AB'ye delil karartma suçlaması

AB Komisyonu, Hırvatistan hükümetinin, sınırdaki göçmenlere şiddet ve taciz uygulayan polise müdahale etmediğine yönelik delilleri saklamakla suçlanıyor.

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Hırvatistan hükümetinin, sınırdaki göçmenleri soymakla, taciz etmekle ve aşağılamakla suçlanan polise müdahale etmediğine yönelik delilleri saklamakla suçlanıyor.

The Guardian'ın ulaştığı dışarıya kapalı Avrupa Komisyonu e-postalarında Brüksel'in, Hırvatistan'ın sınırda denetleme mekanizması kurulması konusunda bir adım atmamasına yönelik yaptırım uygulama seçeneğine korkuyla yaklaştığının ortaya çıktığı belirtildi.

Söz konusu e-postalarda, bir Avrupa Komisyonu üyesinin, Ocak ayında bir diğer üyeye Hırvatistan hükümetinin bu konuda adım atmamasının ortaya çıkmasının bir skandal olarak görüleceği konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi.

AB, Hırvatistan'a fon sağlama koşulu olarak hükümete sınırlarda denetimin sağlanmasını talep etmişti. Hırvatistan polisinin sınırda göçmenlere şiddet uyguladığı, Bosna sınırında bir göçmeni vurduğu iddia ediliyordu.

Delilleri saklama iddialarına ilişkin The Guardian'a açıklama yapan Avrupa Komisyonu sözcüsü, delil dosyasının henüz tamamlanmadığı için Parlamento'ya sunulmadığını savundu.

AB'nin Schengen bölgesine girmeyi hedefleyen Hırvatistan'ın bunu yapabilmesi için sınırda AB'nin insan hakları standartlarını karşılaması gerekiyor.

'Göçmenlere sınırda işkence yapıldı'

Hırvat yetkililerin yalanlamasına karşın, ülke sınırında en son yaşanan olayın Balkanlar'da şu ana kadar görülen göçmen krizlerinin en şiddetlisi olduğu belirtiliyor. 26 Mayıs tarihinde siyah üniformalılar tarafından Bosna sınırında durdurulan 11 Pakistanlı ve 5 Afgan göçmenin, burada hareket edemez hale getirildiği ve kulaklarına yakın olacak şekilde havaya eteş edilerek işkenceye maruz bırakıldığı iddia ediliyor. Göçmenlere bundan ayrı olarak elektroşokla işkence edildiği de iddialar arasında.

Bölgedeki insani yardım görevlileri, ayrıca polislerin göçmenlere şiddet uygulayarak sınırdan uzaklaştırdığını söyledi.

AB, Aralık 2018'de sınırdaki göçmenlere yönelik şiddetin durdurulmasına ilişkin denetimlerin artırılması koşuluyla Hırvatistan'a sınırları güçlendirmek amacıyla 6,8 milyon avro fon sağlayacağını duyurmuştu.

Hırvat bakanlar, geçen yıl söz konusu fonun Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Hırvatistan Hukuk Merkezi'ne aktarıldığını iddia etmişti.

İki kurum da söz konusu iddiayı yalanladı.

'Avrupa Komisyonu ile Hırvat hükümeti delillerin karartılmasında işbirliği yaptı'

Bir Avrupa Komisyonu yetkilisi,UNHCR ve Hırvatistan Hukuk Merkezi'nin sınırlarda denetleme mekanizmasını kurduğunu ancak bunun hükümetten bağımsız olarak "kendi fonlarıyla" gerçekleştirdiğini kaydetti.

İki kurum, sınırda denetleme projesine katıldığına dair iddiaları aynı şekilde yalanladı ve yalnızca polis dosyası inceleme faaliyetlerine katıldıklarını kaydetti.

Konuya ilişkin inceleme başlatan Avrupa Parlamentosu üyesi Clare Daly, komisyondaki iç yazışmalara göre, Hırvatistan hükümetinin, sınırda denetleme mekanizmasına yönelik AB'ye taahhüt ettiğinden daha az harcama yaptığının da ortaya çıktığını söyledi.

The Guardian'a konuşan Daly, ayrıca yazışmalara göre Avrupa Komisyonu'nun delilleri kapatma konusunda Hırvatistan hükümetiyle işbirliği yaptığını kaydetti.

Buna karşılık açıklama yapan komisyon sözcüsü, Hırvat yetkililerin yazışmalarda denetleme mekanizmasının kurulmasına ilişkin komisyona bildirimde bulunduğunu, yalnızca iç yazışmaları okumanın yanlış sonuçlara yönlendirebileceğini  savundu.