ABD Başkan Yardımcısı Vance’ten ‘küreselleşme’ çıkışı: ‘Ucuz emek batı ekonomilerinin uyuşturucusu oldu’

Trump’ın yardımcısı JD Vance, son 40 yıldır ABD hükümetlerinin küreselleşmeye ilişkin varsayımlarında yanıldıklarını söyledi, ucuz emeğe dayalı küreselleşme çabalarının inovasyona engel olduğunu belirtti.

Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Salı günü düzenlenen bir teknoloji zirvesinde yaptığı konuşmada “küreselleşme” konusunda son 40 yıldır ABD hükümetlerinin yanılgı içinde olduklarını öne sürdü.

Amerikan Dinamizm Zirvesi’nde konuşan Vance son küreselleşme çabalarının dünya liderlerinin “eşyanın yapımı ile onun tasarımını birbirinden ayırabileceği” varsayımına dayandığını söyledi.

Küreselleşme fikrinin, yoksul ülkeler cep telefonları gibi daha basit şeylerin üretimine odaklanırken zengin ülkelerin “değer zincirinde daha yukarı çıkacakları”nı varsaydığını belirtti.

Ancak üretim yapan ülkelerin de zamanla tasarım yapmayı öğrendiğini ve aradaki farkı kapatttığını belirten Vance “Şimdi, diğer ulusların değer zincirinde her zaman bizi takip edeceğini varsayıyoruz, ancak değer zincirinin alt ucunda daha iyi hale geldikçe, üst ucunda da bizi yakalamaya başladıkları ortaya çıktı. Her iki uçtan da sıkıştırıldık” dedi ve bunun “küreselleşmenin ilk yanılgısı” olduğunu kaydetti.

“Ucuz işgücü temelde bir koltuk değneğidir ve inovasyonu (yeniliği) engelleyen bir koltuk değneğidir" diyen Vance "Hatta bunun çok sayıda Amerikan firmasının bağımlı olduğu bir uyuşturucu olduğunu bile söyleyebilirim. Şimdi, bir ürünü daha ucuza üretebiliyorsanız, yenilik yapmaktansa bunu yapmak çok daha kolaydır. Ve ister fabrikaları ucuz işgücü ekonomilerine taşıyalım ister göç sistemimiz aracılığıyla ucuz işgücü ithal edelim, ucuz işgücü Batı ekonomilerinin uyuşturucusu haline geldi” ifadesini kullandı.

Kanada ve İngiltere gibi büyük miktarda ucuz işgücü çeken ülkelerin üretkenlikte durgunlaştığını söyleyen Vance, bu iki durum arasında “doğrudan bağlantı” olduğunu düşündüğünü söyledi.

Vance ABD’nin küresel rekabette üstünlüğünü geri kazanmasının, ABD işçilerine adil bir sözleşme sağlamanın ve ABD’nin endüstriyel geri dönüşüyle burasını geri almasının anahtarının “inovasyon” olduğunu savundu.

TKP tüm yurttaşları çağırıyor: 'Cumhuriyet için, laiklik için, bağımsızlık için, sosyalizm için!'