AKP, Turkcell Global'in imdadına yetişti: Anında 'ücretsiz izin' kararı

Turkcell Global Bilgi adlı firma önceki gün 50'den fazla işçinin işine son verirken, dün akşam saatlerinde AKP'nin işçi haklarını budayan "ücretsiz izin" düzenlemesi sonrası patron karar değiştirdi, ücretsiz izin kararı aldı. Haklarını aradığı için 'şirket kurallarına uymadığı' iddia edilen işçi ise işten çıkarıldı.

Patronların Ensesindeyiz

Turkcell Global Bilgi çağrı merkezi yine işçilere yönelik hak gaspı haberleriyle gündemde. 

Daha önce işçilerin salgın koşullarında sağlıksız bir şekilde çalıştırılmasıyla gündeme gelen firma, konuya ilişkin haberimizin ardından işçilerin talebini kabul etmiş, evden çalışma yöntemine geçmişti.

Evde çalışmaya geçişin ardından işçilerin çalışma koşulları daha da zorlaştırılırken, 11 saat ve 10 saatlik vardiyalarla çalışma düzenine geçildi. Salgın günlerinde işçilerin aldığı primlere ilişkin sistemi de değiştiren şirket, işçilerin prim alma koşullarını daha da zorlaştırdı.

İŞÇİLER HAKLARINI KORUMAK İSTEDİ, İŞTEN ÇIKARMA GELDİ

Geçtiğimiz günlerde çok sayıda çalışanın yıllık izne çıkarılması ve iş yerinde "denkleştirme" adlı bir sistemle çalışıldığının iletilmesi üzerine, işçiler kendi aralarında haklarını konuşacakları bir sosyal medya grubu kurdu.

Gruptan patronların haberdar olması sonrası takım liderlerinin işçiler üzerinde baskı kurduğu öğrenilirken, geçtiğimiz gün işçiler şirket yöneticileri tarafından 10'arlı olarak online toplantıya alındı.

Toplantıda şirketin küçülmeye gideceği, THY'nin çağrı merkezinde değil, bundan sonra Superonline çağrı merkezinde çalışılacağı, bu süreç için de işçilerle bir mülakat gerçekleştirileceği söylendi. İşçilerin bir bölümü çok daha kötü koşullarda çalışma teklifini kabul etmezken, bu işçilere işten çıkarılacakları iletildi.

Öte yandan işçilerin haklarını konuşmak için oluşturduğu grupta yer alan bir işçi ise "şirket kurallarına uymadığı" iddiasıyla işten çıkarıldı.

DÜZENLEME SONRASI KARAR DEĞİŞTİRİLDİ

Dün yaşanan bu gelişmenin ardından çıkarılan "ücretsiz izin" düzenlemesinden yararlanmak isteyen Turkcell Global patronu, işçileri işten çıkarmaktan vazgeçti, ücretsiz izne çıkaracaklarını iletti. Haklarını savunan ve "şirket kurallarına uymadığı" iddia edilen işçi ise şirket tarafından "resmen" işten çıkarıldı.

İşçiler bu hukuksuz uygulamaya tepki gösterirken, Patronların Ensesindeyiz Ağı ile birlikte hareket ederek, patronların düzenlemesine karşı tüm haklarını korumaya kararlı olduklarını dile getirdi.