ABD Büyükelçisi mahkeme kararını dinlemedi

Televizyon programlarına mülakat vermesi yasaklanan ABD Büyükelçisi, Lübnan hükümetinden aldığı destekle mahkeme kararını tanımadı.

Dış Haberler

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea, Hizbullah’a yönelik eleştirileri nedeniyle bir yıl boyunca ülkedeki televizyon programlara katılmasını yasaklayan mahkeme kararına rağmen Pazar günü bir televizyon programına mülakat verdi.

Reuters’ın haberine göre, Dorothy Shea Cuma günü Suudi Arabistan’a ait AlHadath kanılana verdiği bir mülakatta, Hizbullah’ın tutumunun Lübnan’ı derin iktisadi kriziyle gerektiği gibi ilgilenmekten alıkoyduğunu iddia etti. 

Ülkenin Hizbullah’ın etkin olduğu güney bölgesinde yer alan Tire kentinde Şii bir yargıç, Cumartesi günü, Shea’nın yorumlarının mezhepçi gerilimleri körüklediğine hükmederek, bir yıl boyunca televizyon programlarına mülakat vermesini yasakladı. Lübnan devletine ait Ulusal Haber Ajansı (NAA) ise yasağı çiğneyen kanallara 200 bin dolar ceza kesileceğini duyurdu.

Ancak hükümet Shea’nın ifadelerini eleştirse de, kararı kabul etmediğini bildirdi. Lübnan Enformasyon Bakanı Manal Abdülsamed yargıcın diplomatların Lübnan’ın işçilerin karışmasına ilişkin kaygılarını anlayışla karşıladığını, ancak hiç kimsenin basının haber yapmasını engellemeye ya da basın özgürlüklerini kısıtlamaya hakkı olmadığını belirtti.

Shea’nın Pazar günü Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı hem Lübnan hükümetinden bir yetkili hem de Batılı bir diplomatik kaynak tarafından doğrulansa da görüşmeye ilişkin bilgi verilmedi.

Büyükelçi Shea ise aynı gün yine kamera karşısına geçerek MTV kanalında, kıdemli bir hükümet yetkilisinin yargıcın yasak kararı almaya yetkili olmadığını ve hükümetin kararı değiştirmek için adım atacağını söylediğini aktardı. Kararı basını susturmaya yönelik ‘‘gerçekten acınası’’ bir girişim olarak niteleyen ve hükümetin iktisadi reformları uygulamaya daha fazla odaklanması gerektiğini belirten Shea ‘‘Hepimizin bu bölümü arkamızda bırakmaya çalışmamızı öneriyorum’’ diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Lübnan hükümetinin içinde bulunduğu derin iktisadi krizi ve halkta yolsuzluklara ve neoliberal politikalara karşı biriken öfkeyi, hükümetin arkasındaki esas siyasi güç olan Hizbullah’ın iktidardan uzaklaştırılması için kullanmaya çalıştığı belirtiliyor.