Sayfa yolu
ABD görüşmesinin bedeli ikiyüzlülük oldu: Satın alınan uçakların üreticisi Boeing Gazze'de soykırım ortağı!
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 26.09.2025 , 15:00 Güncelleme Tarihi: 08.10.2025 , 17:59
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeye giderken Boeing marka uçak alım sözü verdiği iddia edilmiş, görüşmenin hemen ardından da Türk Hava Yolları (THY), yapılacak uçak alımlarını duyurmuştu.
THY'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, 100 adedi kesin ve 50 adedi opsiyonlu olmak üzere toplam 150 adet 737-8/10 MAX tipi uçağın alımı konusunda Boeing ile görüşmelerin tamamlandığı ifade edildi. Bu siparişlerin kesinleşmesinin, motor üreticisi CFM International ile yürütülen müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanması şartına bağlı olduğu belirtildi.
THY Yönetim Kurulu, 2029-2034 yılları arasında teslim alınmak üzere Boeing'den 50'si kesin, 25'i opsiyon olmak üzere toplam 75 adet B787-9 ve B787-10 tipi uçağın satın alınmasına karar verildiğini de duyurdu.
Bu sipariş AKP'nin ikiyüzlü Filistin politikasını bir kez daha gözler önüne serdi. Çünkü Uluslararası Af Örgütü'nün geçtiğimiz haftalarda yayımladığı "İsrail'in soykırım, işgal ve apartheid'ını mümkün kılan küresel siyasi ekonomiyle yüzleşmek" başlıklı raporda Boeing'in de ismi geçiyordu.
Söz konusu raporda, Boeing'in İsrail'in soykırımına ve suçlarına katkıda bulunduğu tespit edilen şirketlerden biri olduğu belirtilmişti. Uluslararası Af Örgütü, Gazze Şeridi'nde aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan hava saldırılarında, Boeing tarafından üretilen bombaların ve güdüm kitlerinin kullanıldığını belgelemişti.
Raporun Boeing ile ilgili kısımları şöyle:
"Brifingde, Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'in hukuka aykırı işgaline, soykırımına veya uluslararası hukuka göre işlenen diğer suçlara katkıda bulunduğunu tespit ettiği 15 şirketin adı da yer alıyor. Bunlar arasında ABD'li çokuluslu şirketler Boeing ve Lockheed Martin, İsrailli silah şirketleri Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems ve Israel Aerospace Industries (IAI), Çinli şirket Hikvision, İspanyol üretici Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), Güney Koreli holding HD Hyundai, ABD'li yazılım şirketi Palantir Technologies, İsrailli teknoloji firması Corsight ve İsrail'in devlete ait su şirketi Mekorot yer alıyor.
Uluslararası Af Örgütü, işgal altındaki Gazze Şeridi'nde gerçekleştirilen hukuka aykırı hava saldırılarında Boeing bombaları ve güdüm kitlerinin kullanıldığını belgeledi. Özellikle İsrail ordusu, Gazze genelinde çok sayıda Filistinli sivilin, aralarında çocukların da bulunduğu kişilerin ölümüne yol açan bir dizi ölümcül hava saldırısında, Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı ve GBU-39 Küçük Çaplı Bombalar da dahil olmak üzere Boeing yapımı silahları kullanmış olabilir."
| Trump'ın Boeing diplomasisi: Ülkelerle yaptığı anlaşmalar ne ifade ediyor? |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.