ABD'li bazı Kongre üyeleri ABD yönetimine mektup göndererek Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra Suriye'ye yaptırımların geçiş sürecine destek olacak şekilde askıya alınması çağrısında bulundu.
ABD Temsilciler Meclisi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Alt Komitesi Başkanı Joe Wilson ile Suriye Dostluk Grubu Başkanı Brendan Boyle, Beyaz Saray, Dışişleri ve Hazine bakanlıklarına Suriye konusunda ortak mektup gönderdi.
Kongre üyesi Wilson, söz konusu mektubu X hesabından "Özgür Suriye" etiketiyle paylaştı.
Wilson ile Boyle, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Hazine Bakanı Janet Yellen'a hitaben gönderdikleri mektupta, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımların ülkedeki durumu gözeterek durdurulması gerektiğini vurguladı.
ABD'li Kongre üyeleri, Esad yönetimiyle rejim unsurlarının ekonomik alanını daraltmak ve teröre destek sağlayan araçları ortadan kaldırmak üzere getirilen yaptırımların, Suriye'de geçiş sürecine ve halkına destek olacak şekilde askıya alınması gerektiğini belirtti.
Wilson ile Boyle, mektupta, “Esad rejiminin yıkılması, Suriye'ye yönelik yaptırımların sorumlu şekilde gevşetilmesi için çok önemli fırsat sunuyor. Esad rejimi yetkililerine ve Suriye halkına karşı işlenen suçlara karışan diğer kişilere karşı yaptırımların sürdürülmesi gerekiyor ancak sektörel ve ülkenin yeniden inşasıyla ilgili yaptırımların askıya alınması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası nedir?
Suriye yönetimine mâl edilen işkence fotoğraflarından adını alan ABD’nin Suriye’ye yönelik Sezar Yaptırım Yasası 17 Haziran 2020’de yürürlüğe girdi. Yasa, Batılı emperyalistlerin ve taşeronlarının askeri olarak diz çöktüremedikleri Suriye Arap Cumhuriyeti’ne ekonomik olarak darbe indirme amacı taşıyordu. ABD bu yasayla Suriye'de yönetimdeki bazı isimler ve kurumlar ile onlarla parasal ilişki içinde olanları içeren geniş bir kesimi hedef alıyor.
ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile eşi Esma Esad’ın da aralarında bulunduğu Suriye hükümetiyle ilişkili 39 kişi ve kuruma yönelik yaptırımlarını yürürlüğe sokmuştu.
Yasa adını, Suriye yönetimine ait işkence fotoğraflarını sızdıran bir muhaliften aldı. Yasanın temel amacı, Suriye Arap Cumhuriyeti'ni ekonomik olarak zayıflatmak ve savaşın getirdiği olumsuzlukları daha da derinleştirmekti.
Sezar Yasası, Suriye'deki yönetimle bağlantılı olan bireyler, kurumlar ve bu yapılarla parasal ilişki içinde olan geniş bir kesimi hedef aldı.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Suriye ekonomisinde önemli dalgalanmalar yaşandı, Suriye lirası dolar karşısında değer kaybetti.