Salgın madenci şehrini vurdu

Zonguldak’ta işçilerin salgına rağmen madenlerde çalıştırılmaya devam ettiği gündeme gelmişti. Kronik göğüs hastalığı bulunan maden işçileri, ocaklarda hiçbir şey olmamış gibi üretime devam edildiğini, alınan önlemlerin göstermelik olduğunu, seslerini kimseye duyuramadıklarını söylemişlerdi. Kente dair son durumun fotoğrafını çekmeye çalıştık…

Yavuz Karamahmutoğlu

Zonguldak koronavirüsle mücadele kapsamında 30 büyükşehir ile birlikte ilave tedbirler açıklanmış şehirler arasında yer alıyor. Enfekte hasta sayının 400'e, ölümlü vaka sayısının 30'a yaklaştığı ifade ediliyor. Vaka sayısının fazla olması kentteki endişeyi de artırmış durumda. Kentte ilçeler arasında araç giriş çıkışları da yasaklandı. 

TTK MADENLERİNDE ÜRETİM DURDU

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait kömür ocaklarında üretim geçtiğimiz günlerde durduruldu. Rödevanslı sahalarda da üretime ara verildiği belirtiliyor. 65 yaş üstü nüfusta virüsün en yoğun görüldüğü maden şehrinde nüfusun çok büyük bir bölümünün özellikle akciğer hastalıkları başta olmak üzere kronik rahatsızlıklara sahip olması da sorunu derinleştiriyor.

İşçilerin anlattığına göre ocaklarda salgına karşı alınan önlemler için geç kalındı. Önlemler her yerin dezenfekte edilmesinden, çeşitli noktalara el dezenfektanlarının konulmasından ve işçilere eğitim verilmesinden ibaret bırakıldı. Madene inmek ve yeryüzüne çıkmak için kullanılan kafeslerin daha az kişiyle hareket etmesi planlanmış ancak bu önlemin pek işe yaramadığı belirtildi. İşçiler, kömür ocaklarında üretimin durmasından önce Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) “Hiçbir şey yapmadığını” ifade ettiler. 

'ZONGULDAK’TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMELİDİR'

Zonguldak’daki bu gelişmeleri ve süreci CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’a sorduk. Yavuzyılmaz,, “Zonguldak'ta koronavirüs vaka sayısı 400'e, ölümlü vaka sayısı ise hızla 30'a yaklaşmaktadır. Yapılan resmi açıklamalarda, en fazla koronavirüs ölümlü vaka sayısına sahip ilk 10 il içinde, nüfusa oranla Zonguldak 1. sıradadır. Türkiye'deki en yoğun vaka sayısına sahip iller içinde ise İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Sakarya'nın ardından 6. sırada yer almaktadır” açıklamasında bulundu. 

Zonguldak'taki ölümlü vaka sayısının diğer illere kıyasla fazla olduğunu belirten Yavuzyılmaz, “Zonguldak bir madenci kentidir. Bu nedenle Zonguldak'ta çalışan 10 binin üzerindeki maden işçisinin ve geçmiş yıllarda emekli olan madencilerin mesleki hastalıkları bulunmaktadır. Akciğer ve solunum yolu hastalıkları ile KOAH şehirde çok yaygındır. Nüfusun büyük çoğunluğu risk grubunda yer almaktadır. Zonguldak'ta 1,5 kilometrekarelik bölgenin içinde bulunan  7 adet termik santral ünitesinin havaya, toprağa ve denize saldığı zehirler nedeniyle  kanser vakalarının sayısı çok artmıştır. Şehirdeki hastanelerde çocuk onkoloji bölümü açılmıştır” şeklinde konuştu.

AKP politikalarıyla yıllardır doğası talan edilen ve filtresiz çalıştırılan termik santrallerin cehennemi haline gelen Zonguldak'ın gerçeklerini bilen hiç kimse için, şehirdeki koronavirüs ölüm sayısının bu kadar fazla olmasının şaşırtıcı olmadığını belirten CHP Milletvekili ancak özellikle anlaşılamayan ikinci konunun neden zamanında önlem alınmaması olduğunu ifade etti. Yavuzyılmaz "Zonguldak'ta neden koronavirüs vaka sayısı bu kadar fazladır ve virüs şehirde nasıl bu kadar hızlı yayılmıştır? Bunun başlıca sebebi virüsün şehre girmesini ve yayılmasını engelleyecek önleyici tedbirlerin yetkililer tarafından zamanında alınmamasıdır. Deneme yanılma metotlarıyla günü birlik

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın AKP'ye soruları

Şehrin virüsün yayılmasına elverişli koşulları ve şartları bilindiği halde; 

1. Zonguldak'a araç giriş çıkış yasağı neden koronavirüs şehrin içine girip yayılmadan önce getirilmemiştir? 

Umreden dönenlerle ilgili önlemler neden zamanında alınmamış, hem umreci vatandaşlarımızın, hem ailelerinin hem de toplum sağlığı tehlikeye atılmıştır? 

Haftalardır yurtdışı ve İstanbul'dan Zonguldak'a gelen vatandaşlarımızın şehre virüs taşıdığı bilindiği halde neden yeterli tedbirler alınmamıştır?

2.  Zonguldak'ta yerel basın, koronavirüs vaka ve ölüm sayısını açıklamamaları için baskı altına alınmış, bu süreçte birçok gazetecinin ifadeleri alınmış, basın sansürlenmiştir. 

Bu nedenle kamuoyunun, şehrin içinde hızla yayılmakta olan corona virüs tehlikesine dikkat çekilmesi engellenmiş, geciktirilmiştir.

Zonguldak'taki koronavirüs vaka ve ölüm sayısının yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmasında neden geç kalınmıştır? 

3.  Neden haftalarca PCR testleri Zonguldak'ta değil de Bolu'da yapılmıştır? Sabah, öğlen ve akşam toplanan numuneler, ancak ertesi günün sabahı Bolu'ya gönderilerek 24 saatlik bir zaman kaybına neden olunmuştur. Sonuçlar gelene kadar geçen sürede pozitif vakayla temas edenlerin tespiti gecikmiş, virüsün yayılma hızı artırılmıştır. 

Israrla uyardığımız halde neden PCR testlerinin yapıldığı merkez Zonguldak olarak belirlenmemiştir?

Hızlı tanı kitlerinin ise Zonguldak'a gelişi neden bu kadar gecikmiştir? 

4. Virüsün maksimum hızla yayıldığı Zonguldak'ta esnaf perişan, çalışan, işsiz, emekli perişan durumdadır. Bütün bir şehir, açlık, işsizlik ve koronavirüs üçgenine hapsedilmiş durumdadır. 

Taşıdığı riskleri ile karantina tedbirlerinde 30 büyükşehirlerle birlikte ilave tedbirler açıklanan Zonguldak’ın büyükşehirler kadar imkanının olmadığı unutulmamalıdır. Bu doğrultuda neden Zonguldak'taki esnaf, çalışan, işsiz ve emekli için ilave ekonomik paket açıklanmamaktadır?

5. AK parti hükümetine göre; Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi için daha kaç koronavirüs vakası ve ölümü olması gerekmektedir?

Zonguldak’ta mücadele zayıf kalmakta, adımlar geç atılmaktadır! 

Zonguldak’ta acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir!

tedbirler alınarak sürecin idare edilmeye çalışılmasıdır” dedi. 

GMİS: OCAKLARI AYAKTA TUTMAK İÇİN VARDİYA

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanı Hakan Yeşil’den de madenlerin durumu hakkında bilgi aldık. Yeşil, yer altında 725 kişinin üç vardiya çalıştığını, bu işçilerin yer altı açıklığını tutmak için zorunlu tamir, bakım, su hatları ve gaz kontrolü görevlerini sürdürdüklerini belirtti. Buradaki temel amacın ocakları ayakta tutmak olduğunu belirten Yeşil, "on beşer günlük periyotlar halinde arkadaşlarımız çalışacak" dedi ve duruma göre kararın tekrar istişare edileceğini belirtti. GMİS Başkanı 8500 civarında işçinin idari izinli olduğunu söylüyor, ayrıca kaçak ocakçılığın da yaygın olduğunu belirtiyor. Yeşil, bu sahalara dönük net bilgisinin olmadığını ifade etti.

TTB: YOĞUN BAKIMLARDA YOĞUNLUK YOK

Türk Tabipler Birliği Zonguldak Şube Başkanı ve İl pandemi kurulu üyesi Şenol Yavuz soL’a yaptığı açıklamada yoğun bakımda özel bir yoğunluğun olmadığını ifade etti. Kentte tüm sağlık çalışanlarının yüksek özveriyle mücadele ettiğini belirten Yavuz, 8 hekimin ve az sayıda hemşirenin enfekte olduğunu dile getirdi. Yeşil aynı zamanda yaşlı nüfusun ve yaygın KOAH hastalığının risk oluşturduğunu da ifade etti. 

TERMİK SANTRALLER ÇALIŞIYOR

Zonguldak

Çalışan Termik Santraller

Kentteki yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre Eren Holding’e bağlı üç termik santralin yarı kapasiteli çalıştığı belirtildi. Yarı kapasiteli enerji üretimin sürdürülmesinin nedeni olarak yurtdışından kömür getirilememesi olduğu iddia edildi.

Ereğli Demir Çelik fabrikasına İran'dan TIR'larla malzeme getiren şoförler 14 gün karantinada tutulmuş, test sonuçlarının negatif çıktığı belirtilmişti.