Öğretim görevlisine 30 bin liralık yol parası ödendi iddiası

Bursa Teknik Üniversitesi’nde dışardan ders veren Dr. Fırat Mollaer'e fahiş ödemeler yapıldığını iddia eden bir şikayet dilekçesinin üniversite yönetimine verildiği iddia ediliyor

Haber Merkezi

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) 2017-18 Akademik Yılı Güz döneminde, dışardan derse giren ve o dönem Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde çalışan Dr. Fırat Mollaer’e 81 günlük yol için 30 bin 400 TL ücret ödendiği iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek, BTÜ hakkında, “devleti zarara uğrattığı” iddiasıyla Sayıştay ve YÖK’e suç duyurusunda bulunulduğu iddiasıyla bir haber yaptı. Dilekçede, “Bursa’da bu dersleri kolaylıkla verdirebileceği öğretim elemanları bulunmasına rağmen Ankara’dan yolluk ve yevmiye ödeyerek öğretim elemanı görevlendirmesinin devleti zarara uğrattığı kanaatindeyim” ifadelerinin yer aldığı haberde yer alan bilgiler arasında.

Öte yandan üniversite yönetimi konuyla ilgili "Böyle bir ödeme yapılması hukuken mümkün olmadığı gibi akla ve mantığa da aykırıdır. Üniversitemizin tüm hesapları Sayıştay ve Yargı denetimine açıktır" açıklamasını yaptı.

Olağan dışı yolculuk 

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre; Adını skandallarla duyuran Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) bu defa da dışardan derslere gelen öğretim görevlisi Fırat Mollaer’e sadece yol için fahiş fiyatlarla ödeme yapıldığı iddiası var. Durumdan rahatsız olan bir akademisyen Sayıştay ve YÖK’e üniversite hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçelerinde, Uludağ Üniversitesi, Yalova Üniversitesi veya şehrin farklı kamu kuruluşlarında aynı dersi verebilecek öğretim görevlisi bulunmasına karşın Ankara’dan Fırat Mollaer’in getirildiği bilgisi yer aldı. 

Dilekçede, “Dr. Fırat Mollaer’e toplamda 12 saatlik ders kodlanmıştır. Mollaer’in Ankara’ya 3 farklı günde yani pazartesi-çarşamba-perşembe günlerinde geliş-gidiş yapmış olmasının insan doğasına aykırı olduğunu düşünmekteyim. Ayrıca Bursa-Ankara arasının otobüsle gidiş-geliş en az 12 saat sürdüğü dikkate alınırsa, zaman bakımından da bu hareketlilik imkân dahilinde değildir. İlgili öğretim üyesinin dersleri neden iki ardışık güne toplanmamıştır?” denildi.

Dilekçenin devamında şu ifadeler yer aldı: 

“2017 yılında Bursa’da bu dersleri kolaylıkla verdirebileceği öğretim elemanları bulunmasına rağmen Ankara’dan yolluk ve yevmiye ödeyerek öğretim elemanı görevlendirmesinin devleti zarara uğrattığı kanaatindeyim. İlgili kişiye bir dönem için 30 bin 400 TL ödeme yapılması, BTÜ bünyesinde çalışan akademisyenlerin bilimsel etkinlikler için yolluk ve yevmiye almakta zorlandıkları düşünüldüğünde, Dr. Mollaer’e ödenen yolluk ve yevmiye nasıl açıklanabilir?”

Üniversiteden açıklama

Üniversiteden yapılan açıklamada haberde yer alan iddialar yalanlanırken, "Yazıda ismi geçen kişiye belirtilen süre için ve belirtilen miktarda bir ödeme kesinlikle yapılmamıştır. Böyle bir ödeme yapılması hukuken mümkün olmadığı gibi akla ve mantığa da aykırıdır. Üniversitemizin tüm hesapları Sayıştay ve Yargı denetimine açıktır." denildi.