Almanya’da AfD protestoları: 1 milyondan fazla kişi katıldı

Almanya'da faşist parti AfD'ye karşı haftasonu birçok kentte kalabalık mitingler düzenlendi. Diğer yandan, pek çok kentte mitinglerin düzen siyasetçilerinin bir aracı haline dönüştüğü görüldü.

soL Almanya

Almanya’da 2024 yılı sokak hareketlilikleri hız kesmeden devam ediyor. Yılın daha ilk ayı sona ermeden önce çiftçilerin ülkenin hemen her kentinde büyük ses getiren eylemleri ardından da demiryolu makinistlerinin ülke çapında düzenledikleri grev gündeme damgasını vurmuştu. 

25 Kasım günü Potsdam yakınlarında düzenlenen ve içerisinde AfD (Almanya için Alternatif) ve CDU (Hristiyan Demokrat Birlik) yöneticilerinin de bulunduğu bir grup siyasetçi ve patronun katılımıyla düzenlenen ve göçmenleri sınır dışı etme planlarının yapıldığı toplantıdan görüntülerin Correctiv tarafından kamuoyuna servis edilmesi sonrası pek çok kentte eylem çağrıları yapılmıştı. 

Bu gelişmelerin üzerine son birkaç günde Berlin, Frankfurt, Münih, Köln, Hamburg gibi büyük kentleri başta olmak üzere geniş katılımlı pek çok miting gerçekleştirildi. Eylem çağrıları çoğu zaman demokrasiyi savunmak veya nefrete karşı çıkmak gibi net olmayan hedefler içerse de göstericilerin zorunlu geri göndermelere karşı çıkan ve AfD ile Naziler arasındaki benzerliklere dikkat çekerek faşizme karşı birlik çağrısı yapan dövizleri taşıdığı gözlemlendi.

Agen

Berlin

Köln

Münih'te miting aşırı kalabalık nedeniyle iptal edildi

Gösterilere en yoğun katılım Münih kentinde oldu. Polise göre, kentteki gösterilere katılanların sayısı 80 bin olurken, gösterinin organizatörlerinden Luc Ouali, katılımın 250 bine yaklaştığını kaydetti.

Organizatörler, kısa bir süre sonra aşırı kalabalığın güvenlik sorunu yarattığı gerekçesiyle mitingin iptal edildiğini duyurdu.

Münih

Ülke genelinde bir milyondan fazla kişi katıldı

Cumartesi günkü gösterilere ülke genelinde yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Frankfurt am Main, Hanover, Dortmund ve Braunschweig, cumartesi günü düzenlenen mitinglere en yoğun katılımın olduğu kentler oldu. 

Cuma günü Hamburg'da düzenlenen gösterilerin de yoğun katılım nedeniyle erken bitirildiği kaydedildi. Kentteki gösterilere 160 bine yakın kişinin katıldığı tahmin ediliyor. 

Haftasonu ülke genelindeki gösterilere 1 milyondan fazla kişinin katıldığı söyleniyor.

Hamburg

Sağa karşı(!) ses ver

Geçtiğimiz Perşembe günü koalisyon partileri ve CDU/CSU’nun ortaklaşması sonucu sınır dışı etme işlemlerini düzenleyen yasanın kabul edilmesinin üzerinden henüz daha birkaç gün geçmişken, ana akım siyasetin önde gelen isimleri mitinglerde boy gösterdiler.

Halkın geniş katılım gösterdiği mitinglerde yapılan konuşmalarda AfD karşıtlığı temasına sadık kalınsa da, bu kadar sağcının başını çektiği eylemlerden çıkan ses, sağın karşısına değil olsa olsa çaprazına denk düşebildi. Pek çok kentte mitinglerin başta koalisyon partileri olmak üzere düzen siyasetçilerinin ölümü gösterip kendilerine razı etme aracına dönüştüğü görüldü. 

Şansölye Olaf Scholz(SPD), koalisyon ortağı Yeşiller’den Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u da yanına alarak Potsdam’da, “sağa karşı ses verdi”.  Alman silah sanayisinin yıldızlarından Savaş Bakanı Boris Pistorius (SPD) ise Osnabrück’de “faşizme karşı” eylemlere katıldı. 

Rheinische Post gazetesine konuşan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), binlerce insanın demokrasiyi savunmalarını cesaret verici bulduğunu söylerken CDU lideri Friedrich Merz ise, dpa’ya verdiği demeçte ülke genelinde düzenlenen protestoları “cesaret verici” bulduğunu, “sessiz azınlığın” nasıl bir ülkede yaşamak istediklerini gösterdiğini söyledi.

Alman Komünist Partisi (DKP) tarafından yapılan basın açıklamasında CDU ve AfD tarafından körüklenen sağcılığın yarattığı korkunun iktidardaki partiler tarafından bir araç haline getirilmesine karşı oldukları belirtildi. SPD, Yeşiller ve FDP’nin “sağ partiler” olarak eylemlere katılımlarının iki yüzlüce olduğu belirtilen açıklamada trafik ışığı koalisyonunun savaş hükümetinin harcadığı milyarları emekçilerin omuzlarına yıktığına dikkat çekildi.