ABD, İsviçre’den Küba’ya yardımı engelledi

ABD’nin ablukası Küba'nın İsviçre’den solunum cihazı almasına engel oldu. İsviçre’deki bankalar da ABD yaptırımlarını gerekçe göstererek İsviçrelilerin Küba ile dayanışmak için yaptığı yardımları bloke etti.

Dış Haberler

ABD’nin Küba’ya yönelik ablukası sosyalist ülkenin Covid-19’la mücadelesini de hedef alıyor.

İsviçre’de Küba ile dayanışma grupları Medi-Cuba ve İsviçre-Küba Derneği, Küba'ya yardımın engellenmesini ve bazı firmaların ABD yaptırımlarını gerekçe göstererek Küba'ya tıbbi malzeme satmayı reddetmesini kınadılar.

İki grup tarafından yapılan ortak açıklamada, İsviçre bankalarının ABD’nin kısıtlayıcı politikaları nedeniyle Küba’ya işlemleri durduğu ve bunun da Küba’nın pandemiyle mücadelede solunum cihazı, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeye ulaşmasını engellediği belirtildi.

teleSUR’da yer alan habere göre Medi-Cuba ve İsviçre-Küba Derneği, İsviçre merkezli firmaların Küba’ya tıbbi malzeme satışını reddetmesini de kınadılar.

Açıklamada İsviçre’deki IMT Medical ve Acutronic Medical Systems adlı şirketlerin Küba’nın ithalat-ihracat şirketi Medicuba’ya solunum cihazı satmayı ABD’nin ticari, mali ve ekonomik yaptırımlarını gerekçe göstererek reddettiği bildirildi.

İki şirket de ABD’li Vyaire Medical şirketi tarafından satın alınmalarının ardından Küba ile tüm ticari ilişkilerini durdurmuştu.

Medi-Cuba ve İsviçre-Küba Derneği, pandemi koşullarında ABD ablukasının bir suç olduğunu vurguladı.

Yapılan ortak açıklamada, “Biz İsviçre’den insani ve diplomatik geleneği gereği Küba’nın İsviçre’deki tedarikçilerinden Covid-19’la mücadelede gerekli ekipmanı alabilmelerini sağlayacak adımları atmasını istiyoruz. Diğer yandan da İsviçre bankalarının İsviçre yurttaşlarının derneklerimize yaptığı cömert bağışları önlememelerini talep ediyoruz. Genel olarak İsviçre’nin bu yasadışı ve suçlu ABD politikasına ortak olmamasını talep ediyoruz” denildi.