulamalarının son bulması çağrısında bulunarak şunları dile getirdi: “Kent yaşamımızı, altyapı ve trafik sorunlarını katlayacak yanlış gördüğümüz hususlarda sizleri uyarmak istiyorum. Ticari alanların konut ve rezidanslara dönüştürüldüğü, inşaat alanlarının ciddi oranda artırılmasına rağmen, otopark, yeşil alanların yeteri kadar ayrılmadığı, belediyeye ait mülkiyetlerin satılmak üzere ticaret alanına dönüştürüldüğü bu gündem maddeleri bu şehri önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde yaşanmaz hale getirecektir. Bu benzeri plan değişikliklerinin önünü açmaya devam ettikçe bu şehre ihanet ederiz. Yapmayın, bu şehri mahvedip vebale ortak olmayın.”

Kent Konseyi: 'Anayasa'ya ve imar kanununa aykırı'

Antalya’da “imar rantında CHP-AKP işbirliği” eleştirilerine neden olan plan değişikliğiyle ilgili bir rapor hazırlayan Antalya Kent Konseyi ise yapılan düzenlemenin İmar Kanunu ile ilgili yönetmeliklere aykırı olduğunu açıkladı.

Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporda ise söz konusu plan değişikliği önerisinin yapılma amacında yer verilen ‘lüks konut’ ibaresinin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmasının yanında 3194 Sayılı İmar Kanunu ile Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yer alan bir tanım olmadığı vurgulandı. Antalya Kent Konseyi’nin raporunda, plan değişikliği ile ilgili şu görüşlere yer verildi:

“Plan Değişikliği Açıklama Raporu’nda E=1.00 yapılanma emsaline göre 32.274 m2 olan mevcut inşaat alanı, 35.501,40 m2 yazılmış. Öneri inşaat alanının da 53.000 m2 olarak belirtilmiş. Bu durumda hiçbir zorunluluk olmadığı ve hiçbir Sosyal ve Teknik Altyapı Alanında hiçbir iyileştirme yapılmadan mevcut emsalin 1,642 katı emsal önerilmiş olmaktadır. Üstelik 1999 yılı Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğindeki 1,7 katsayısı kullanılarak yapılan hesap sonucunda yapılacak inşaat alanının 69.275 m2 (E=2.15) olacağı öngörülmüştür. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğindeki inşaat alanına dâhil edilmeyen alanlar göz önüne (kapalı Otopark Alanı hariç) alınırsa gerçek emsal 3.00’ü geçecektir. Raporun yapılacaklarla ilgi tablosunda konut daire büyüklüğü için brüt 200 m2 ifadesi yer almasına karşın, raporun bir başka yerinde (1+1, 2+1) rezidans dairelerden, satış ilanında da (2+1) dairelerden söz edilmektedir. Bunlardan anlaşıldığı üzere daire sayısının 208 (207,82) den, nüfusun da 657 (656,71) fazla olacağı anlaşılmaktadır."

Bırakılması gereken boşluk 10 metreden 5 metreye indirildi

Açıklamada parseldeki mevcut imar planındaki 10 metre olan çekme mesafelerinin Doğu ve Güney cephelerinde 5 metreye indirildiği belirtilmektedir. Yine açıklamada bu kadar yoğun yapılaşma için, ‘Yol ve Rekreasyon Alanı’  için 7774 m2 alan ayrılacağı belirtiliyor. Üç boyutlu görsellerden anlaşılacağı üzere bu alanların kamuya terk edilecek alanlar olmayacağı, parselin ‘Vaziyet Planında Kütleler Arasındaki Yer Alacak Alanlar’ olacağı anlaşılmaktadır. Kısacası ‘İmar Planı Değişikliği Önerisi’ Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin İmar Planı Değişiklikleri başlıklı 26. Maddesinin 5. Fıkrasındaki hükümlerine tamamen aykırıdır.”

'Trafik yoğunluğunu olumsuz etkileyecek'

Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanan plan değişikliğine konu olan parselde otopark sayısının da yetersiz olduğuna vurgu yapılan raporda, “Konutlar için; 208 adet, 27.710 m2 Ticari Kullanım Alanı İçin: 1.108 adet (Ortalama 1 Otopark/25 m2 İnşaat Alanı), Toplam: 1.316 adet En Az Otopark sayısı çıkmaktadır. Bu veriyi göz önüne alırsak, yapılmak istenen yapılar için bulunan Otopark sayısının Antalya için çok az olduğu, en az bu değerin yaklaşık iki katına yakın 2500 – 3000 araçlık Otopark Alanına gereksinim olduğu ortadadır. Otoparkı kullanacak araçlar dışında, gelenlerin bir kısmını bırakıp giden araçları da hesaba katmak gerekmektedir. Tüm bu araç trafiğinin, zaten şu an bile trafik yoğunluğunun fazla olduğu çevre yolların, trafik yoğunluğu açısından olumsuz etkileyeceği kuşkusuzdur” ifadelerine yer verildi.

'Plan değişikliği altyapıyı yetersiz hale getirecek'

Söz konusu plan değişikliği ile yalnız yol değil, elektrik, su ve kanalizasyon gibi diğer teknik altyapı sistemleri için de büyük eksikliklerin ortaya çıkacağına işaret edilen Antalya Kent Konseyi’nin raporunda, “Antalya Kenti’nin 1980 yılında hazırlanan İmar Planındaki yoğunluk kararları sürekli arttırılmasına karşın ‘Kentsel Sosyal ve Teknik Alt Yapı Alanlarında’ pek bir iyileştirme yapılmadığı gibi, aksine zaman zaman bu alanlar farklı kullanımlara dönüştürülmüştür. Bu rapora konu olan imar planı değişikliği önerisi, öncelikli olarak bölgenin ulaşım alt yapısını yetersiz hale getirecek, diğer kentsel alt yapı unsurları için gereksiz kamusal kaynak kullanımına neden olacak bir öneri olup, 3194 sayılı İmar Kanunu’na ve eki Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin İmar Planı Değişiklikleri başlıklı 26. Maddesinin 5. Fıkrasındaki hükümlerine aykırı bir imar planı değişikliği önerisidir” denildi.