Amazon depolarında sınıf mücadelesi

Uluslararası e-ticaret şirketi Amazon’da salgına yakalanan işçi sayısındaki artışla birlikte sınıf mücadelesi de şiddetleniyor. İşçilerin çalışma koşullarına ve yeterli önlemlerin alınmamasına yönelik şikâyetleri protestolara dönüşürken, Amazon, New York’ta öncü bir işçiyi işten çıkardı.

Dış Haberler

lk Covid-19 vakası 18 Mart’ta New York’ta bulunan Queens tesisinde tespit edilen Amazon şirketinin ABD’de faaliyet yürüten 50’den fazla tesisinde daha Covid-19 vakası görüldü. Amazon işçileri, alınan önlemlerin yetersizliğinden kaynaklanan endişelerini idarecileriyle olan görüşmelerinde dile getirirlerken, geçtiğimiz hafta Staten Island’da (New York) ve Michigan’da bulunan iki depoda ilk işçi eylemleri gerçekleştirildi. Amazon’un eylemlere cevabı ise Staten Island tesisinde çalışan ve eylemin örgütlenmesinde rol oynayan Chris Smalls’u işten çıkarmak oldu. 

AMAZON: GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATTI

Smalls, Vice News’e yaptığı açıklamada, beş yılın ardından insanları bir araya getirmeye ve seslerini duyurmaya çalıştığı için işten atılmasının, şirketin çalışanlarını umursamamasının açık bir kanıtı olduğunu söyledi. Amazon ise, hiçbir işçisini işyeri koşulları ile ilgili şikâyetlerini dile getirdiği için kovmadığını, Smalls’un işten çıkarılma sebebinin işyerinde düzenlenen protestoya katılarak alınan güvenlik önlemlerini ihlal etmesi olduğunu açıkladı. Şirket Smalls’un Covid-19 teşhisi konulan bir iş arkadaşı ile yakın teması olduğu için 14 günlük ücretli karantina iznine çıkarıldığını, fakat buna rağmen 30 Mart günü işe gelerek ekipleri riske attığını belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu ileri sürdü. 

SMALLS: ŞİRKET YALAN SÖYLÜYOR

Smalls ise Staten Island’daki JFK8 deposunda şirketin açıkladığından daha fazla koronavirüs vakası olduğuna inandığını, işçilerin Amazon’u tesisi kapatıp dezenfekte etmeye, tesisin kapalı kaldığı süre boyunca da işçileri ücretli izne çıkarmaya zorlamak için eylem yaptıklarını belirtti. Kendisinden başka kimseye kendisini karantinaya alma talimatı verilmediğine dikkat çeken Smalls, testi pozitif çıkan işçi arkadaşıyla sadece beş dakika boyunca yan yana bulunduğunu, oysa aynı işçinin diğer iş arkadaşlarıyla on saatten fazla görev yaptığını savundu. Şirketin yalan söylediğini ileri süren Smalls, bunun kendisini durduramayacağını, mücadeleye devam edeceğini ifade etti.

Amazon’un farklı tesislerindeki işçilerin anlattıkları da Smalls’u doğruluyor. Amazon’un Covid-19 teşhisi konulan işçilere 14 günlük ücretli karantina izni verdiği, fakat bu iznin ancak resmî test sonucunun pozitif olması haline kullandırıldığı belirtiliyor. Test sonucu henüz çıkmayan fakat semptomları gösteren işçilerin çalıştırılmaya devam edildiği, ailelerinde Covid-19 görülen işçilerinse kendi sonuçları gelene kadar ücretsiz izin almaya zorlandığı aktarılıyor. Smalls’un gerçek işten çıkarılma sebebinin eylemin örgütlenmesinde oynadığı rol ve Perakende, Toptan Satış ve Büyük Mağaza Sendikası’nın JFK8 deposundaki örgütlenme faaliyetleri olduğu ileri sürülüyor.

2019 yılının son çeyreğini 87,4 milyar dolar ciro ile kapatan ve dünyanın en değerli halka açık şirketi olan Amazon’da toplam 750 bin kişi çalışıyor.