AKP koli dağıttı, depremzede tepki gösterdi: 'Su yahu su! Allah'ın suyunu istiyoruz, başka bir şey değil'

AKP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı'nın konteyner kentlere gönderdiği yardım kolileri depremzede yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor: "Deprem zamanında neredeydiniz?"

Özkan Öztaş

AKP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk imzası taşıyan yardım kolilerinin seçim çalışmaları kapsamında konteyner kentlere ulaştırılmasına depremzedeler tepki gösterdi. "Deprem zamanı neredeydiler? İnsanlar aç susuz günler geçirdi. Şimdi seçim zamanı gelince yardım kolileri konteyner kentlere dağıtılıyor" diyen yurttaşlar süreci soL'a anlattı. 

Yardım kolisi görünümlü seçim materyalleri birçok konteyner kentte dağıtıldı. Ilıca Konteyner Kent de onlardan biri.

'AFAD kolisinden AKP çıktı'

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Narlıca mahallesinde bulunan Ilıca Konteyner Kent'te yaşayan depremzedeler kapılarına bırakılan yardım kolisinin içinden AKP'nin seçim materyallerini görünce şaşırdı. 

Ilıca Konteyner Kenti'nde yaşayan Mehmet Gezgin depreme Antakya'da yakalananlardan. Kendisi bir süredir ailesi ile birlikte konteyner kentte yaşıyor. Mehmet bir yandan da restoranlarda çalışarak "evini" geçindirmeye çalışıyor. Konuşurken "Gerçi ev namına bir şey kalmadı ama işte tekeri döndürmeye çalışıyoruz" diyor. 

Mehmet yardım kolilerini kapıya bıraktıklarında teşekkür edip içeri almış. "Burada herkesin üzerinde önlük var. AFAD oluyor, dernekler oluyor. Ben çok dikkat etmedim açıkcası. Sonra bir açtım içinden bildiri çıktı. AFAD kolisi sanmıştım. Temizlik malzemeleri var işte. Sabundur, şampuandır, ıslak mendildir falan. Hani bu hijyen paketi diyorlar ya onlardan. Ha! Bir de kolonya var tabi. Üzerinde Mehmet Öntürk'ün fotoğrafını basmışlar AKP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı diye. İnsan ister istemez soruyor tabii 'Şimdi mi geldi aklınız başınıza' diye. Ama insanın zoruna gidiyor gerçekten. Şimdi böyle insan kandırır gibi, ağıza bal çalar gibi yardım kolileri dağıtılıyor kapılara" sözleriyle anlatıyor yaşanlarını.

Yardım kolilerinin üzerinde AKP'ye dair herhangi bir ibare yer almazken içinden çıkan hijyen paketinde AKP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı'nın bildirisi ve fotoğrafının yer aldığı bir kolonya bulunuyor.

'Biz hâlâ doğru düzgün su bulamıyoruz'

Gelen yardım kolilerinden önce konteyner kentlerin ve depremzedelerin içme suyu sorununun çözülmesi gerektiğini ifade eden depremzedeler "Depremin üzerinden bir yıl bir ay geçti ama hâlâ doğru düzgün içme suyu bulamıyoruz. Musluklardan su bir akıyor bir kesiliyor. Kapı kapı koli dağıtacaklarına o parayla içme suyu sorununu çözsünler" diyor.

Birçok konteyner kente içme suyu büyük araçlarla getirilerek elden dağıtılıyor. Depremzedeler bu durumun yeterli olmadığını belirtirken, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen çözülemeyen içme suyu sorununa acil çözüm talep ediyor.

Bir diğer depremzede de Birgül Hanım. Birgül Hanım depremde üç yakınını kaybetmiş. Kaldığı ev ağır hasarlı olunca da konteyner kente geçmiş. Depreme Ekinci yolunda yakalananlardan. Bizim orası çok kötüydü diyor.

Birgül Hanım su sorununu anlatırken şunları söylüyor:

"Depremin üzerinden bir yıl geçti. Hala yağmur yağınca her yer çamur sular paslı akıyor. Çamur gibi su geliyor. Daha geçenlerde bir yerde çözdüler sorunu depo yaptılar. Su artık kesintisiz geliyor. Ama onun da tadı çok kötü. Dolayısıyla içme suyu almak zorundayız. Buraya tırlarla sular geliyor biz sıraya giriyoruz. En büyük masraflarımızdan biri içme suyu şu an. Aradan o kadar zaman geçti ki ben artık çözmek istemediklerini düşünmeye başladım. Yani bu kadar zaman geçmiş çözülmez mi? Su yahu su. Allahın suyunu istiyoruz başka bir şey değil. Şimdi dolaşıyorlar seçim için koli dağıtıyorlar. Düne kadar neredeydiniz? Şimdi geldiniz de bununla mı affettireceksiniz kendinizi. Ben yaşadıklarımı asla unutmam. Buket Apartmanında bir sürü yakınımı, dostumu, arkadaşımız kaybettim. Günlerce bekledik burada. Daha geçenlerde kendileri televizyonlarda helallik istedi her yere yetemedik diye. Şimdi kimse kalkıp da vatandaşın yanında olduk edebiyatı yapmasın. Madem öyle neyin hellalliğini istiyorsunuz?" 

Depremden bir yıl sonra seçim materyali olarak yardım kolisi dağıtılmasına tepki gösteren depremzedeler artık yaşadıkları sorunlara kalıcı çözümleri bulunmasını talep ediyor.