ABD Savunma Bakanı Trump'a karşı çıktı

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler pek çok kentte ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına rağmen sürüyor. Savunma Bakanı Esper, Trump'ın 'Ayaklanma Yasası' çıkarılması çağrısını desteklemediğini söyledi.

Dış Haberler

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler dün ve önceki gün de devam etti. Gösterilerde George Floyd’un ölümüne yol açan 4 polisin de tutuklanması talebi öne çıkıyor.

Floyd’un boynuna diziyle bastırarak ölümüne yol açan Derek Chauvin adlı polis tutuklanmıştı. Dün Minnesota Başsavcısı tarafından yapılan açıklamada Chauvin'in ikinci dereceden cinayetle suçlanacağı ve diğer 3 polisin de ikinci dereceden cinayete yardım etmek ve kışkırtmaktan yargılanacağı belirtildi.

George Floyd için Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde öldürüldüğü yerde bugün yapılacak cenaze törenine çok sayıda kişinin katılması bekleniyor. Floyd’un cenazesi Pazartesi günü, doğduğu yer olan Houston’a götürülecek.

10 bine yakın kişi gözaltına alındı

ABD genelinde şimdiye kadarki gösterilerde en az 9 bin 300 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Birçok kentte sokağa çıkma yasağını tanımayan binlerce kişi dün ve önceki gün akşam saatlerinde de protesto eylemleri için sokağa çıktı. Birçok şehirde önceki günlerde görülen yağmalamanın azaldığı kaydediliyor.

Beyaz Saray önüne tel örgüden duvar

Başkent Washington’da önceki akşam binin üzerinde gösterici Beyaz Saray önüne çekilen tel örgü önünde toplanarak bir protesto gösterisi düzenledi. Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Meydanı’nda yapılan gösteriye katılanların sayısının önceki günlere göre iki katına çıktığı bildirildi. Kente Ulusal Muhafız birliklerine ait onlarca askeri araç konuşlandırıldı. Kente 1600 asker sevk edildiği bildirildi.

Askeri helikopter tartışma yarattı

Kentteki gösteriler sırasında askeri bir helikopterin uçması ise tepkilere yol açtı. Savunma Bakanı Mark Esper konunun soruşturulacağını söyledi.

Esper: Ayaklanma Yasası'nı desteklemiyorum

Öte yandan Esper, Trump’ın önerdiği “Ayaklanma Yasası”nı desteklemediğini söyledi. Orduyu siyasetten uzak tutmaya çalıştığını savunan Esper “Ayaklanma Yasası çıkarılmasını desteklemiyorum. Aktif görevdeki güçleri kolluk kuvvetleri rolünde kullanma seçeneği son çare olmalı ve en acil koşullarda uygulanmalı. Şu anda o koşullarda değiliz” dedi.

Esper'in Trump'la çelişen bu açıklamasının ardından Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany Trump'ın savunma bakanını görevden alıp almayacağı yönündeki sorulara karşılık, Esper'in "an itibariyle hâlâ Savunma Bakanı olduğunu" söyledi. McEnany "Ayaklanma Yasası'nı yürürlüğe koyma yetkisi sadece Başkan'da" dedi.

Trump'ın pazartesi günü elinde İncil'le fotoğraf çektirdiği Beyaz Saray'ın karşısındaki St. John's kilisesine güvenlik çemberi altında giderken barışçıl göstericilerin şiddetle dağıtılmasına yönelik eleştirilerle ilgili soruyu yanıtlayan sözcü, göstericilere müdahale emrini ABD Başsavcısı William Barr'ın verdiğini söyledi.  

Polis şefi polisin mutlak güç kullanımının yasaklanmasını istedi

Öte yandan Kuzey Karolina’dan Durham polis şefi Cerelyn “CJ” Davis, ABC televizyonunda yaptığı açıklamada polisin mutlak güç kullanımının yasaklanmasını istedi. Davis gibi bazı polis şefleri de polisin yetkilerine ilişkin reform yapılması taleplerini gündeme getirdi.

İngiltere Başbakanı’ndan açıklama

George Floyd’un ölümü sadece ABD’de değil, İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda gibi ülkelerde de protesto edildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da dün Hyde Park’ta binlerce kişi Floyd’un öldürülmesini protesto için bir araya geldi. Gösteride "İngiltere masum değil" sloganları atıldı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yaptığı açıklamada “ABD’de olanların dehşet verici olduğunu düşünüyorum, özrü yok. Hepimiz ekranlarda gördük ve insanların protesto haklarını tamamen anlıyorum. Ancak protestoların yasal ve makul yollarla yapılmasına da inanıyorum” dedi.

İç Güvenlik Bakanlığı Trump'ı yalanladı

Öte yandan ABD İç Güvenlik Bakanlığı raporlarının, gösterilerle ilgili Antifa’yı ve “aşırılıkçı”ları suçlayan Trump’la çeliştiği belirtildi. Reuters’ın haberine göre bakanlık yetkilileri istihbarat raporlarının olayların ardında “örgütlü aşırılıkçıların” değil “fırsatçıları”n olduğunu gösterdiğini söylediler. Reuters ayrıca söz konusu raporda “beyaz üstünlüğü” yanlılarının göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki gerilimi tırmandırmak için internet üzerinden çalıştığı notuna da yer verildiğini duyurdu.