ABD Sağlık Bakanlığına kayırmacılık suçlaması

Görevinden alınan ve Trump yönetimine yönelik bir şikâyet dosyası hazırladığı belirtilen Rick Bright, Salı günü şikâyet dosyasını ilgili makamlara iletti.

Dış Haberler

Rick Bright hazırladığı dosyada, hidroksiklorokinin yaygın bir şekilde kullanılmasına izin vermesi için yapılan baskılara direndiği için daha düşük bir göreve atandığını söyledi.

Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Otoritesi’nin eski direktörü Rick Bright, New York ve New Jersey gibi koronavirüsün yaygın olarak görüldüğü bölgelerde, yararına ilişkin yeterli bilimsel kanıt bulunmamasına rağmen sıtma ilaçlarının yaygın bir şekilde kullanılmasını isteyen Donald Trump’a karşı çıktığı için görevinden alındığını ileri sürdü. Bright Salı günü, içeriden yapılan şikâyetlerden sorumlu bir devlet ajansı olan Özel Konsey Makamı’na yaptığı şikâyette, siyasi baskılara direndiği için daha önemsiz bir göreve atandığını iddia etti.

'Felaketi önemsiz göstermeye çalıştılar'

Bright, Trump yönetiminin Covid-19 ile ilgili uyarılarını da görmezden geldiğini de öne sürerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün Ocak ayında uyarıda bulunmasının ardından, Covid-19’un artarak yayılmasıyla ilgili kendisinin ‘‘acil olarak harekete geçtiği’’ni savundu. Bakan Alex Azar da dâhil olmak üzere bu felaketi önemsiz gösterme niyetinde olduğu görülen Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın liderliğinin direnişiyle karşılaştığını belirten Bright, Bakanlık’la olan sorunlarının salgının öncesine dayandığını, 2017 yılından bu yana yönetimle siyasi bağlantıları olan şirketlere ihale verilmesine ve kayırmacılığa itiraz ettiğini belirtti.

Şikâyet dosyasında, Bakanlık’taki atanmış bürokratların hidroksiklorokini her derde deva bir ilaç gibi sunmaya çalıştıkları ve Hindistan ve Pakistan’daki FDA tarafından denetlenmemiş fabrikalardan ithal edilmiş bu ilaçların New York ve New Jersey’ye ‘‘akıtılmasını’’ istedikleri iddiası da yer aldı. 

Sağlık Bakanlığı: Hayal kırıklığına uğradık

Bright’ın avukatları, müvekkillerinin görevden alınmasının, içeriden bilgi verenleri koruyan bir federal yasanın ihlali anlamına geldiğini belirtirken, Sağlık Bakanlığı sözcüsü Caitlin Oakley bir açıklama yaparak, Bright’ın teşhis testleri geliştirmesi için kendisine bir milyar dolar teslim edilen bir işe transfer edildiğini, Amerikan halkı için çalışmaktansa, eleştirel tutumunu sürdürmesinin kendilerini derin bir hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Bright’ın 14 Mayıs’ta ABD Temsilciler Meclisi önünde tanıklık yapması bekleniyor.