AKP'nin salgınla mücadele stratejisi: 'Şahsım' nasıl isterse!

1 Haziran itibariyle salgına karşı alınan önlemlerin neredeyse tamamını rafa kaldıran AKP, sokağa çıkma yasağı konusunda ise ilginç hamlelere imza attı. Sağlık Bakanı Koca sokağa çıkma yasağı yok dedi, İçişleri Bakanı Soylu'nun imzasıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sonra Erdoğan 'gönlüm razı olmadı' deyip kararı iptal etti. İşte AKP'nin salgınla mücadelesi...

Haber Merkezi

AKP'nin salgına karşı alınan yetersiz önlemleri de 1 Haziran itibariyle tamamen kaldırması sonrası "normalleşme" süreci başlarken, bu hafta itibariyle hafta sonu sokağa çıkma yasağının da rafa kalktığı duyurulmuştu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonu sokağa çıkma yasağı olmayacağını söylemişti.

Koca, "Sokağa çıkma kısıtlaması, bildiğiniz gibi daha çok özellikle en son 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı durumda daha çok uyguladığımız bir durumdu. Önümüzdeki dönemde sokağa çıkmayla ilgili genel bir düşünce yok. İl bazında, illerde vakaların dağılımında bir değişiklik olursa, o durumda gerektiğinde illerde her zaman karar almak olabilir. Bilim Kurulunun böyle bir önerisi oldu. Gerektiğinde iller bazında, vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir" açıklamasında bulunmuştu.

Ancak Koca'nın bu açıklamasından saatler sonra İçişleri Bakanlığı hafta sonu için sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu ve 15 ilin bu kapsama alındığını açıkladı.

Karar büyük tepki çekti

Mart ayından bu yana fabrikalarda ve iş yerlerinde neredeyse hiçbir önlem alınmadan, sokağa çıkma yasağında bile çalıştırılan binlerce emekçi vardı. 1 Haziran itibariyle ise bu süreçte kapalı olan tüm iş yerlerinin de tamamının açılması sonrası hafta boyunca yurttaşların birbiriyle teması doruk noktasına ulaşmıştı.

AKP'nin buna karşın sadece hafta sonunu kapsayan bir karar alması, yurttaşların tepkisini çekti.

Tepki sosyal medyada hafta boyunca işe giden emekçilerin durumu da yansıtıyordu:

 

Hızlıca YKS açıklaması...

Uzun süredir var olan sokağa çıkma ve seyahat yasakları sonrası binlerce yurttaş hafta sonu seyahat planlamış, şehir dışına biletler almıştı. Binlerce yurttaş bu durumda ne yapacaklarını sorarken, karara tepki gösterdi.

Karara tepki gösterenlerin başında YKS'ye girecek öğrenciler de gelirken, konuya ilişkin sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bir açıklama yaptı ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrencilerin T.C. Kimlik Kartı başvurularının alınması amacıyla tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin 6 Haziran Cumartesi 10.00-17.00 saatleri arası açık olacağını duyurdu.

Bu kararla birlikte YKS'ye gireceklerin sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağı da ilan edildi.

Atılan bu adımlar ve yapılan açıklamalar AKP'nin yine hiçbir planlama yapmadan bir adım attığının işareti olarak değerlendirildi.

Erdoğan'ın 'gönlü el vermemiş'

Karardan saatler sonra ve gelen tepkilerin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu sokağa çıkma yasağını kaldırdığını ilan etti.

Erdoğan, "Tek amacı hastalığın yayılmasını önlemek ve vatandaşımızı korumak olan bu kararın, farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. 2,5 aylık bir aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı" derken, söz konusu açıklamasında dikkat çekici bir şekilde alınan kararın Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesiyle, İçişleri Bakanlığı'nca alındığı notunu düştü.

Buna karşın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın günler öncesinden bu hafta sonuna ilişkin yasak kararının gündemlerinde olmadığı açıklaması bulunuyordu. Erdoğan'ın söz konusu açıklamayla olası tartışmaları engellemek istediği yorumları yapılıyor.

Bu ikinci ters düşme

AKP'nin sokağa çıkma yasakları konusunda aldığı ilk karar, yasaktan sadece iki saat önce duyurulmuş, halk marketlere ve fırınlara akın etmiş ve büyük bir kaos yaşanmıştı.

Bu kararın ardından AKP kulislerinde Fahrettin Koca'nın Süleyman Soylu'ya tepki gösterdiği iddiası gündeme gelirken, gelen eleştiriler sonrası Süleyman Soylu istifa ettiğini duyurmuştu.

Soylu'nun istifası öncesi ve sonrası AKP içindeki ekipler karşılıklı olarak atışmış, Erdoğan, Soylu'nun istifasını geri çevirmişti.

Bilim Kurulu 'gerekçe' bile açıklamıştı

Bilim Kurul üyesi Prof. Alpay Azap, "normalleşme" takviminin ardından gelen hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamada bulunmuş, artan vakalara dikkat çekmişti.

"Vaka sayılarının arttığı illerde bazı tedbirleri devam ettirmek gerekir" diyen Azap, şöyle konuşmuştu:

"İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var.

Salgının başlangıcında vakaların büyük bir kısmı İstanbul’daydı. İstanbul çok büyük bir il olduğu için, sayılar Türkiye’yi çok etkiliyordu. Türkiye’ye baktığınızda İstanbul sayılarını görüyordunuz aslında. İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık.