Antalya’da Valilik şirketinin kentsel ve arkeolojik sit alanında yürüttüğü onarım ve çevre düzenlemesi projesine Koruma Bölge Kurulu’ndan onay çıkmadı. Kurul, Valilik şirketinin yaptığı projeye aykırı mekânlar ile cam doğrama ve tentelerin kaldırılmasını istedi…
Yusuf Yavuz
Antalya Valiliği bünyesinde kurulan AYDAŞ A.Ş. tarafından tarihi Kaleiçi Yat Limanındaki Mermerli Plajı’nda yürütülen projeye Koruma Bölge Kurulu onay vermedi. Valiliğe tahsis edilen Mermerli Plajı’nda Antalya YİKOB bünyesinde kurulan şirket tarafından yürütülen çevre düzenlemesi kapsamındaki yapıların koruma amaçlı imar planına aykırı bulan Koruma Kurulu, tarihi sur duvarlarının üzerindeki restoranda ise onaylı projeye aykırı olarak cam doğramalar ile tenteler yapıldığını belirtilerek bu imalatların ivedilikle kaldırılmasına karar verdi. Kurul kararında ayrıca Mermerlinin kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümünde yapılan uygulamaların da Kıyı Kanunu ve Koruma Yüksek Kurulu’nun 715 Sayılı İlke Kararı doğrultusunda değerlendirileceği belirtildi.
Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin, 30 Nisan 2025 tarihinde Korkuteli Belediyesi’ne yazdığı bir yazı ile Mermerli Plajı ve tarihi surlarda tamamlanan onarım işiyle ilgili geçici kabul işlemi için iki teknik personel görevlendirilmesini talep etmişti. Antalya’da valilik ve diğer kamu kurumları bünyesinde çok sayıda uzman bulunmasına karşın Korkuteli ilçesinden biri teknisyen biri de makine mühendisi olmak üzere isimlerini de belirterek iki personel talep edilmesi şaşkınlık yaratmıştı.
‘Antalya’da uzman personel bulamadık’ açıklaması
Konuyla ilgili haberin ardından açıklama yapan Antalya YİKOB yetkilileri, söz konusu talebi doğrulamış, kesin kabul için Korkuteli ilçesinden iki personel talep edilmesinin gerekçesini ise kurum bünyesinde yeterli personel olmamasına bağlamıştı. Açıklamada ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ASAT’tan da personel talebine olumlu yanıt gelmediği savunulmuştu. Vali Yardımcısı Sezgin’in, yapılan projede daha Kurul onayından geçmeden geçici kabul için imza atmak üzere ilçe belediyesine yazı yazması skandal olarak değerlendiriliyor. Koruma Kurulunu yok sayan bu tutuma Valilik bürokratlarının nasıl bir açıklama getireceği ise merak konusu.
![]() |
Vali Şahin ve Vali Yardımcısı Sezgin Mermerli Plajı'ndaki çalışmaları incelerken |
‘Personel hatalı uygulamaya imza atmak istemedi’ iddiası
Ancak iddialara göre Mermerli Plajı’nda yapılan onarım uygulamasında hata olduğu için kurum personeli geçici kabule imza atmak istemediği için Korkuteli formülü devreye sokulmuştu. Mermerli Plajı ve çevresindeki projede tarihi surların onarımı sırasında yüklenici firma tarafından maliyeti yükseltmek amacıyla gereğinden fazla hidrolik kireç kullanıldığı da iddialar arasında yer aldı.
Koruma kurulu valiliğin yaptığı projeye onay vermedi
Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin’in Mermerli’deki geçici kabul için Korkuteli Belediyesi’nden personel talep ettiği gün olan 30 Nisan 2025 tarihinde projenin onayı için Koruma Bölge Kurulu’na da yazı yazıldığı ortaya çıktı. Ancak Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya YİKOB’a bağlı Valilik şirketinin Mermerli Plajı’ndaki uygulama projesini uygun bulmadı.
![]() |
Kurul, valiliğin projesini uygun bulmadı. |
‘15 metreden büyük yapılar koruma imar planına aykırı’
Koruma Bölge Kurulu’nun 9 Mayıs 2025 tarih ve 19669 no'lu kararında, Kaleçi Kentsel Sit Alanı ile 3. Derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan mülkiyeti hazineye ait 154 ada 14 parseldeki projeye onay vermedi. Antalya YİKOB’un 30 Nisan 2025 tarihli yazısı ve uzman raporunu inceleyen Kurul, Antalya YİKOB temsilcisini de dinledikten sonra yaptığı değerlendirme sonucunda alanla ilgili koruma imar planına aykırılıklar olduğunu tespit etti. Alana konulan yapıların 15 m2’den büyük yapıların Yat Limanı Koruma Amaçlı İmar Planı’na aykırı olduğunu belirten Kurul, “Proje içeriğinde surlarla ilişkisi gösterilmemiş olduğu görüldüğünden uygun bulunmadığına (olumsuz)” karar verdi.
‘Cam doğrama, tente ve ilave mekanlar ivedilikle kaldırılsın’
Mermerlideki tarihi surların üzerinde bulunan restoran yapısında ise daha önceden onaylanan projeden farklı olarak cepheye de yansıyan cam doğramalar, tenteler ve ilave mekânlar yapıldığı tespitine yer verilen Kurul kararında, “söz konusu uygulamaların ivedilikle ilgili kurumlar denetiminde kaldırılmasına, yapılan işlemler sonucunun Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine karar verildi” denildi.
Kıyı kanunuyla ilke kararı yönünden yeniden değerlendirilecek
Koruma Bölge Kurulu’nun kararında ayrıca proje uygulanan alanın kıyı kenar çizgisi içinde yapılan uygulamaların da Kıyı Kanunu ve Koruma Yüksek Kurulu’nun 715 Sayılı İlke Kararı doğrultusunda değerlendirileceği kaydedildi.
Valilik şirketi 80 milyondan fazla para harcadı
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Mermerli Plajı’ndaki onarım projesi için 80 milyon lira harcandığını açıklamış, daha da harcamaların yapılacağını belirterek çalışmaların kent halkına daha iyi hizmet vermek amacıyla yürütüldüğünü belirtmişti.
![]() |
Mermerli Plajı'nın restorasyonu ve tadilatı için valilik 80 milyondan fazla para harcadı. |
Proje kuruldan geçmeden geçici kabul mevzuata aykırı
Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin’in alanda uygulanan proje Kuruldan geçmeden geçici kabul için ilçe belediyesinden teknik personel talep etmesinin mevzuata da aykırı olduğu belirtiliyor. İlgili mevzuata göre (2863 Sayılı Kanun), restorasyon ve benzeri imalatların Koruma Bölge Kurulları tarafından uygun görülen projeler doğrultusunda yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda yapılmayan uygulamaların geçici kabul ve kesin kabul işlemlerinin yapılmasının mevzuata aykırı olduğu belirtiliyor.
![]() |
Antalya Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin Mermerli Plajı'ndaki işin kabulüne imza atmak için Korkuteli Belediyesi'nden iki teknik personel istedi. |
Büfeler kaldırıldı, sıra projeye aykırı diğer imalatlarda
Antalya YİKOB’un Mermerli’de önce projeyi uygulayıp ardından kurulun onayına sunması dikkat çekerken, Kurul’un uygulamaya olumsuz karar vermesiyle milyonlarca liralık kamu kaynağı harcanarak yapılan imalatların neden olduğu kamu zararı gündeme geldi. Valilik şirketinin alana koyduğu büfeler kaldırılırken, Kurul kararı doğrultusunda tarihi surların üzerinde onaylı projeye aykırı olarak yapılan cam doğramalar, tente ve diğer imalatların da kaldırılması bekleniyor.
Denizin içine kadar giren platform da kıyı kanununa aykırı
Antalya Valisi Hulusi Şahin Konyaaltı Sahilindeki işletmelerin işgalleriyle ilgili son günlerde yaptığı açıklamalar ve kararlı tutumu gündemdeki yerini koruyor. Ancak Valilik şirketinin Mermerli Plajı’nda yaptığı ve denizin içine kadar giren güneşlenme platformunun da Kıyı Kanunu ile Kaleiçi Yat Limanı Koruma Amaçlı İmar Planı’na aykırı olduğu belirtiliyor.