Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kepez ilçesinde bulunan Kuyucu Murad Paşa Bin Abdüsselam Vakfı’na ait 9 bin 863 m2’lik parseli yapım veya onarım karşılığında 25 yıl süreyle kiralayacak.
1 Kasım 2024 tarihinde ihalesi yapılacağı duyurulan arazide için iki seçenekli proje yapılması planlanıyor. Buna göre AVM’lerin bulunduğu bölgede yer alan parsel için 15 katlı bir ticaret merkezi ya da botanik parkı ve sergi alanı yapılabilecek.
Yerli ve yabancı uyruklu katılımcılara açık olan ihalenin ardından yüklenici projeyi inşa ederek Vakıflar’a ödeyeceği kira karşılığı 25 yıl işletecek.
Ticaret merkezi ve botanik parkı yapılabilecek
Bu seçeneklerden ilki 15 katlı bir ticaret merkezi. Ofis ve dükkanlardan oluşacak ticaret merkezinin 51 metreden yüksek olacağı, bodrum ve 2 bin 960 m2’lik tabana oturacağı, zemin dahil 15 katlı olacağı belirtiliyor.
İkinci seçenek ise kafe-restoran, oyun bahçesi, sergi ve sinema salonu ile ofis binalarından oluşan Botanik Parkı (Tropikal Kelebek Bahçesi) olarak planlandı. Botanik Parkı projesinin toplam inşaat alanı ise 3 bin m2’nin üzerinde olacak.
Ofis ve dükkanlardan oluşan 26 bin m2’lik inşaat
Vakıflar Meclisi’nin 23 Eylül tarihli toplantısında alınan karara göre söz konusu parsel üzerinde toplam inşaat alanı 26 bin 78 m2’yi bulacak. Kararda yer verilen bilgilere göre projede toplam kiralanabilir alan ise 18 bin 462 m2 olarak belirlendi.
Yükleniciye yıllık 28 milyon net kira geliri öngörülüyor
Ticaret merkezi inşa edilmesi durumunda yüklenicinin ofis ve dükkanlardan ayda ortalama 4 milyon 154 bin TL kira geliri elde edeceği, bu rakamın yüzde 25’lik kısmı olan yaklaşık 1 milyon TL’nin ise Vakfı’na Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ödeneceği belirtiliyor.
Vakıflar Meclisi’nin raporuna göre söz konusu ihaleyi kazanan yüklenicinin ticaret merkezi inşa etmesi durumunda kiralardan elde edeceği yıllık net gelirin 28 milyon 386 bin TL olarak hesaplandığı belirtiliyor.
Botanik park için 200 TL giriş ücreti
Botanik Parkı inşa edilmesi durumunda ise yüklenici firmanın yıllık net kazancının 12 milyon 600 bin TL olacağı kaydediliyor. Yılda 350 bin ziyaretçi hedeflenen park için 200 TL giriş ücreti uygulanacağı, yalnızca ziyaretçi girişinden yılda 70 milyon TL gelir beklendiği de raporda yer alan bilgiler arasında.
Yapım veya onarım karşılığında toplam 25 yıllığına kiralanması planlanan parselde, yer tesliminden itibaren 2 yıl plan tadilatı, projelendirme ve inşaat süresi olarak değerlendirilecek.
Kapalı teklif usulü ihale 1 Kasım’da Antalya’da yapılacak
Parselin aylık kirası yer tesliminden itibaren ilk yıl aylık 200 bin TL, inşaatın tamamlanıp işletme süresinin başlamasından sonra ise aylık 2 milyon TL olarak belirlendi. 1 Kasım 2024 tarihinde Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde kapalı teklif usulü ile yapılması planlanan ihale için 3 milyon 572 bin 640 TL geçici teminat bedeli isteniyor.
Fabrikalar Mahallesi rezidans bölgesine dönecek
Vakıf arazisi olan parselin bitişiğinde özel bir şirketin rezidans projesi gündeme gelmişti. İki katlı AVM’nin yerine 15 kat izni getiren imar planı onaylanmadan proje üzerinden satışı yapılan parselle ilgili plan değişikliği 11 Ekim’de Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündeminde ele alınacak.
Fabrikalar Mahallesi’nde genellikle 3-4 katlı yapılar bulunuyor. Yeni inşa edilmesi planlanan rezidans ve ticaret merkezi projelerine izin verilmesi durumunda bölgenin dokusu ve silueti kısa süre içinde değişecek.
Antalya’yı parselleyen Osmanlı paşası Kuyucu Murad
Antalya kent merkezinin büyük kısmı kısaca Muratpaşa Vakfı olarak anılan vakfa aitti. Kent merkezinde bulunan Vakıf Zeytinliği, bu vakıftan günümüze ulaşan en büyük parsellerden biri olarak biliniyor.
Geçmişte vakfın sahibi olduğu arazilerde bugün kentin ünlü semtleri bulunuyor. Bu nedenle Antalya’da zaman zaman tapu davaları gündeme geliyor. Kuyucu Murat Paşa olarak anılan Osmanlı Veziri, 16. Yüzyılın ikinci yarısıyla 17. yüzyılın başlarında yükselen Celali isyanlarını kanlı şekilde bastırmasıyla tarihe geçti.
Yemen’de haksız servet edindiği için hapis yattı
İslam Ansiklopedisi’nde yer alan Kuyucu Murad Paşa maddesinde, 1522 yılı dolayında doğduğu sanılan Sadrazam’ın Hırvat asıllı bir devşirme olduğu, Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Yemen Beylerbeyi olan Mahmud Paşa’ya intisap ederek daha sonra onun kızıyla evlendiği, Yemen’de kaldığı süre içinde haksız yere büyük servet kazandığı şaiyası üzerine İstanbul’a getirilerek servetinin müsadere olunduğu, bir süre de Yedikule’de hapsedildiği kaydediliyor.
İslam Ansiklopedisi, kaynaklarda Nakşibendi tarikatına mensup olduğu belirtilen Kuyucu Murad Paşa’nın dindar kişiliğine rağmen Celaliler’i ortadan kaldırmada ifrata varan uygulamalarda bulunduğu ve bu arada 60-70 bin civarında Celali’yi ortadan kaldırdığı, konakladığı yerlerde derin kuyular kazdırıp öldürdüğü asileri bu kuyulara doldurduğunun rivayet edildiğini aktarıyor.