ABD, DSÖ’nün aşı ve ilaç geliştirme inisiyatifine katılmayacak

ABD, Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 için aşı ve ilaç geliştirmek üzere başlattığı küresel inisiyatifte yer almayacağını açıkladı.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü, bugün Cenevre’de Covid-19 için aşı ve ilaç geliştirmek üzere bir küresel dayanışma inisiyatifinin başlatıldığını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Alman Şansölyesi Angela Merkel'in yardımlarıyla başlatılan inisiyatifte ABD'nin yer almayacağını bildirildi. Reuters'ın haberine göre Dünya Sağlık Örgütü kaynakları, ABD'nin inisiyatife katılıp katılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, ''Hayır, ama başka herkes katılıyor'' cevabını verdi.

DSÖ’nün küresel dayanışma inisiyatifi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından Cuma günü Cenevre’de tanıtıldı. Dayanışmaya katılan ülke liderleriyle video konferans aracılığıyla bağlantı kurulan toplantıda, inisiyatifin amacının Covid-19 için aşı, tanı ve tedavilerin geliştirilmesi, üretilmesi ve adil dağıtımını sağlamak için dayanışma sağlamak olduğu belirtildi.

Cenevre'deki ABD elçiliği sözcüsü ise Rueters haber ajansı tarafından yöneltilen soruya bir e-posta ile yanıt vererek ABD'nin inisiyatife katılmayacağını fakat ''Covid-19 aşısı geliştirmek için uluslararası işbirliğini desteklediklerini ve en kısa sürede inisiyatif hakkında daha fazla bilgi edinmeyi beklediklerini'' söyledi. 

ABD daha önce de DSÖ’yü “Çin merkezli” olmakla ve pandemiyle mücadelede kötü yönetilmekle suçlayarak örgüte ayırdığı fonları kestiğini duyurmuştu.