Yunanlı komünistler İstanbul'daydı

YKP’nin “mali seferberlik kampanyası” kapsamında en başarılı parti örgütü ödül olarak İstanbul’a geldi. YKP’lilerin kalabalık ziyareti sırasında iki partinin yöneticileri ülkelerindeki son gelişmeleri değerlendirme fırsatı buldular.

Yunanistan Komünist Partisi'nin (YKP) her yıl düzenlediği "mali seferberlik" kapsamında en fazla bağış toplayan parti örgütünün ödülü iki günlük Türkiye ziyareti oldu. Pire örgütünden 50 YKP üyesi, Genel Sekreter Aleka Papariga ve çok sayıda parti yöneticisi ile birlikte İstanbul'a geldi.

YKP’lilerin ziyaretleri sırasında YKP ve TKP yöneticileri bir araya gelerek ülkelerindeki son gelişmeleri değerlendirme fırsatı buldular. YKP Genel Sekreteri Aleka Papariga’nın da bulunduğu bir heyet, Cumartesi günü ilk olarak TKP Merkez Komitesi toplantısının bir kısmına katılarak Yunanistan'daki gelişmelere dair bilgi verdiler. Ardından YKP heyeti, TKP'nin Siyasi Büro üyeleri Kemal Okuyan ve Erhan Nalçacı ve ilgili yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdiler. Papariga, TKP heyetine Yunanistan’daki krizin ekonomik ve sosyal boyutuyla ilgili bilgi verdi. Papariga, krizle birlikte emekçilerin hakkını en radikal biçimde savunan parti olan YKP’ye karşı anti-komünist bir kampanya başlatıldığına özellikle dikkat çekti. Bu anti-komünist kampanya çerçevesinde, bütçeden partiye yapılan ödemenin kesilmesi gibi YKP’yi mali olarak zor durumda bırakacak bazı önlemlerin alınmaya çalışıldığını belirtti. Toplantıda konuşan Kemal Okuyan ise Kürt sorunu, sosyal demokrasi ve AKP hükümetinin Ortadoğu açılımı konusunda Yunanistanlı komünistlere bilgi aktardı.

Yine aynı akşam Kadıköy’deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde TKP’nin organize ettiği “dostluk gecesi” ve ödül töreni gerçekleşti. Hayli sıcak bir havada geçen gecede, YKP’nin mali bağış kampanyasının en başarılı örgütüne ödülü takdim edildi. Gecede Aleka Papariga ve Kemal Okuyan da birer konuşma yaptılar.

YKP’lilerin sık sık slogan attıkları coşkulu gecede, Beyoğlu Kumpanya müzik ekibinden genç sanatçılar, Türkiye ve Yunanistan ezgilerinden örnekler verdiler. Söylenen “ortak şarkılara” Yunanistanlılar kendi dillerinde eşlik ettiler. Daha sonra sahneye çıkan sanatçı Ufuk Karakoç Ege’den başlayarak Anadolu’nun farklı yöresinden türküler söyledi. Karakoç’un söylediği türküler büyük bir hayranlıkla dinlendi.

(soL-Haber Merkezi)