Ahmet Özer'i tutuklayan soruşturmaya imza atmıştı: Erdoğan savcının eşini SPK'ye atadı

AKP iktidarının birçok siyasi davasını gören Akın Gürlek, 12 gün önce Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'i tutuklayan soruşturmaya imza atmıştı. Bugün eşi Sermaye Piyasası Kurulu'na atandı.

Haber Merkezi

Selahattin Demirtaş'a hapis, Canan Kaftancıoğlu'na siyasi yasak cezası verdi. Sözcü, ÇHD, Barış Akademisyenleri davalarında onun imzası vardı. Yüksek yargıyı dahi dinlemediği tartışmaları kararlarıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına kadar yükseldi.

Bir dönemin "özel yetkili mahkemeleri"ni akıllara getiren Akın Gürlek, son olarak Esenyurt'a kayyım atamasında adından söz ettirdi. Görevden alınan Belediye Başkanı Ahmet Özer onun yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklandı. 2015'e uzanan soruşturma tam da "yeni çözüm süreci"nin tartışıldığı günlerde sonuçlandı.

Özer hakkındaki karara itiraz edilse de bu itiraz Gürlek'in vekili Can Tuncay tarafından reddedildi. İkilinin uzun yıllara dayanan tanışıklığına işaret eden gazeteci Furkan Karabay, konuya ilişkin haber ve paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Sadece 12 gün sonra

Peş peşe gelen tutuklamalar kadar sonrasında yapılan bir atama da zamanlamasıyla dikkat çekti. Akın Gürlek'in tartışmalı soruşturmasından 12 gün sonra eşi Elif Gülşah Gürlek, Cumhurbaşkanı kararıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na atandı.

Daha önce İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Elif Gülşah Gürlek, Adalet Bakanlığı'nın Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı'nda başkan yardımcısıydı.

Akın Gürlek hangi kararlara imza atmıştı?

-Demirtaş'a hapis cezası vermişti-

Akın Gürlek'in başkanı olduğu İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'i "terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla yargıladı. 

Gerekçe, 2013'teki İstanbul Newroz’unda konuşan Demirtaş'ın, PKK lideri Öcalan hakkındaki sözleriydi.

Karar 5 yıl sonra verildi. Demirtaş 4 yıl 8 ay, Önder ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.  Bu karar, Demirtaş'a siyaset yasağı getirilmesine neden oldu. Demirtaş, Gürlek’in baktığı davadan tahliye edildiğindeyse Kobani soruşturmasında yeniden tutuklandı.

Gürlek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada da kararı açıklayan isimdi. Dört kişiye müebbet, 22 kişiye hapis cezası; 28 sanığa da tüm suçlardan beraat verdi.

-Kaftancıoğlu'na siyasi yasak, 'barış bildirisi'ne ceza-

Eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu 2019'da sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme başkanı yine Akın Gürlek’ti. Yargıtay'ın da onadığı karar sonrası, Kaftancıoğlu siyasi yasaklı hale geldi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladığı için "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 2018’deki bu kararın altında Akın Gürlek’in imzası vardı.

-Kozağaçlı'yı tutukladı, İmamoğlu'na operasyonda rol aldı-

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) eski genel başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın arasında bulunduğu 20 avukatın yargılandığı davanın başkanı da Akın Gürlek’ti. Kozağaçlı ve arkadaşları onun kararıyla tutuklandı.

Akın Gürlek’in baktığı bir diğer dosya Sözcü Gazetesi yazarları hakkında açılan “örgüte yardım davası” oldu. Emin Çölaşan ve Necati Doğru, "Gülen yapılanmasına bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3'er yıl 6'şar ay hapis cezası aldı.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB çalışanlarına yönelik “özel teftiş” başlatmasına dayanak olan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) iddianamesini Akın Gürlek kabul etti. Gürlek bu davayla iktidarın İmamoğlu operasyonunda rol aldı.

-AYM kararını tanımadı, terfi aldı-

Akın Gürlek'in adını duyuran bir diğer dosya yüksek yargı kararını hiçe saydığı Enis Berberoğlu davası oldu. MİT tırları görüntülerini gazeteci Can Dündar'a verdiği iddiasıyla suçlanan ve milletvekilliği düşürülen Berberoğlu için 2020 yılında Anayasa Mahkemesi “ihlal” kararı verdi. Ancak Gürlek başkanlığındaki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'yi yerindelik denetimi yapmakla suçlayarak karara direndi.

Tüm bu tartışmalı kararlara rağmen HSK, 2021’de Akın Gürlek'i birinci sınıf hakimliğe yükseltti. 2022 tarihinde Adalet Bakan Yardımcısı yapılan Gürlek, 2024'te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi.