AKP ile Suudilerin basın üzerinden restleşmesi: Independent Türkçe'ye idari tedbir

Suudi Arabistan'ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça'nın internet sitelerine getirdiği erişim engelinin ardından Suudi sermayeli Independent Türkçe'ye idari tedbir kararı alındı.

HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan yönetiminin Anadolu Ajansı (AA) ve TRT Arapça'nın internet sitelerine erişime engel getirmesinin ardından Suudi sermayeli Independent Türkçe'ye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından idari tedbir kararı alındı.

Suudi Arabistan merkezli Media Arabia'nın sahibi olduğu Independent Türkçe haber sitesine idari tedbir kararı getirildi.

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Independent Türkçe sitesine bazı yerlerde BTK kararıyla girilemiyor. BTK 19 Nisan tarihinde aldığı idari kararla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin bazı sitelere erişim engeli koydu. Bu kararın alınmasında Suudi Arabistan'ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça başta olmak üzere erişimi engelleme kararına karşı yapıldığını belirtiliyor" diye yazdı.

'Devletler arası bir mesele'

Çiçek açıklamasında "Bize resmi olarak herhangi bir tebligat yada mahkeme kararı gelmiş değil. Devletler arası bir mesele bizimle ilgili değil. Sonuçta, bizim editöryal bağımsızlığımızın ihlali yada objektif haber ilkelerinin ihlaliyle ilgili herhangi bir karar yok.. Herhangi bir kapatma yok ortada idari bir BTK kararı var... Siteye bazı yerlerde erişim sağlanıyor bazı yerlerde sağlanmıyor Durum şimdilik budur" dedi.

Suudi Arabistan, 13 Nisan'da AA ve TRT Arapça'nın sitelerini bloke etmişti. Ülkede bu sitelere girmeye çalışanlar, "Özür dileriz, bu site Enformasyon Bakanlığı'nın kurallarına aykırıdır" mesajıyla karşılaşıyor.

Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu (SRMG) bünyesinde bulunan Media Arabia ile The Independent arasında yapılan lisans anlaşması çerçevesinde kurulan Independent Türkçe, 15 Nisan 2019'da yayın hayatına başlamıştı.