ABD ve Tayvan'dan Tiananmen açıklamaları

Tayvan hükümeti Çin'i Tiananmen olayları nedeniyle özür dilemeye çağırırken, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Hong Kong'da düzenlenecek anmalara izin verilmemesini eleştirdi.

Dış Haberler

Amerika Birleşik Devletleri ve Tayvan, Hong Kong'a yönelik yeni ulusal güvenlik yasası ile ilişkiler daha da gerginleşirken, Çin yönetimine yönelik eleştiri ve suçlamalarını arttırıyor.

Tayvan hükümeti Çarşamba günü, Çin’i 4 Haziran 1989’da Tiananmen Meydanı’nda göstericilere uygulanan şiddet nedeniyle özür dilemeye çağırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise çağrıyı ‘‘safsata’’ olarak niteledi.

Tayvan hükümeti, Tiananmen olaylarının yıldönümünde bir açıklama yayınlayarak, Pekin’in insanların özgürlük ve demokrasi beklentilerini kabullenmesi ve siyasi reformları başlatması gerektiğini söyledi. Çin politikasından sorumlu Anakara İşleri Konseyi tarafından yapılan açıklamada Çin, ‘‘4 Haziran olayları ile ilgili tarihsel gerçekleri yeniden değerlendirmeye ve içten bir şekilde özür dilemeye çağrılarak ‘‘Şu an iktidarda bulunanların, hataları düzeltecek, reformları derhal başlatacak ve iktidarı halka geri verecek cesarete sahip olmaları gerektiğine inanıyoruz’’ denildi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise Tayvan’ın çağrılarını reddederek ‘‘Tayvanlı yetkililerin ilgili açıklamaları bütünüyle safsatadır. 1980’lerin sonunda yaşanan siyasi kargaşa konusunda Çin açık sonuçlar çıkarmıştır’’ diye konuştu. Lijian açıklamasında, ‘‘Yeni Çin’in kurulmasının ardından elde edilen büyük kazanımlar, yeni Çin tarafından seçilen kalkınma yolunun bütünüyle doğru ve Çin’in ulusal koşullarına uygun olduğunu göstermiştir’’ ifadesini kullandı.

Pompeo Çin'i eleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Çin yönetimini 1989'daki Tiananmen olaylarına ilişkin her yıl Hong Kong'da düzenlenen töreni engellemekle suçladı.

Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Son 30 yılda ilk kez Hong Kong yönetimi Tiananmen anmasına izin vermedi" diye yazdı.

Hong Konglu yetkililer Pekin'deki Tiananmen Meydanı'ndaki gösterilerine ilişkin her yıl yapılan anmaya koronavirüs tedbirlerini gerekçe göstererek bu yıl izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Orgatus ise "Hong Konglu yetkilileri insanların barış içinde Çin Komünist Partisi'nin kurbanlarını anmasına izin vermeye çağırıyoruz" dedi.